• LJERKA NJERŠ OSLIKANA KERAMIČKA PLOČICA, 1975 g.
  • LJERKA NJERŠ OSLIKANA KERAMIČKA PLOČICA, 1975 g.
  • Nemoj propustiti priliku!

LJERKA NJERŠ OSLIKANA KERAMIČKA PLOČICA, 1975 g.

Cijena
33 €
Šifra oglasa: 33968212

Osnovne informacije

Lokacija
Grad Zagreb, Novi Zagreb - Istok, Utrina
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

Oslikana keramička pločica kružnog oblika promjera11 cm.
LJERKA NJERŠ, slikarica i keramičarka, diplomirala je slikarstvo 1961. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Marina Tartaglie, završivši prije toga Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu u klasi poznate keramičarke Blanke Dužanec.
Djeluje kao profesionalna likovna umjetnica, izlaže na mnogobrojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i širom svijeta, sudjeluje na mnogobrojnim međunarodnim stručnim skupovima, simpozijima i likovnim kolonijama, usavršavajući se studijskim boravcima u inozemstvu. Jedan od takvih značajnih studijskih boravaka bio je i onaj 1987. u Portugalu, gdje je radila u tvornici kamenine Santana
u Lisabonu. Već iduće godine bila je pozvana u renomiranu portugalsku tvornicu porculana Vista alegre u Ílhavu, kao artist in residence.
Godine 1988. radila je u čuvenom The Curwen Studiju u Londonu
(voditelj Stanley Jones), gdje je specijalizirala litografiju. Jedna od tamo nastalih litografija bila je tada izabrana za prestižnu Ljetnu
izložbu Kraljevske umjetničke akademije (Royal Summer Exhibition).
Od 1985. sudjeluje i na aukcijama suvremene keramike poznatih londonskih aukcijskih kuća Christie's i Bonhams.
Sudjelovala je u radu mnogobrojnih kolonija i radionica keramike kao što je radionica u Plemenitašu u Sloveniji, te u brojnim kolonijama za pomoć dječjim domovima Paunovac (Gornje prekrižje, Zagreb), ZILIK (Karlovac) i dr. Svojim radovima na aukcijama pomaže mnogobrojnim bolnicama, školama i ranjenicima Domovinskoga rata. Također u Engleskoj, uza svoju sestru Jadranku Beresford-Peirse, sudjeluje u radu njezine Međunarodne zaklade za hrvatske spomenike (The International Trust for Croatian Monuments).
O keramici i slikarstvu Ljerke Njerš Grafički zavod Hrvatske izdao je 1990. godine monografiju iz pera Josipa Depola (Biblioteka PRIZMA, knjiga 18., urednik Božo Biškupić). Animirano-dokumentarni film „Umjetnost gline i vatre“ snimio je 1983. godine Ernest Gregl u produkciji Zagreb filma i Filmoteke 16, a kratkometražno-dokumen-
tarni film „Ljerka Njerš“ 1991. godine Eduard Galić za Hrvatsku televiziju.
Dobitnica je nagrada i priznanja, od kojih valja spomenuti Nagradu Grada Zagreba za 1994. Osvojila je posebnu nagradu u kategoriji keramike, stakla, porculana i terakote na međunarodnoj izložbi „Umetnost minijature“ u Majdanpeku u Srbiji 2010. godine. Odlikovana je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturi. Članica je Vojničkoga i bolničkog reda sv. Lazara Jeruzalemskog.
Uza slikarstvo i keramiku, Ljerka Njerš bavi se ilustracijom i opremom knjiga. Članica je HDL-a i ULUPUH-a Zagreb, te Society of Designer Craftsmen u Londonu.

Karta

senkajursic

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Korisnik nije trgovac te na njega nisu primjenjive EU odredbe o zaštiti potrošača
  • Adresa:  10020 Zagreb, Grad Zagreb, Hrvatska
Oglas objavljen
15.05.2024. u 09:57
Do isteka još
Oglas prikazan
398 puta

senkajursic

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Korisnik nije trgovac te na njega nisu primjenjive EU odredbe o zaštiti potrošača
  • Adresa:  10020 Zagreb, Grad Zagreb, Hrvatska