• Hrvatska seljačka stranka Fikreta Jelić-Butić
  • Nemoj propustiti priliku!

Hrvatska seljačka stranka Fikreta Jelić-Butić

Cijena
70 kn ~ 10 €
Šifra oglasa: 35177104

Osnovne informacije

Lokacija
Grad Zagreb, Podsused - Vrapče, Gajnice
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

U ovoj solidnoj i zapravo pionirskoj monografiji o Hrvatskoj seljačkoj stranci u ratu i revoluciji od 1941. do 1945. godine Fikreta Jelić-Butić je stručno i argumentirano iznijela rezultate svoga istraživanja. Široko je zahvatila problematiku povijesti HSS-a u spomenutom razdoblju prateći proces diferencijacije i raslojavanja te najvažnije hrvatske stranke iz godine u godinu, iz faze u fazu. Iz njezine se analize jasno razabiru i uzroci postepenog udaljavanja širokih masa seljaštva od politike HSS-a i orijentacije prema NOP-u i oružanoj borbi protiv ustaša i okupatora. To je prije svega posljedica umjesnog i vještog taktiziranja KPH, odnosno KPJ, pa tako knjiga uvjerljivo dokumentira najveći politički uspjeh KPH na unutrašnjo-političkom planu: postepenu likvidaciju Mačekova utjecaja na hrvatske seljačke mase.
Kao dobar poznavalac strukture i aktivnosti HSS-a u predratnom i ratnom razdoblju autorica je uspješno dokumentirala i držanje vodećih ljudi HSS-a u Zagrebu i u svim hrvatskim krajevima u kojima je utjecaj stranke bio jak.
lako arhiv HSS-a ne postoji, autorica je, istražujući u našim arhivima, uspjela sakupiti dovoljno građe koja omogućuje da se upoznaju autentična gledišta, stavovi i inicijative vodstva HSS-a u zemlji. Obrađujući aktivnost vodstva stranke u emigraciji služila se brojnim dokumentima i povijesnom literaturom, a najpotpunijom dokumentacijom raspolagala je za osvjetljavanje stavova i politike KPH prema HSS-u. Dobro sistematizirane građe, pisana jasnim stilom, monografija Fikrete Jelić-Butić značajan je prilog našoj historiografiji, a bez sumnje će pobuditi interes široke čitalačke publike.

Karta

VasoLadacki

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Oglas objavljen
01.09.2021. u 15:58
Do isteka još
Oglas prikazan
20 puta

VasoLadacki

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska