• Knjiga o majčinstvu Sukob, NOVO, super poklon
  • Knjiga o majčinstvu Sukob, NOVO, super poklon
  • Knjiga o majčinstvu Sukob, NOVO, super poklon
  • Nemoj propustiti priliku!

Knjiga o majčinstvu Sukob, NOVO, super poklon

Cijena
90 kn ~ 12 €
Šifra oglasa: 28510959

Osnovne informacije

Lokacija
Grad Zagreb, Novi Zagreb - Istok, Dugave
Stanje
novo

Opis oglasa

Knjiga o majčinstvu Sukob, NOVO, super poklon;

OPIS:
Između 1980. i 2010. godine u našem poimanju majčinstva dogodila se revolucija, a da je gotovo nismo ni primijetili. Riječ je o postavljanju majčinstva u središte sudbine žena.

To se dogodilo iz nekoliko razloga: ekonomska kriza velik je broj žena vratila kući, naročito onih s niskom stručnom spremom i ekonomski najranjivijih. Zbog velike nezaposlenosti, majčinstvo je još više došlo u prvi plan: pružalo je veću sigurnost i mir nego neki loše plaćen posao koji se lako može izgubiti.

Kriza je zato imala i negativne posljedice po evoluciju muškaraca kojoj smo se nadali. Počeo je rasti njihov otpor prema podjeli poslova i prema jednakosti. Tu se pridružuje još nešto: kriza identiteta kakva još nije viđena u povijesti čovječanstva. Sve to, udruženo s modernističkim zazivanjem novog naturalizma u duhu Jeana Jacquesa Rousseaua, iznjedrilo je pozivanje na majčinski nagon i ponašanje koje on zahtijeva. Što to konkretno znači?

Danas biti u drugom stanju znači pridružiti se svojevrsnom obredu. Moderne majke moraju svome čedu pružiti najbolju moguću brigu: od višegodišnjeg dojenja, preko zajedničkog spavanja, platnenih pelena i barem godinu dana boravka s djetetom kod kuće, sve do kuhanja kašica od organskih namirnica, neprestanog nošenja, bez vikanja, kamoli lupanja po guzi: pred današnje je majke stavljen izazov kojem je rijetko koja dorasla, a koji kod njih izaziva u najmanju ruku frustracije.

Svi su ti zahtjevi ženu vezali za kuću i domaćinstvo do razmjera kakvi nisu viđeni od 1950-ih, tvrdi Élisabeth Badinter, doajenka francuske intelektualne misli, u svom beskompromisnom djelu "Sukob : Kako ideal suvremenog majčinstva ugrožava položaj žene". Misao da niste dorasli kao majka ako koristite mliječnu formulu, jednokratne pelene, čak i ako ne želite prirodan porod, misao koja je nametnuta očekivanjima okoline, potkopava u ženi osjećaj ženstvenosti, vlastite vrijednosti, pa čak i smislenosti.

U svojoj oštroj, angažiranoj prozi, Badinter će uobličiti i imenovati ono što se već neko vrijeme rađa u našem društvu i našim umovima – stajalište kako je gore navedeni pritisak kao posljedicu proizveo generaciju iscrpljenih majki opterećenih krivnjom, što je samo jedan od razloga alarmantnog pada nataliteta na Zapadu.

"Sukob" je oštra optužnica o nečujnom fanatizmu koji ženama efikasno onemogućuje dosezanje njihova punog potencijala.


Knjiga je nova, nekorištena, super poklon, dimenzije cca 24x15.5cm.
Preuzimanje ili slanje Tiskom.

memnok

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Oglas objavljen
09.05.2020. u 23:08
Do isteka još
Oglas prikazan
110 puta

memnok

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska