Ovaj oglas je neaktivan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • Murva - Dud - Morus sp. - sadnice
  • Murva - Dud - Morus sp. - sadnice
  • Murva - Dud - Morus sp. - sadnice
  • Murva - Dud - Morus sp. - sadnice
  • Murva - Dud - Morus sp. - sadnice

Murva - Dud - Morus sp. - sadnice

Cijena
3 €
Šifra oglasa: 41508515

Osnovne informacije

Lokacija
Grad Zagreb, Brezovica, Demerje
Vrsta
Dud / murva

Opis oglasa

Murva - Dud - Morus sp. - sadnice

Jednogodišnje sadnice Duda/Murve dobivene iz sjemena - visine 80 - 100 cm - 3 €/kom

Sadnice su dobivene iz sjemena naših samoniklih Murvi, bijele i crne. Sadnice iz sjemena mogu biti muške ili ženske, mogu imati i muške i ženske cvjetove, a mogu se i kolebati pa i promijeniti spol tijekom života. Pa tako murva koja je imala samo muške cvjetove nakon dosta godina može početi rađati jer su se pojavili ženski cvjetovi. Naše murve iz sjemena počele su rađati nakon 6-7 godina i samo jedno od pet stabala koje smo pustili da rastu ima muške cvjetove( čak smo i na njoj zadnje dvije godine počeli primjećivati ženske) . Ostale rađaju lijepe i vrlo ukusne plodove. Neke imaju bijele, neke crne, ali vjerojatno se radi o Morus albi u svim slučajevima. Prednosti sadnica iz sjemena, u odnosu na cijepljenje ili razmnožene iz reznica, sigurno su jače i dugovječnije biljke. Također puštamo biljku da nastavlja svoju evoluciju i da se adaptira na nove uvjete što nije mala stvar.

Ove sadnice imaju pristupačniju cijenu pa su idealne za nekog tko želi posaditi veći broj murvi i imati veću raznolikost u nasadu. Ne treba podcijeniti ni nutritivnu vrijednost murvinog lista zbog kojeg se sve više sadi kao izvor hrane za životinje preživače u agroforestry sistemima. List murve je također vrlo ljekovit i za ljude.

Želite li samo jednu murvu za plod uvijek možete posaditi ovu sadnicu i pričekati da vidite koje jedinstveno stablo raste u vašem vrtu. Po našem iskustvu veća je vjerojatnost da će imati ženske cvjetove od početka, ali ako neće uvijek možete još malo pričekati ili ju cijepiti sa nekom drugom murvom koja rađa. Alternativno možete posaditi dvije-tri sadnice na mali razmak ili u trokut pa ih pustiti da rastu kao jedno stablo i tako vrlo vjerojatno dobiti sve u jednom.

Ovaj članak je dobra ilustracija misteriozne naravi ovog prekrasnog stabla: https://www.glasistre.hr/istra/cudo-u-kovrima-kraj-brtonigle-murva-prvi-put-rodila-nakon-sto-ju-je-zagrlio-80-godisnjak-koji-ju-je-posadio-jos-kao-djecak-595256

Savladali smo razmnožavanje murvi i putem reznica što nam omogućuje sadnice sa poznatim karakteristikama i njih ćemo imati u ponudi od sljedeće sezone, ali nastavit ćemo razmnažati i sjemenom zbog svega gore navedenog.

Sadnice će biti dostupne u drugoj polovici studenog.
Primamo predbilježbe.
___________________________________________
Pogledajte i ostale sadnice koje nudimo u oglasima.

*sve fotografije u ovom i ostalim oglasima su iz našeg vrta/rasadnika

Karta

Oglas objavljen
11.04.2024. u 10:30
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
816 puta