Ovaj oglas je neaktivan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • SADNICE RIMSKI LJEŠNJAK 3 godine

SADNICE RIMSKI LJEŠNJAK 3 godine

Cijena
2,65 €

+ 4,99 € 0,00 € dostava

+ 1,69 € zaštita kupca

Besplatna dostava!

Na svim PayProtect oglasima do 1.6.2024.

Kupuj uz PayProtect od provjerenih prodavača uz garanciju povrata novca i sigurnu dostavu. Saznaj više

Šifra oglasa: 42116660

Osnovne informacije

Lokacija
Osječko-baranjska, Đakovo, Đakovo
Vrsta
Lješnjak

Opis oglasa

Ima vrlo bujno stablo. Iako je grm, raste uspravno. Formira malo izdanaka. U periodu početne rodnosti prevladavaju grančice sa cvijetovima od 16 – 25 cm, dok kod starijih stabala (16 – 20 godina) grančice prevladavaju od 1 – 5 cm. Ova sorta ponekad prerodi, pa alternativno rađa.

Ne formira puno resa, obično su u grupi 2 – 3 zajedno. Rano počinju cvjetati ženski cvijetovi, još u studenom. Samosterilna sorta, ali je dobar oprašivač za standardne sorte. Plodovi su teški oko 3,12 g. okruglastog oblika, malo izduženi, dimenzija 20x20x32 mm. Zajedno su do 3 ploda. Ljuska je debela, teško lomljiva, izdrži oko 31,07 do 33,78 kg na cm 2 . Omotač je ravan sa vrhom ploda, sastavljen od dva lista koji se pilasto po obodu završavaju.n

Sazreli plodovi lako iz nje ispadaju. Jezgra je dobro razvijena i u masi ploda sudjeluje 42,07%. Sadrži 64% masti, 17% bjelančevina, i 5,7 mg% nezasićenih masnih kiselina. Slabo formira izdanke, pa se može uzgajati i kao stablašica na vlastitom korijenu. Dobrom agrotehnikom i pomotehnikom može se umanjiti alternativnost rađanja ove sorte, što joj je inače značajnij nedostatak.

#sadnicelijeske
#rimski

GNOJIDBA

Agromeliorativna gnojidba je zahvat koji se izvodi u sklopu svih operacija u neposrednoj pripremi zemljišta. Sigurno je da od plodnosti zemljišta zavisi i uspjeh u uzgajanju lješnjaka. On je vrlo zahvalan na sva dodatna ulaganja oko poboljšanja kvalitete zemljišta.

Određivanje količine organskih i mineralnih materija koje treba zemljištu dodati vrši se prema zemljištu, odnosno prema rezultatu analize zemljišta. Organske materije se nadoknađuju dodavanjem stajnjaka, komposta, treseta, uzgajanjem biljaka za zelenu gnojidbu i dr.

Unošenje mineralnih gnojiva, odnosno pojedinih hranjiva zavisi od toga da li je zemljište u njima siromašno ili nije. Prema iskustvu iz SAD (Oregon) agromeliorativnom gnojidbom u zemljište koje sadrži do 7,5 mg na 100 g zemljišta K2O unosi se 330 do 450 kg K2O, ako zemljište sadrži 7,5 do 15 mg na 100 g zračno suhog zemljišta 325 do 330 kg K2O. U zemljišta sa preko 15 mg nije potrebno unošenje kalija. Nakon tretiranja zemljišta gnojivima, potrebno je izvršiti oranje na dubini od 40 – 50 cm, te tanjuranje.
2. Sadnja
VRIJEME

Budući da lješnjak vrlo rano počinje vegetirati preporuča se sadnja u jesen, tj.sredinom 11. mjeseca ili u rano proljeće (početkom 3. mj.).
RAZMAK

3m je razmak između sadnica u redu, a 4m, 5m ili 6m je razmak između redova. Razmak između redova se prilagođava u ovisnosti od vrste mehanizacije s kojom mislite obrađivati nasad (manji gabariti radnih strojeva – manji razmak između redova, analogno tome, veći gabariti – veći razmak).
NAJPRODUKTIVNIJE SORTE

