• MAGNESIUM BEACH (hvalospjev) - Nada GRUBIŠIĆ
  • MAGNESIUM BEACH (hvalospjev) - Nada GRUBIŠIĆ
  • MAGNESIUM BEACH (hvalospjev) - Nada GRUBIŠIĆ
  • Nemoj propustiti priliku!

MAGNESIUM BEACH (hvalospjev) - Nada GRUBIŠIĆ

Cijena
15 €
Šifra oglasa: 39923452

Osnovne informacije

Lokacija
Osječko-baranjska, Belišće, Belišće
Jezik
Hrvatski
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

- Knjižnica : "Nova Istra" , sv. 93.
=
- Knjižnicu uređuje : Boris Domagoj BILETIĆ
=
- Nakladnik : Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika Pula , 2019.
=
- Za nakladnika : Đuro VIDMAROVIĆ
=
- Oblikovanje korica : Branko GULIN
=
- Lektura i korektura : Orbis
=
- Grafička priprema i prijelom : David IVIĆ
=====
- 141 str.
- Meki uvez
- Format : 13 × 20 cm
=====
- Odlična očuvanost , minimalno korištenje.
==========
"Magnesium beach", je posvećena njezinom nećaku Tiboru Marku Jakuliću. Prvi ciklus nosi naslov "Zaruke sa sobom".
Ovdje su stihovi još narativniji "naš je jezik znakovit rijeke brzaju", "forma pjesme otječe niz vrijeme", a autorica navodi i da "malo se prevodi još i manje čita", te kako je sve to stvar obitelji. Svaki stih može ovdje biti poput predloška za priču, njezini stihovi podsjećaju na filozofsku prozu, na misaoni tip izražavanja.
==========
Nada Grubišić, istaknuta suvremena hrvatska pjesnikinja, rođena je u Puli 23. svibnja 1954. godine. Pohađala je pulsku Gimnaziju te diplomirala na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Pisala je poeziju, epove i poetsku prozu. Objavljivala u hrvatskim, slovenskim, makedonskim i američkim časopisima. Bila je članicom Društva hrvatskih književnika. Preminula je u Zagrebu 9. svibnja 2018.
Za života objavila je knjige: Apokaliptična avenija (1986.), Djevojčica iz porječja (2000., 2013.), Djevičanstvo ili The Moralizing Florist (2003.), Čitanje Dubrovnika (2007.), Metropola praznine (2007.), Akvarel: poetski roman bez interpunkcije (2010.), Bolesna ruža (2013.), Oralne teme (2013.), Putovanje u mjestu (2013.), Kadulja – u zaklonu s Nabokovom (2015.) i Tusculum (2016.).
U izdanju Istarskoga ogranka DHK-a, osim ove knjige, objavila je Metropolu praznine, Gibraltar (2019.), Magnesium Beach (2019.), Romeo u pustinji (2020.), Povijest nepostojećega grada (2021.), stihove u antologiji I ča i što i kaj te mnoge pjesme/cikluse u časopisu Nova Istra.
Izuzevši posmrtno objavljene zbirke Gibraltar, Magnesium Beach, Romeo u pustinji, Povijest nepostojećega grada te sada Erosova košuljica, u ostavštini su još ostali pjesnikinjini rukopisi: Bologna, Rendez-vous...
Godine 2020., na Odjelu za kroatistiku Filozofskoga fakultetu Sveučilišta u Zadru, student Vladimir Tomaš (član DHK) diplomirao je na preddiplomskome studiju hrvatskoga jezika i književnosti s temom Metaforika tijela i patnje u pjesničkome opusu Nade Grubišić.
Akademski i medijski „mejnstrimaši“, pripadnici starije i srednje generacije domaćih književnih kritičara, mahom zagrebocentrični, koji ujedno nameću trendove režirajući pojavu novih zvijezda/„zvijezda“ i zvjezdica pjesničkoga neba, uz poneki častan i dosljedan iznimak, ovu autoricu dosad nisu prepoznali, ne samo kao antologijsku pjesnikinju negoli ni kao pjesnikinju uopće. Zato ohrabruje zanimanje mladih budućih stručnjaka koji će, sada kad je njezin opsežan poetski opus dovršen, Nadu Grubišić valorizirati kako bi ona, za života vrlo skromna i povučena osoba, konačno dobila zasluženo mjesto u suvremenome hrvatskom pjesništvu.

Karta

DUBLER69

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Korisnik nije trgovac te na njega nisu primjenjive EU odredbe o zaštiti potrošača
  • Adresa:  31551 Belišće, Osječko-baranjska, Hrvatska
Oglas objavljen
02.05.2024. u 18:02
Do isteka još
Oglas prikazan
62 puta

DUBLER69

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Korisnik nije trgovac te na njega nisu primjenjive EU odredbe o zaštiti potrošača
  • Adresa:  31551 Belišće, Osječko-baranjska, Hrvatska