Ovaj oglas je prodan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • RAOLA, RAUOLA, REPICA RAOLA, ULJANA ROTKVA
  • RAOLA, RAUOLA, REPICA RAOLA, ULJANA ROTKVA
  • RAOLA, RAUOLA, REPICA RAOLA, ULJANA ROTKVA
  • RAOLA, RAUOLA, REPICA RAOLA, ULJANA ROTKVA
  • RAOLA, RAUOLA, REPICA RAOLA, ULJANA ROTKVA
  • RAOLA, RAUOLA, REPICA RAOLA, ULJANA ROTKVA
  • RAOLA, RAUOLA, REPICA RAOLA, ULJANA ROTKVA
  • RAOLA, RAUOLA, REPICA RAOLA, ULJANA ROTKVA
  • RAOLA, RAUOLA, REPICA RAOLA, ULJANA ROTKVA

RAOLA, RAUOLA, REPICA RAOLA, ULJANA ROTKVA

Cijena
2,65 €
Šifra oglasa: 12364839

Osnovne informacije

Lokacija
Koprivničko-križevačka, Virje, Virje
Vrsta
ostalo

Opis oglasa

PRODAJEM SJEME RAUOLE ZA ZELENU GNOJIDBU - SIDERACIJU. ROD 2022. SJEME JE PROČIŠĆENO, I PAKIRANO U VREĆE OD 25kg CIJENA 20KN/KG. SJEME JE U VIRJU-KOPRIVNIČKO KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA. Imam i repicu Perko


Suženi plodored, sve više prohoda, sve teža mehanizacija i gotovo minimalna upotreba stajskog gnoja, kao i intenzivna upotreba pesticida, uz još uvijek prisutno paljenje žetvenih ostataka, rezultiraju sve lošijom strukturom tla.
Siderat rauola izvrsno je rješenje za prakticiranje dobre poljoprivredne prakse očuvanja prirodne strukture tla i sprječavanja ispiranja nutrijenata.
Iskustva onih koji su ikada sijali rauolu u postrnoj sjetvi pokazuju da utječe na povećanje prinosa zelene mase, visine usjeva, kao i količine nutrijenata u tlu.
Razgradnjom zaorane mase nastaje zadivljujuća struktura tla, a korov se pojavljuje samo u tragovima.
Poljoprivrednik koji jednom zasije rauolu, teško će se oduprijeti praksi da je i narednih godina posije kao postrni usjev. Iako, sjeme je teže, ali ne nemoguće nabaviti, budući da se njegovom proizvodnjom još uvijek nitko legalno ne bavi.Sideracija se pretežno primjenjuje na tlima koja nemaju dovoljno humusa, a gospodarstvo ne uzgaja stoku pa nema ni krutog stajskog gnoja ni komposta. Osim toga, sideracija je jedan od oblika gnojidbe na udaljenim i teže pristupačnim površinama do kojih je teško i skupo dovoziti stajski gnoj. Vrijednost sideracije je i u većem prinosu sljedećih kultura u plodoredu. Taj pozitivan utjecaj traje 1-2 godine. Rok sjetve rauole je oko 15.08. Sije se u tome roku iz razloga da taman prije mrazeva dolazi u puni cvat kada se i zaorava. Ako se posije nekoliko tjedana prije treba se i prije zaorati. Tada postoji mogućnost ispiranja dijela novonastalog dušika u dublje slojeve. A to i je osnovni princip Rauole, da izvuče hranjive tvari iz dubljih slojeva na površinu. Zaoravanjem prije mrazeva ti hranjivi (N, P, K) elementi se zamrznu na površini i ne odlaze natrag u dublje slojeve nego "čekaju" u proljeće novu kulturu.
Na koji način rauola djeluje na tlo?
Rauola svojim vretenastim korijenom, koji prodire u tlo 30-40 cm dubine, drugim kulturama izvlači nepristupačne nutrijente i ugrađuje ih u svoju biomasu. Na taj ih način kao usjev hvatač čuva od ispiranja u dublje slojeve i podzemne vode. Njezinom razgradnjom hranjive tvari ponovo postaju dostupne proljetnim kulturama.
Na mjestu razgrađene mase u tlu ostaju brojni rezervoari za vodu i zrak, a gdje ima vode i zraka tu je i život za mikrofloru i faunu tla. Tlo postaje rahlo i lakše za obradu. Rauola djeluje na pedohigijenu, gušeći korove. Poznat je i njezin utjecaj na nematode i ofyobolus.Zaoravanjem u punom cvatu u tlo vraćamo oko 100 kg H, 30 kg P i 130 kg K/ha, a to nisu zanemarive količine hranjiva.
Je li agrotehnika rauole zahtjevna?
Rauola je skromna biljka i ne traži posebnu njegu. U nicanju i ranoj fazi jedino joj buhač može načiniti zanemarivu štetu. Na dobro pripremljeno tlo sije se 15-20 kg sjemena/ha. Posije li se rjeđe, bit će robusnija. Nakon sjetve na dubinu od 1-2 cm, tlo je poželjno povaljati. Kao i sve biljke, rauola će povećanom masom reagirati na gnojidbu dušikom. Zaoravanje slijedi prije mrazeva ili neposredno poslije, kad je masa najbujnija. Treba izbjegavati osjemenjivanje i dozrijevanje sjemena, jer bi rauola u tom slučaju mogla biti kulturni korov. Kod sijanja rauole postrno, ne postoji opasnost da sjeme dozrije.
Može li se rauola upotrijebiti za hranidbu stoke?
Nakon kraćeg privikavanja, goveda će rado konzumirati zelenu masu rauole, iako, korištenje rauole za krmivo se ne preporuča u intenzivnoj govedarskoj proizvodnji. Razlog tomu je što se u mlijeku osjeća miris krstašica.

Karta

Objekti u blizini
Oglas objavljen
28.07.2022. u 19:47
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
21374 puta