Ovaj oglas je prodan.
Pronjuškaj slične oglase.
Osnovne informacije
- Lokacija
- Sisačko-moslavačka
Opis oglasa
Španjolski zmijak dvogodišnja je biljka, rjeđe trajnica iz roda Scorzonera, porodice glavočika (Asteraceae) porijeklom iz južnog dijela Europe i Bliskog istoka. Uzgaja se zbog jestivog korijena, a zbog lijepog cvijeta često se može naći u vrtovima kao ukrasna biljka. Ovisno o varijetetu boja vanjske ovojnice korijena može varirati od svjetlo smeđe do crne. Kod nas samoniklu u prirodi možemo pronaći srodnu vrstu Scorzonera purpurea – ružičasti zmijak koji je uvršten na Crvenu listu ugroženih vrsta.
Zbog velike količine vlakana i malo kalorija, zmijak povoljno utječe na regulaciju probave što ga čini namirnicom prikladnom za sve dobne skupine. Budući da sadrži inulin koji se pretežno sastoji od fruktoze posebno je pogodna namirnica za ishranu dijabetičara. Belgija, Nizozemska i Njemačka najznačajniji su svjetski proizvođači ovog zaboravljenog povrća.
Sinonimi
Španjolski zmijak, crni korijen, crni turovac, španjolski turovac, crna biljka kamenica
Botaničko ime
Scorzonera hispanica
Strani nazivi
eng. black salsify, spanish salsify, black oyster plant • njem. Schwarzwurzel
Kulinarska primjena
Korijen zmijka
FOTO: Hortipedia
Mladi izdanci mogu se koristiti svježi ili pripremati kao šparoge, ali glavninu upotrebe čini dug korijen relativno ravnomjerne debljine koji se poslužuje kuhan kao prilog, najčešće s mrkvom i graškom, od njega se priprema varivo ili dodaje u juhe, ukusan je pohan, a cijenjena je i priprema popečaka od naribanog korijena zmijka. Okus mu se izuzetno dobro slaže s topljenim sirom. Restorani ga najčešće poslužuju kuhanog s bešamel umakom, umacima s plemenitim sirom ili umakom od gorušice.
Korijen je bijele boje s smeđom ili crnom ovojnicom koja se ne smatra jestivom i odstranjuje se. Ukoliko se odstranjuje prije termičke pripreme korijen je odmah nakon guljenja potrebno potopiti u zakiseljenoj vodi (octom ili limunovim sokom) da bi se spriječila promjena boje. Zmijak ćete lakše oguliti ako ga prvo kratko prokuhate u vodi.
Cvijet je također jestiv, koristi se za dodavanje u salate.
Jestive su i klice proklijalih sjemenki.
Korijen je vrlo bogat lateksom od kojeg se mogu raditi gume za žvakanje.
Uzgoj
Sije se na otvoreno u rano proljeće, na sunčanu gredicu, za jesensku berbu, ili u ranu jesen za proljetnu berbu. Bolje uspijeva i veći prinos daje za hladnijih ljeta. Iako podnosi sušu, redovito zalijevanje omogućit će razvoj sočnijeg korijena i spriječiti razvoj vlaknaste strukture.
Berba je ovisno o vrsti i vremenskim prilikama za 120-150 dana. Prilikom berbe obratite pažnju na činjenicu da korijen može biti duboko u zemlji i da se lako lomi, a oštećen znatno kraće zadržava svježinu. U plodoredu se pet godina ne bi se trebao saditi na istoj gredici.
Sve sjemenje šaljemo poštom na način da prethodno uplatite na tekući račun (podatke o tekučem računu dostavljamo na vaš zahtjev) ili pouzeču platite poštaru. Kod uplate na tekući račun do 3 paketića poštarina je 5 kuna a za više od 3 paketića poštarina je gratis. Pouzeču neovisno o naručenoj kolićini dostava je 20 kuna plus 10 kuna troškovi povrata novca koje plačate poštaru. Za više od 10 paketića popust 10 %.
Mail: marioplanta@net.hr
Vidi ostale oglase.
Zbog velike količine vlakana i malo kalorija, zmijak povoljno utječe na regulaciju probave što ga čini namirnicom prikladnom za sve dobne skupine. Budući da sadrži inulin koji se pretežno sastoji od fruktoze posebno je pogodna namirnica za ishranu dijabetičara. Belgija, Nizozemska i Njemačka najznačajniji su svjetski proizvođači ovog zaboravljenog povrća.
Sinonimi
Španjolski zmijak, crni korijen, crni turovac, španjolski turovac, crna biljka kamenica
Botaničko ime
Scorzonera hispanica
Strani nazivi
eng. black salsify, spanish salsify, black oyster plant • njem. Schwarzwurzel
Kulinarska primjena
Korijen zmijka
FOTO: Hortipedia
Mladi izdanci mogu se koristiti svježi ili pripremati kao šparoge, ali glavninu upotrebe čini dug korijen relativno ravnomjerne debljine koji se poslužuje kuhan kao prilog, najčešće s mrkvom i graškom, od njega se priprema varivo ili dodaje u juhe, ukusan je pohan, a cijenjena je i priprema popečaka od naribanog korijena zmijka. Okus mu se izuzetno dobro slaže s topljenim sirom. Restorani ga najčešće poslužuju kuhanog s bešamel umakom, umacima s plemenitim sirom ili umakom od gorušice.
Korijen je bijele boje s smeđom ili crnom ovojnicom koja se ne smatra jestivom i odstranjuje se. Ukoliko se odstranjuje prije termičke pripreme korijen je odmah nakon guljenja potrebno potopiti u zakiseljenoj vodi (octom ili limunovim sokom) da bi se spriječila promjena boje. Zmijak ćete lakše oguliti ako ga prvo kratko prokuhate u vodi.
Cvijet je također jestiv, koristi se za dodavanje u salate.
Jestive su i klice proklijalih sjemenki.
Korijen je vrlo bogat lateksom od kojeg se mogu raditi gume za žvakanje.
Uzgoj
Sije se na otvoreno u rano proljeće, na sunčanu gredicu, za jesensku berbu, ili u ranu jesen za proljetnu berbu. Bolje uspijeva i veći prinos daje za hladnijih ljeta. Iako podnosi sušu, redovito zalijevanje omogućit će razvoj sočnijeg korijena i spriječiti razvoj vlaknaste strukture.
Berba je ovisno o vrsti i vremenskim prilikama za 120-150 dana. Prilikom berbe obratite pažnju na činjenicu da korijen može biti duboko u zemlji i da se lako lomi, a oštećen znatno kraće zadržava svježinu. U plodoredu se pet godina ne bi se trebao saditi na istoj gredici.
Sve sjemenje šaljemo poštom na način da prethodno uplatite na tekući račun (podatke o tekučem računu dostavljamo na vaš zahtjev) ili pouzeču platite poštaru. Kod uplate na tekući račun do 3 paketića poštarina je 5 kuna a za više od 3 paketića poštarina je gratis. Pouzeču neovisno o naručenoj kolićini dostava je 20 kuna plus 10 kuna troškovi povrata novca koje plačate poštaru. Za više od 10 paketića popust 10 %.
Mail: marioplanta@net.hr
Vidi ostale oglase.
- Oglas objavljen
- 17.05.2016. u 10:59
- Do isteka još
- oglas istekao
- Oglas prikazan
- 5092 puta



