Ovaj oglas je neaktivan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • BRAČ "Licitarsko srce" iz radionice majstora Marijana Novaka
  • BRAČ "Licitarsko srce" iz radionice majstora Marijana Novaka
  • BRAČ "Licitarsko srce" iz radionice majstora Marijana Novaka

BRAČ "Licitarsko srce" iz radionice majstora Marijana Novaka

Cijena
530,89 €
Šifra oglasa: 15227973

Osnovne informacije

Lokacija
Grad Zagreb, Gornja Dubrava, Oporovec
Stanje
novo

Opis oglasa

G ŠTIM!

TAMBURE LICITARSKO SRCE

U nastojanju da prepoznatljivo oblikuje hrvatsku tamburu, Marijan Novak je eksperimentirao s pronalaženjem oblika koji bi simbolički podsjećao na svoje podrijetlo. Tako je inspiraciju pronašao i u najpoznatijem hrvatskom suveniru – licitarskom srcu. Akustička saznanja do kojih je došao, a koja su upućivala na osnovno formiranje zvuka u gornjem dijelu rezonantne ploče kao i dotadašnji konstrukcijski pomaci prema blago zaobljenom donjem dijelu tijela tambure i ravnom dnu, uklopili su se u njegovu viziju srcolika oblika tambure. Po uzoru na svoju osnovnu ideju napravio je kompletnu seriju glazbala koja po obliku podsjećaju jedno na drugo – od najmanje bisernice do basa. Srcoliki oblik nazire se u vizuri tijela – trupa tambure, intarzije koja okružuje otvor na rezonantnoj ploči i urezanog srca na glavi instrumenta. Vrijednosti menzura, mjera, usklađene su tako da štim ovih tambura ulazi u standardni štim (slavonsko – srijemski sustav štim) tambura. Osim navedenih karakteristika, autor se vodio i principom praktičnosti, jer je površina njegovog najvećeg glazbala (basa) upola manja i lakša od današnjih standardnih modela. Uz to, moguće je lako skinuti nogu s glazbala što omogućava jednostavan transport, na što su mu zahvalni brojni svirači na basu.
Za svoju ideju, koja je zaštićena u zagrebačkom Uredu za inovacije, dobio je srebrnu (mandoline) i brončanu (tambure) medalju na manifestaciji Brussels Eureka 2002. – 51. svjetskoj izložbi inovacija i nove tehnologije, održanoj u Belgiji 2002. godine kao i Nagradu grada Zagreba.
Sve navedeno ukazuje da se radi o vrlo važnom projektu, vrijednom spomena šire zajednice, koji bi u skoroj budućnosti upravo poradi svojih inovativnih elemenata mogao zaživjeti u izvođačkoj tamburaškoj praksi. Na taj način bi Novak, poput ostalih poznatih i priznatih graditelja tambura ostao zapamćen i u generacijama koje dolaze. S druge strane, estetska kvaliteta i umjetnički dojam koji ove tambure ostavljaju, zavređuje pozornost šire javnosti koja bi ih tako mogla vizualno doživjeti kao eksponat Muzeja glazbenih instrumenata.

G ŠTIM!

Karta

Oglas objavljen
29.09.2022. u 09:10
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
2132 puta