Ovaj oglas je neaktivan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • IZABRANE KOMEDIJE - TARTUFFE, MIZANTROP,  J. B. P. Molière

IZABRANE KOMEDIJE - TARTUFFE, MIZANTROP, J. B. P. Molière

Cijena
19,85 €
Šifra oglasa: 28286159

Osnovne informacije

Lokacija
Šibensko-kninska, Šibenik, Grad
Stanje
novo

Opis oglasa

Jean-Baptiste Poquelin, poznatiji kao MOLIÈRE (Pariz, 15. siječnja 1622. - Pariz, 17. veljače 1673.), francuski scenarist, književnik, jedan od velikana humoristične satire. Rođen je u obitelji imućna kraljeva tapetara, završio je pravo, ali se odrekao pravničke karijere i postao glumac. U Parizu je osnovao kazališnu družinu L'Illustre Theatre (Čuveno Kazalište) za koju je prerađivao talijanske komedije i s kojom 12 godina lutajući obilazio provinciju. U početku piše farse, a prve komedije su mu u stihovima. Napisao je niz komada u prozi i stihu. Predstavnik je klasicizma. Ismijavao je ondašnje društvo, staleške predrasude, pokvarenost aristokracije i gramizivost buržoazije, a nije prezao ni od osude licemjernog katoličkog svećenstva. Moliere je razvio talijansku komediju intrige u društevnu komediju i komediju običaja s tragikomičnom pozadinom u kojima veličina komičnoga doseže dimenzije tragičnoga. Godine 1660. preuzeo je karaljevsko kazalište u Parizu.

U ovoj ediciji izdana su Molierova djela "MIZANTROP" i "TARTUFFE". Molierovo veličanstveno djelo “MIZANTROP” govori o tome koliko su ustvari ljudski osjećaji iskreni. U svijetu gdje je iskrenost vrlina, ali i privid te se sve zasniva više-manje na korupciji lažima te novcu, autor nas navodi da vjerujemo uvijek onima iz čijih usta dolazi čista istina. Ono u što autor duboko vjeruje je to da se samo na istini može izgraditi život. Alcesle nije shvaćao da društveni život osim što zahtjeva vrline, traži i prilagodbu i kompromis. Pošto sve to nije nikako mogao ostvariti, on se povlači iz društva i odlučuje za samački život. “MIZANTROP” je uglađena salonska komedija usredotočena na lik oštroumnoga mizantropa Alcestea, ispunjena gađenjem prema površnim etičkim normama. Zbog suptilna i krajnje suzdržana smijeha i gotovo potpune odsutnosti pučke komike, to se djelo smatra vrhuncem i klasicističke komedije i Molièreove profinjenosti, uz povremeno gotovo tragički osjećaj svijeta. Junak je Mizantropa semantička, ali ne i vrijednosna suprotnost Tartuffeu. Molière naime ne vjeruje u apsolutnu vrlinu već traži ravnotežu i umjerenost pa je Alcesteov gorljivi idealizam ipak opasan.

"TARTUFFE" je napisan 1664. godine, s naslovnim likom lažnoga pobožnika koji iz koristoljublja potiče svojega kućedomaćina na vjerski fanatizam. Tema je te komedije maska, omiljena u baroku, ali ju tretira klasicistički pa se odlikuje savršeno provedenim jedinstvom mjesta, vremena i radnje. Tartuffe, jedan od vrhunaca autorova komediografskog umijeća, temeljno je komad o strahu kao psihološkoj i moralnoj podlozi na kojoj izrasta potreba za vođom, što otvara put fanatizmu i tiraniji (preko naslovnoga lika sugerira se opasnost svake ideologije). Nakon premijere u Versaillesu, komad je pod pritiskom bigotnih krugova bio zabranjen, a ponovno je odobren za prikazivanje tek 1669. god.

Izdavač: "GLOBUS MEDIA" Zagreb, tvrdi uvez, 208 str. Prijevod: Slavko Ježić. Format: 20 x 13 cm. Knjiga je potpuno nova i nije korištena.

E-mail: truta.srecko@gmail.com

DOSTAVA KNJIGA - Hrvatska i inozemstvo

Karta

Objekti u blizini

Fortunato1

Oglas objavljen
24.01.2024. u 20:13
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
315 puta

Fortunato1