Ovaj oglas je neaktivan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • pir , krupnik , spelta
  • pir , krupnik , spelta
  • pir , krupnik , spelta
  • pir , krupnik , spelta
  • pir , krupnik , spelta
  • pir , krupnik , spelta
  • pir , krupnik , spelta
  • pir , krupnik , spelta
  • pir , krupnik , spelta

pir , krupnik , spelta

Cijena
0,95 €
Šifra oglasa: 15441145

Osnovne informacije

Lokacija
Grad Zagreb, Trešnjevka - Jug, Prečko

Opis oglasa

0998839053

Pakiranje - 5, 10 i 25 kg

Pir je žitarica slična pšenici, samo s malo većim zrnom, a iznimno je probavljiva. Klasovi su dugački, bez osja. Raste u ljusci i u noj je zatvorena, tako da je bolje zaštićena u odnosu na druge vrste pšenica i druge žitarice bez ljuske.
Sadrži posebne ugljikohidrate koji imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi, ali i stimulaciji imunološkog sustava organizma. Za razliku od obične pšenice sadrži 10 - 12 % više proteina. Koristi se u proizvodnji raznih vrsta peciva, tjestenina, kolača, itd. U novije vrijeme sve se sve više uzgaja i postala je vrlo cijenjena od strane raznih alergičara, oboljelih od dijabetesa, visokog krvnog tlaka, kardiovaskularnih bolesti itd...
Pir je ozima žitarica i agrotehnološke mjere su gotovo identične kao kod pšenice. Obzirom da je gentetski predak pšenice, izrazito je otporna na sve bolesti koje pogađaju pšenicu i ostale žitarice, a također je otporna na niske temperature. Sjeme je dobro zaštićeno od vanjskih zagađenja u tvrdoj ljusci, tako da se lako može organski uzgajati.

Sjeme sadrži u idealnom omjeru: bjelančevine, ugljikohidrate, masti, minerale, vitamine i celulozu. Jedina je žitarica koja može osigurati sve sastojke (osim vode) koji su potrebni čovjeku za život.
Sadrži sve vitamine B grupe (osim B12), visoki udio selena koji sprječava kancerogene bolesti, te ima 7-8 puta više kacija, fosfora i magnezija od ostalih žitarica.
Mogu ga korisiti osobe koje su alergične na gluten.
Integralni kruh od pira ima sladunjav, ukusan i jako ugodan okus, a mekan može ostati i po tjedan dana.

Djelovanje zelenog soka

Sok od pšenične trave je izvor klorofila, koga ima 70 posto, enzima, minerala, vitamina, amino-kiselina (proteina najbolje kvalitete). Klorofil, koji nazivaju biljna krv, po molekularnoj građi je sličan ljudskoj krvi. Zdrava krv i krvna slika su u direktnoj vezi sa zelenom biljnom hranom. Ovaj sok sadrži: antioksidante, beta karoten, vitamine A, B, E, C, F, K, holin, 70 posto klorofila, minerale, žive enzime, 21 posto amino kiselina.

Pšeničnu travu možete sami saditi, ali je možete i kupiti u dućanimaa zdrave hrane u svježem ili u osušenom obliku. Evo kako ćete dobiti zdrav zeleni napitak u tri koraka:

1. Pripremanje zrna

Oprana zrna potopite u mlaku vodu, i to dva prsta zrna, tri prsta vode. Po isteku vremena natapanja, zrna procijedite, a vodu možete piti jer je puna minerala i vitamina. Teglu prekrijte gazom i učvrstite gumicom. Dok klice ne narastu 1,5 do 2 cm ispirajte ih jednom do dva puta dnevno hladnom vodom. Moraju biti uvijek vlažne, ali ne skroz mokre. Nekoliko sati prije upotrebe, klice stavite na sunce da bi se formirao klorofil. Neutrošene klice možete čuvati više dana u frižideru, zatvorene u plastičnoj posudi. Ispirajte ih svakog dana hladnom vodom. Vrijeme natapanja pšeničnog zrna je 12 sati, a vrijeme klijanja od tri do četiri dana. Idealna temperatura klijanja je 20 supnjeva.

2. Sađenje trave

Pšenična zrna, koja su prošla proces natapanja i klijanja, gusto rasporedite u plastičnu posudu u koju ste već stavili sloj zemlje od četiri centimetra. Pokrijte sa nekoliko listova novina. Sve to omotajte crnom plastičnom vrećicom koju ste izbušili. Nakon tri dana, otkrijte zemlju i svakodnevno je vlažite vodom. Zemlja treba biti vlažna, ali ne i mokra. Otkrivena plastična posuda ne smije biti direktno izložena suncu, već na temperaturi od 18 do 20 stupnjeva. Žetva počinje poslije 10 do 14 dana, s tim da se na jedan do dva dana prije toga posuda iznosi na sunce zbog sinteze klorofila. Uzima se cijela biljka, zajedno sa korenjem i makazama siječe pšenična trava. Koristi se kao salata ili dodatak drugim salatama.

3. Kako se pravi sok

Pšeničnu travu sameljite u blenderu. Dobro procijedite i pijte decilitar te čiste, zelene tekućine, odmah nakon doručka. Preporučljivo je svako jutro napraviti svjež sok.Ostatak možete i zamrznuti u kockice.



0998839053

Karta

Objekti u blizini
Oglas objavljen
18.02.2024. u 04:09
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
32304 puta