Ovaj oglas je neaktivan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • MONTE CASSINO, Sven Hassel

MONTE CASSINO, Sven Hassel

Cijena
26,48 €
Šifra oglasa: 40505216

Osnovne informacije

Lokacija
Šibensko-kninska, Šibenik, Grad
Stanje
novo

Opis oglasa

Sven Hassel i nekoliko preživjelih boraca iz njegove jedinice poslani su u Italiju, gdje su se u okolici drevnog samostana Monte Cassina Nijemci uhvatili ukoštac s brojnim savezničkim vojskama. Hitler je naredio da se svi položaji moraju zadržati po svaku cijenu, i da se svi izgubljeni položaji moraju ponovno osvojiti protunapadima. Suočeni s nadmoćnim neprijateljem, Sven i njegovi kolege drže se planina, znajući kako ne mogu zauvijek prkositi izgledima. Od brutalnih opisa borbi na prvim linijama, do partizanskih napada i avantura na dopustu u Rimu, "MONTE CASSINO" je klasičan roman Svena Hassela.

Bitka za Monte Cassino (poznata još kao Bitka za Rim i Bitka za Cassino), niz sastavljen od 4 napada Saveznika na Zimsku liniju u Italiji koju su držali Nijemci i Talijani. Cilj je bio proboj do Rima. Početkom 1944. zapadna polovina Zimske linije bila je pod čvrstom rukom Nijemaca koji su nadzirali doline rijeke Rapido, Liri i Garigliano, kao i neke od okolnih vrhova i grebenova. Ovi čimbenici činili su Gustavovu liniju. Monte Cassino, drevna opatija na vrhu brda, koju je 529. osnovao sv. Benedikt, dominirala je nad obližnjim gradom Cassinom i ulazima u doline Lirija i Rapida, ali ju Nijemci nisu zauzeli. Ipak, postavili su vojnike na neke položaje na strmim padinama ispod zidina opatije.

Bojeći se da opatija čini dio njemačkih obrambenih linija, prvenstveno kao mjesto za izviđanje, Saveznici su ju odlučili bombardirati 15. veljače, pa su američki bombarderi bacili 1 400 tona bombi na nju. Ruine koje su ostale nakon bombardiranja sada su nudile još bolju zaštitu od zračnih i topničkih napada, pa su njemački padobranci nakon dva dana zauzeli položaje u ruševinama opatije. Između 17. siječnja i 18. svibnja Monte Cassino i Gustavovu liniju Saveznici su napali četiri puta, a u posljednjem napadu sudjelovalo je 20 divizija na liniji duljine 32 km. Njemački branitelji konačno su potisnuti s njihovih položaja, ali po veoma skupoj cijeni.

Sven Hassel bio je pseudonim Børge Willya Redsteda Pedersena rođenog u Danskoj (1917- 2012) koji je pisao romane postavljene tijekom Drugog svjetskog rata. U Danskoj je koristio ime Sven Hazel. Iako je taj pisac nedvojbeno jedan od najprodavanijih danskih autora, najviše od Hansa Christiana Andersena, njegova domovina ga ipak nije u dovoljnoj mjeri valorizirala kao književnika.

Hasselove knjige napisane su u prvom licu, a sam Hassel kao lik, ali ne nužno i glavni lik. Knjige opisuju podvige 27. (penalnog) Panzer puka sastavljenog od vojnika potrošača - osuđenih kriminalaca, vojnika vojnih sudova i političkih nepoželjnih osoba. Osim Svena, tu su i Alfred Kalb, "legionar" (bivši član francuske Legije stranaca); Wolfgang Creutzfeldt, div čovjeka koji se ironično zove Tiny (u nekim knjigama različit Little John); vojnik popravljač i lukav lopov Joseph Porta; stariji narednik Willie Beier, "Stari Un" ili "Starac"; Julius Heide, nacistički fanatik, Barcelona Blom, veteran obiju strana španjolskog građanskog rata, Gregor Martin, koji je prije rata bio selilac, glavni mehaničar Wolf i narednik Hoffman, podoficira. Oni služe na mnogim frontama, uključujući sjevernu Finsku, SSSR, Italiju (Monte Cassino), Grčku (Krvavi put do smrti), Balkan i Francusku (Liquidate Paris, postavljen za vrijeme i nakon invazije Normandije). Većina akcija događa se u SSSR-u. Zbog pogrešaka u kronologiji, puk se bori na nekoliko mjesta, u razmaku od nekoliko stotina kilometara. U nekim knjigama 27. pukovnija čuva dužnost za Gestapo u Hamburgu (zadatak Gestapo), kao i za vojni zatvor u Torgau (ožujski bataljon). Hassel tvrdi da se likovi temelje na stvarnim ljudima, a događaji se odnose na povijesne događaje.

Hasselovo gledište o ratu je brutalno. U svojim knjigama vojnici se bore samo da bi preživjeli, a Ženevska se konvencija rijetko primjećuje na istočnom frontu. Ljudi su ubijeni slučajno ili s vrlo malo razloga. Povremeni ugodni događaji i mirni susreti brutalno se prekidaju. Nemilosrdni pruski policajci konstantno su prijetili svojim ljudima vojnim sudovima i pogubili ih s malo provokacije. Nezadovoljni vojnici povremeno ubijaju svoje časnike kako bi ih se riješili. Naturalistički prikazujući rat kao nasilan i beznadan Hassel svakako svojim čitaocima šalje antiratnu poruku.

Hasselove knjige posebno su popularne u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je prodao 15 milijuna od 53 milijuna prodanih u svijetu. Nasuprot tome, njegove knjige ne smatraju se prikladnima za narodne knjižnice u njegovoj domovini, u kojima se ističe članak iz 2011. godine u "Dagbladet informacijama" koji je opisao Hassela kao izdajnika i njegov debi roman kao najgoru knjigu ikada i kao plagijat poznate Remarque-ove knjige "Na Zapadu ništa novog". Sven Hassel je najprodavaniji svjetski autor ratnih romana s tematikom iz Drugog svjetskog rata, a knjige mu se prodaju u preko pedeset zemalja svijeta. Ukupno je objavio 14 romana koji su prevedeni na 18 jezika.

Izdavač: "ZAGREBAČKA NAKLADA", broširano, 271 str. Prijevod: Rebeka Toth. Format: 12 x 18 cm. Knjiga je potpuno nova. S police knjižare.

E-mail: truta.srecko@gmail.com

DOSTAVA KNJIGA - Hrvatska i inozemstvo

Karta

Fortunato1

Oglas objavljen
14.01.2024. u 22:56
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
60 puta

Fortunato1

Povezani oglasi