Za područje kontinentalne Hrvatske preporuča se sorta Istarski duguljasti u kombinaciji sa oprašivačima (rimski, giffoni, langhe) , i to 80 – 90% glavna sorta te 10 – 20% oprašivača.
OPRAŠIVANJE

Najbolji omjer za kvalitetno oprašivanje je 80 – 90% glavne sorte uz 10 – 20% sorte za oprašivanje. Najbolje oprašivanje glavne sorte se postiže s 3 sorte oprašivača koji pokrivaju cijeli period cvatnje glavne sorte.
3. Uzgoj
UZGOJNI OBLIK

Vaza na visokom deblu, zašto baš ovaj uzgojni oblik? Danas većina istraživača i praktičara smatra da je fiziološka osnova redovite i obilne rodnosti u uzgoju lijeske osigurana krošnjom u obliku vaze. U novije vrijeme sve se više koristi nova tehnologija koja osigurava maksimalnu mehanizaciju agrotehničkih operacija, uključujući i mehaniziranu berbu. Na osnovi tih zahtjeva danas se u Italiji i Španjolskoj preporuča uzgoj lijeske u obliku vaze s visinom stabla od 80 cm.

Francuski stručnjaci ističu da je uvjet za rentabilnu proizvodnju lješnjaka uzgoj lijeske u gustom nasadu, u obliku vaze s visokim deblom (80cm) radi potpunije mehanizacije svih agrotehničkih operacija i radi boljeg korištenja svjetlosti, uključujući i difuznu svjetlost koja se odbija od površine zemlje i vode.
OREZIVANJE

Rezidba mladih stabala lješnjaka svodi se na reguliranje pravilnog razvoja osnovnih grana. Pored toga njome se utječe da se grane pravilno razgranjavaju, da se suvišni ljetni izdanci uklone do osnove. U biti u prvim godinama rezidba stabala lješnjaka je neznatna, sa starošću stabla se njen intenzitet povećava.
ZAŠTITA

Zaštita u periodu uzgajanja svodi se uglavnom na suzbijanje nekoliko bolesti i nametnika. Najčešće se izvede po jedno zimsko i 3 -4 tretiranja u toku svibnja i lipnja protiv pjegavosti, truleži plodova,lisnih uši i sl.
ZAŠTITA OD DIVLJAČI

Preporuča se mehanička zaštita mrežicama u zimskom periodu.
OPREMA ZA ODRŽAVANJE NASADA
Da biste pripremili površinu za sadnju, potrebno je, nakon unošenja gnojiva, vapna i sl.,površinu preorati i istanjurati. Pošto je oranje i tanuranje potrebno samo jednom i to pri podizanju nasada, isplativije je ugovoriti uslugu oranja i tanjuranja nego kupovati navedene traktorske priključke.

Strojevi, alati i priključci koji će Vam biti potrebni za održavanje nasada, razvrstani su po vrsti posla koji ćete njima obavljati.
KOŠNJA TRAVE
Košnju trave možete obaviti strižnim kosilicama, rotacionim kosilicama ili malčirati voćarskim malčerima.
TRETIRANJE SREDSTVIMA ZA ZAŠTITU
Pravovremenim tretiranjem sredstvima za zaštitu, štitimo nasad od štetnika i bolesti. Vrlo je važno točno slijediti upute proizvođača o količinama sredstva na jedinicu površine. Prevelikom količinom neće se poboljšati učinak. Vrlo je važno koristiti zaštitna opremu pri tretiranju sredstvima za zaštitu.

Za mlade nasade i manje površine može se koristiti leđne prskalice, pokretane ručno ili motorne.

Za starije nasade i veće površine potrebno je koristiti atomizer. Preporuka je koristiti atomizer sa usmjerivačima, kojima se sredstvo usmjerava na stabla.
BERBA
Za branje plodova lješnjaka koristi se motorni usisavač. Zamjenjuje tri berača, izbacuje lišće i grančice, a lješnjak pada u posudu na dnu stroja.

Karta

Oglas objavljen
19.04.2024. u 09:05
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
389 puta