Ovaj oglas je neaktivan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • ČIČOKA - SLATKI DIVLJI KRUMPIR

ČIČOKA - SLATKI DIVLJI KRUMPIR

Cijena
1,33 €
Šifra oglasa: 21933592

Osnovne informacije

Lokacija
Bjelovarsko-bilogorska, Kapela, Srednja Diklenica

Opis oglasa

Prodajemo ekološki uzgojenu (certificiranu) crvenu i bijelu čičoku za jelo i sadnju. Čičoka je u zemlji i vadimo je po narudžbi.
Čičoka je zeljasta višegodišnja biljaka koja izraste 1,5 – 3 metra u visinu. Listovi imaju grubu, dlakavu teksturu, a cvjetovi su žuti, slični suncokretovim. Gomolji su izduženi i neujednačeni, obično 7,5 do 10 centimetara dugi. Malo nalikuje korijenu đumbira. Boja varira od blijedo smeđe do bijele, crvene ili ljubičaste.
Slično kao krumpir, i čičoka je izvrstan izvor kalija, a pola šalice svježe čičoke zadovoljava 20 % dnevnih potreba za kalijem. Čičoka je izvor kalcija, željeza, vitamina C, folne kiseline te vitamina B1 i B2. Ipak, najznačajniji nutricionistički plus krije se u visokom udjelu inulina, ne probavljivog ugljikohidrata koji posjeduje prebiotički učinak, odnosno povoljno djeluje na crijevnu mikrofloru. U gomolju čičoke, za razliku od običnog krumpira, nema škroba, zbog čega ga u prehrani koriste osobe oboljele od šećerne bolesti - dijabetesa i pretile osobe, odnosno osobe koje imaju problema s prekomjernom težinom. U 100 g čičoke nalazi se čak 11 – 14 g inulina. Dodatno svojstvo inulina je da pospješuje apsorpciju minerala – kalcija, magnezija i željeza, te su minerali koje sadrži čičoka raspoloživiji zbog prisustva inulina. Preporučuje se i osobama izloženim riziku od kardiovaskularnih bolesti jer inulin pridonosi sniženju ukupnog kolesterola i lipida u serumu.
Kao ljudska hrana čičoka se može koristiti sirova, kuhana, pržena, pečena ili sušena u obliku čipsa. Sirova se može tanko naribati i začiniti kao salata u koju možete dodati i drugo povrće. Kao prilog jelu koristi se kuhana ili pečena kao i krumpir. U obliku brašna koristi se za izradu kruha. Od čičoke se može proizvesti i rakija, i to 6 litara od 100 kilograma čičoke, a možete je i kiseliti te napraviti zimnicu. Savijača od čičoke priprema se kao i savijača od krumpira, ali je puno ukusnija i slađa.
Dijabetičari čičoku mogu dnevno konzumirati u neograničenim količinama jer ona snižava razinu šećera u krvi.
Za veće količine, čičoku dostavljamo na području Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Varaždinske i Zagrebačke županije.
Cijena je 12 kn/kg.
Za količine 5kg ili više cijena je 10kn.
Prilikom narudžbe, molimo naznačite koju vrstu čičoke želite.
Molimo zvati na broj: 095/504-1311

Karta

Objekti u blizini
Oglas objavljen
09.05.2021. u 20:30
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
4696 puta