Ovaj oglas je neaktivan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • Eko lisnati sibirski kelj
  • Eko lisnati sibirski kelj
  • Eko lisnati sibirski kelj
  • Eko lisnati sibirski kelj

Eko lisnati sibirski kelj

Cijena
2,12 €
Šifra oglasa: 24168670

Osnovne informacije

Lokacija
Bjelovarsko-bilogorska

Opis oglasa

Lisnati sibirski kelj proizvodimo na našem imanju u srcu Bilogore iz 6. generacije vlastitog ekološkog sjemena. Naš OPG proizvodi na 4,5 hektara preko 60 vrsta povrća, ljekovitog bilja i žitarica. Pod nadzorom je Bio inspekta iz Osijeka.
Minimalna narudžba je 1 kg, paket šaljemo poštom ili tiskom, a troškove dostave snosi kupac.
Za veće količine moguća je dostava u Bjelovaru, Koprivnici, Ludbregu, Varaždinu i Zagrebu.
Pogledajte naše ostale oglase za čičoku, kukuruzno i pirovo brašno, ashwagandhu, rikolu, tikvu turkinju i dr.

Lisnati sibirski kelj dvogodišnja je zeljasta biljka koja sadrži izniman broj različitih antioksidansa i antikancerogenih tvari, najveću količinu lutena izmjerenih u povrću te je odličan izvor vitamina A jer sadrži više beta karotena od primjerice kod nas dobro poznatog špinata. Antikancerogeni indoli koji se nalaze u kelju pomažu regulaciju estrogena i stoga je poznato kako je kelj prirodni zaštitnik organizma od raznih bolesti. Fitonutrijenti, kojima je lisnati kelj bogat, djeluju kao antioksidansi sprečavajući slobodne radikale da oštećuju ćelije DNK i molekule kolesterola, što ima značajnu ulogu u detoksikaciji organizma. Velik izvor vitamina C nalazi se upravo u lisnatom kelju. Vitamin C sprečava oksidaciju kolesterola, sprečavajući ga da se zalijepi za zidove arterija.
Svježi sok koristan je za osobe sa želučanim tegobama i kod slabe pokretljivosti crijeva. Lisnati kelj štiti oči od različitih degeneracija, pomaže kod održavanja zdravih kostiju, te se preporuča osobama s visokim krvnim tlakom. Blagotvorno utječe na smanjenje tegoba kod astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa i značajno pojačava imuni sistem i vitalnu energiju.
S obzirom da 100 grama kelja sadrži samo 33 kalorije, a ujedno obilje vitamina i minerala, kelj se s pravom može svrstati u super - hranu i kao takav postaje idealna namirnica za osobe koje paze na svoje zdravlje ili žele dovesti u red svoje kilograme.
Zbog svega navedenog kelj predstavlja izuzetno važan dio ishrane ljudi, nezamjenjiv radi velike hranljive vrijednosti. U svježem obliku možemo ga koristiti za pripremu salata, osvježavajućih zelenih sokova ili kašica, u kuhanom obliku za različite umake ili juhe poput blitve i špinata. Možete ga isprobati i u kombinaciji sa voćem za pripremu energetskog napitka, a potrebno vam je samo par listova kelja i malo sezonskog voća. Pomiješajte ih u blenderu s malo vode i imate sve kako bi uspješno započeli novi dan!

Popečci od lisnatog kelja
Za 12 popečaka:
300 g lisnatog kelja odvojenog od peteljke,
100 g luka
2 jaja ili malo ulja
žitarice (samljevene zobene pahuljice, brašno, pšenične klice i sl.)
začini: češnjak, papar, shoyu umak, crvena paprika, sol i sl.

Postupak: očišćeni kelj kratko prokuhamo u slanoj vodi, dobro ocijedimo i usitnimo. Dodamo sitno nasjeckani luk, jaja (ili ulje), začine po želji i žitarice. (za povezivanje u količini koja je potrebna da se popečci mogu oblikovati). Najbolje je ostaviti da smjesa odstoji par sati. Što je smjesa mekša, to će popečci biti ukusniji. Oblikovati popečke i peći na tavi na malo ulja.
Umjesto žitarica možete koristiti i suhe sojine ljuskice koje ste kratko samljeli u mlincu za kavu. Ovaj osnovni recept može se obogaćivati dodatkom različitog povrća (naribana mrkva, gljive i sl.), začina, žitarica (kuhana heljdina kaša, različite vrste brašna i sl.) ili mahunarki (grah, sojine ljuskice i sl.). Eksperimentirajte i uživajte u različitim okusima!

Kelj na kineski

SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
500 g lisnatog kelja
4 mrkve
2 manje glavice luka
2 korijena peršina ili 1 korijen celera
200 g suhih otkoštenih šljiva
žlica maslinovog ulja
žlica shoyu umaka
mali komadić đumbira
kurkuma

Postupak: mekani dio lista kelja odvojiti od stabiljke i narezati na trakice. Očistiti mrkvu i peršin/celer, te na grubo naribati na krupne rezance ili tanke kolutiće. Prethodno namočene šljive narezati na 4 dijela. U wok staviti pirjati nasjeckani luk na malo maslinovog ulja. Dodati mrkvu, peršin/celer i dinstati u malo vode u koju je stavljen shoyu umak. Dodati kelj, šljive i začine. Dodati đumbir izdrobljen u drobilici za češnjak ili narezan na sitne komadiće. Kuhati poklopljeno još 5 minuta. Kada se kelj popario i omekšao, a korjenasto povrće napola skuhalo (mora biti hrskavo), ugasite vatru. Poslužite još toplo uz rižu sa šafranom, kuhanu na pari kojoj se shoyu umak dodaje po želji.
Oglas objavljen
20.03.2018. u 09:43
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
1279 puta