• Hrvatska korablja - original grafika
  • Hrvatska korablja - original grafika
  • Hrvatska korablja - original grafika
  • Nemoj propustiti priliku!

Hrvatska korablja - original grafika

Cijena
1.700 kn ~ 228 €
Šifra oglasa: 24126087

Osnovne informacije

Lokacija
Grad Zagreb, Peščenica - Žitnjak, Folnegovićevo naselje
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

Ivan Antolčić - grafika iz početka osamdesetih
format 55 x 75 cm,signirana olovkom

Kipar i grafičar Ivica Antolčić / 1928.- 2019. /
Završio je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu 1953. Od 1954. do 1955. radio je u HNK-u kao slikar maske, a poslije toga je preuzeo vodstvo scenskog kipara. Od 1965. radi kao slikar i scenski kipar u zagrebačkom HNK-u gdje je umirovljen.

Radi i reljefe, medalje i plakete, slobodnih oblika i simboličkih sadržaja. U grafici prikazuje drveno graditeljstvo Posavine, etnografske predmete i figuralne prizore. Jedan je od najvećih hrvatskih animalista. Objavio je nekoliko grafičkih mapa, a u pripremi je nova u nakladi Sitotiska Straža. Sedamdesetih godina intenzivno se bavio grafičkim dizajnom kazališnih plakata (koji se nalaze u zbirci Instituta za teatrologiju HAZU). U novije doba slika štafelajne slike često s motivima ptica. Napravio je nekoliko originalnih scenografija za kazalište „Komedija“ u Zagrebu i za Gradsko kazalište lutaka Rijeka 1999.. Naslikao je svečani zastor za Kazalište lutaka u Zagrebu 2008. Nobelovca Vladimira Preloga kiparski je portretirao 2008. za Fakultet kemijskog inžinjerstva i tehnologije, a isti je portret izliven u bronci i postavljen na Fakultetu u Pragu. Naslikao je oltarnu sliku sv. Katarine za crkvu u Komarevu.

Antolčić je održao do sada nekoliko desetaka samostalnih izložbi diljem hrvatskih gradova, te mnoge zajedničke, između ostalih, na Biennalu varšavskog plakata, Praški kvadrienale, Biennale ilustracija u Barceloni, Biennale ilustracija u Bratislavi, Biennale ilustratora u Zagrebu...

Pet puta dobio je Nagradu Grigor Vitez: 1975. , 1980. , 1987. , 1989. i 1992. godine, Zlatno pero Beograda 1976., Nagradu Ivane Brlić Mažuranić 1975., 1984., te niz drugih nagrada. Postao je najuspješnijim ilustratorom. Redoviti je suradnik dječjeg lista Radost, povremeno i drugih izdanja Školske knjige, a ilustrira za brojne nakladnike dječju prozu i poeziju kao i one za odrasle. Mnogobrojne izložbe: samostalne, skupne, humanitarne, prodajne, učešća na likovnim kolonijama svrstavaju ovog autora među najangažiranije autore u nas.

Svestrani umjetnik Ivica Antolčić, scenograf i ilustrator, kipar i medaljer, grafičar i dizajner, crtač i slikar, baš kao što je sa svojih šest desetljeća neumornoga djelovanja iznimno zadužio hrvatsku kulturu, tako je svojom zaraznom vedrinom i životnom radošću oplemenio živote svih onih koji ga svakodnevno susreću.

Član je HDLU-a i ULUPUH-a od 1961. Živi i radi u Zagrebu.

omnigraf

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Oglas objavljen
06.08.2020. u 10:18
Do isteka još
Oglas prikazan
523 puta

omnigraf

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska