• Babaco
  • Babaco
  • Nemoj propustiti priliku!

Babaco

Cijena
3,98 €
Šifra oglasa: 12313970

Osnovne informacije

Lokacija
Zagrebačka, Bistra, Donja Bistra

Opis oglasa

Babaco-30 kn/kg

Papaja, kivi, mango, ananas, grejp, marakuja, babako... Ne, babako nije uljez na kraju popisa nama omiljenog egzotičnog voća. Naprotiv, babako je nova zvijezda na voćnom nebu, miljenica ljubitelja jedinstvenih okusa, ali i maštovitih kuhara i koktel majstora. Doista, babako je jedinstveni plod koji objedinjuje okuse čak nekoliko vrsta voća - jabuke, ananasa, papaje, jagode i naranče.

Nekoliko voćnih okusa u jednom plodu
iStock_000014968825Small.jpgBabako je plod bez sjemenki koji potječe iz planinskog dijela Ekvadora i Kolumbije u kojem je zbog svojeg okusa i hranjivosti poznat odavna. No, stanovnicima ostatka svijeta postao je dostupan mnogo, mnogo godina kasnije, tek u prvoj polovici 70-tih godina prošlog stoljeća, kada se počeo komercijalno uzgajati u Novom Zelandu, Italiji, Izraelu, Grčkoj, Španjolskoj, Kaliforniji te naravno u podneblju iz kojeg potječe, Ekvadoru, Brazilu, Kolumbiji i Peruu.

Babako (Carica pentagona) koji je poznat i pod nazivima planinska papaja i chamburo, raste pričvršćen na peteljkama neobičnog i do 3 m visokog drveća koje godišnje daje oko 30 cilindričnih peterokutnih i do 1,5 kg teških, žutih, odnosno žutozelenih plodova koji svojim izgledom podsjećaju na kombinaciju papaje i krastavca. Babako se jede cijeli sirov, neoguljen ili oguljen, narezan na ploške (po dužini ili širini) ili na kocke te termički obrađen na različite načine (kuhan, pirjan ili ukuhan). Ima vrlo osvježavajući i profinjeni blago kiselkast i slatkast okus zbog kojeg se naziva i šampanjsko voće, koji se savršeno naglašava i zaokružuje šećerom, medom ili pak sokom od limuna, limete, naranče ili grejpa. Osim što je neobično ukusan, plod je i jako hranjiv, pa primjerice 100 g ploda sadrži 93 g vode, 0,9 g bjelančevina, 0,2 masnoće, 6 g ugljikohidrata i 0,7 g balastnih tvari. Osim toga, babako sadrži obilje vitamina C, a tu su i beta karoten i vitamin B1 te minerali, kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Bogat je i vrijednim enzimima, poput papaina zahvaljujući kojem blagotvorno djeluje na probavni sustav te potiče probavu i neutralizira višak želučane kiseline.

Sastojak voćnih salata i prilog mesu
Osim što se jede sam kao i drugo egzotično voće, zbog svojeg je savršenog okusa idealan sastojak voćnih salata u kombinaciji s ostalim tropskim voćem, ananasom, mangom, narančama, avokadom, ali i s jagodama, breskvama i kruškama. Probajte ga u osvježavajućoj rashlađenoj kombinaciji s jagodama razrezanim na četvrtine i kriškama naranči, prelivenim preljevom od šećera i soka od limuna i naranči. Babako je idealan i istisnut u svježi sok (dodajte mu rum), koji se pije sam ili s ostalim sastojcima miješa u koktele. K tome, sprema se i kao sladoled, sorbeto ili ukuhan u slatko, primjerice marmeladu, dodaje se jogurtu te ostalim mliječnim napitcima, a koristi se i kao zanimljiv nadjev za pite, u kombinaciji s jabukama ili jagodama. Nadalje, neobično je ukusan, ali i mirisan spremljen u sirupu za koji na srednje jakoj vatri 30-tak minuta kuhajte plod narezan na kockice, 2 šalice vode, 2 šalice šećera, koricu cimeta i sok od 1 naranče te poslužite ohlađeno. Idealan je i za smoothie za koji u blenderu izmiksajte babako narezan na kockice, 1 šalicu šećera i 3 šalice vode.

Zbog svoje slatko kiselkaste arome babako se savršeno slaže i s mesom, posebno s piletinom, janjetinom i kozetinom. Idealan je i kao sastojak marinada (meso postaje meko i nježno) te kao prilog, kuhan, pirjan ili spremljen kao salsa i chutney koji između ostalog savršeno odgovara uz roštilj. Koristi se i u povrtnim složencima, te curryjima, jer se dobro slaže s kokosovim mlijekom, ali i sa začinima poput đumbira i cimeta. Svjež je idealan i kao prilog delikatesnom pršutu i šunki. Kako se može uzgajati i u našem podneblju u plastenicima i zimskim vrtovima te na otvorenom u područjima s blagom klimom (temperatura ne smije pasti ispod 10 °C) osim ljubitelja egzotičnih okusa babako će oduševiti i hoby vrtlare.

Karta

Objekti u blizini

OPG ŠULOG

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Oglas objavljen
29.09.2022. u 10:15
Do isteka još
do prodaje
Oglas prikazan
8870 puta

OPG ŠULOG

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska