• 33.93g Zlatnik Krugerrand Južna Afrika 22k .916
  • Nemoj propustiti priliku!

33.93g Zlatnik Krugerrand Južna Afrika 22k .916

Cijena
1.850 €
Šifra oglasa: 17644426

Osnovne informacije

Lokacija
Grad Zagreb, Gornji Grad - Medveščak, Britanac
Interna šifra
ČB0000

Opis oglasa

Masa kovanice: 33.93 grama
Udio čistoga zlata u masi: 0.917
Masa čistog zlata u kovanici: 31,1 grama

Navedena cijena je podložna izmjenama,te se ona formira prema trenutnom stanju zlata na svjetskoj burzi.

Nakon što su države diljem svijeta plemenite kovine prestale koristiti za proizvodnju optjecajnih kovanica, investicijski zlatnik Krugerrand od jedne unce bio je prvi koji je ispunio potrebu na tržištu za zlatnim kovanicama.

Njegova pojava 1967. godine omogućila je privatnim osobama jednostavno i sigurno posjedovanje zlata. Upravo zbog Krugerrandove praktičnosti, doživio je izniman uspjeh. Procjenjuje se da je do početka 1980. godine investicijski zlatnik Krugerrand zauzeo 90 posto svjetskoga tržišta zlatnih kovanica. Njegov uspjeh nije ostao neprimijećen, zbog čega su se krajem 70-tih i početkom 80-tih na tržištu zlatnih kovanica počeli pojavljivati i drugi slični investicijski zlatnici - kanadski “Javorov list”, australski “Grumen” (kasnije “Klokan”), kineska “Panda” i američki “Zlatni orao”.

Od 1980. godine, kovnica South African Mint počela je proizvoditi i zlatnike istoga dizajna i sastava manjih težina – od pola unce, četvrtine unce i desetine unce.

Lik južnoafričkog državnika Paula Krugera, predsjednika Južne Afrike od 1881. do 1900. godine, nalazi se na aversu (licu) kovanice investicijski zlatnik Krugerrand. Paul Kruger okrenut je u lijevi profil, a kružno oko njegove biste ispisan je naziv države izdavateljice kovanice na afrikanskom i engleskom jeziku: “SUID AFRIKA – SOUTH AFRICA”.

Revers ili naličje kovanice sadrži prikaz južnoafričke antilope okrenute udesno. Polukružno oko antilope ispisana je riječ “KRUGERRAND” koja zapravo predstavlja nominalu kovanice. Prve dvije znamenke godine proizvodnje zlatnika ispisane su lijevo od antilope, a druge dvije znamenke desno. Pri dnu reversa na afrikanskom i engleskom jeziku naveden je podatak o masi čistoga zlata što je kovanica sadrži: “FYNGOUD 1 OZ FINE GOLD”. Na kovanicama manjih masa, umjesto “1 OZ” utisnuta je odgovarajuća druga oznaka: “1/2 OZ”, “1/4 OZ” ili “1/10 OZ”.

Krugerrand se smatra službenim sredstvom plaćanja na području Južne Afrike. Njegovo ime složenica je od prezimena državnika čiji lik nosi na aversu (“Kruger”) i naziva južnoafričke valute (“rand”). Riječ “Krugerrand” zaštićeno je ime i znak, a u vlasništvu je tvrtke Rand Refinery Limited.

Krugerrand od jedne unce ima promjer 32,6 milimetara i debljinu 2,84 milimetara. Zlatnik Krugerrand od pola unce ima promjer 27,07 milimetara i debjinu 2,215 milimetara, onaj od četvrtine unce 22,06 milimetara i debljinu 1,888 milimetara, te od jedne desetine unce 16,55 milimetara i debljinu 1,35 milimetara.

Podaci u nastavku odnose se na Krugerrand od jedne unce:

Masa kovanice: 33.93 grama

Udio čistoga zlata u masi: 0.917


▶Predmet možete pogledati u našoj trgovini u ILICI 78 - PREDHODNU NAJAVU

Mogućnost PLAĆANJA NA RATE Mastercard / Visa RBA do 12 rata, te PBZ Maestro / Visa / Mastercard i Visa Premium karticama do 24 rate.
Navedene cijene su za gotovinsko plaćanje. Mogućnost izdavanja R-1 računa.

Dostava po cijeloj Hrvatskoj u 72 sata.
Plaćanje prilikom preuzimanja. (Pouzećem).

Posjetite našu Njuškalo trgovinu ili posjetite www.otkup.hr
           ⚜ Zalagaonica Otkup.hr⚜
            ILICA 78 / ILICA 235

Šifra artikla:ČB0000

Karta

Objekti u blizini

ZALAGAONICA OTKUP.HR / Zalog-Prodaja-Otkup

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Oglas objavljen
02.04.2024. u 17:00
Do isteka još
do prodaje
Oglas prikazan
4114 puta

ZALAGAONICA OTKUP.HR / Zalog-Prodaja-Otkup

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska