• Primorski vrijes - mljeveni začin - 70 grama
  • Nemoj propustiti priliku!

Primorski vrijes - mljeveni začin - 70 grama

Cijena
8 €
Šifra oglasa: 11488810

Osnovne informacije

Lokacija
Splitsko-dalmatinska, Baška Voda, Promajna

Opis oglasa

Primorski vrisak ili bresina, brezina, vris, vrijesak, kameni vrijesac, konjski vrisak, mali vrisak, modra kresina, se kao dobar začin od davnina koristi kao začinjavanje jela i za konzerviranje mesa. Često ga možemo naći u mješavinama začina pod nazivom provansalske trave. Primorski vrisak daje mnogo nektara i cvjetnog praha, te ga pčelari jako vole. Med je zelene boje i teško se kristalizira. Primorski vrisak je zimzelena trajna grmolika biljka koja naraste do 50 cm visine, uskih i sitnih listova, poredanih na dlakavim grančicama. Na vrhu grančica razvijaju se bijeli cvjetovi s ljubičastim točkicama. Biljka ima ugodan aromatični miris. Vrijeme cvatnje je od srpnja do listopada. Raste na suhim, kamenitim i sunčanim obroncima, s dosta vapnenca, sve do mora. Rasprostranjena je u području mediteranske i vegetacije. Sabiru se biljka u cvatu i mlade proljetne grančice, u srpnju i kolovozu. Sušimo na toplom i zračnom mjestu u hladu. Suhu biljku pohranimo u staklenku i dobro zatvorimo.
U mediteranskom području srodne vrste su čubar (Satureja hortensis) i planinski vrisak (Satureja subspicata). Sve tri vrste sličnog sastava i djelovanja. Primorski vrisak sadrži eterično ulje s cimenom, korvakrol, cimol, kariofilenom, fenol, smolu, sluz, mineralne soli i treslovine. Djeluje umirujuće, a u narodnoj medicini se koristi za liječenje bolesti želuca i crijeva i to kod slabog rada želuca, prehlađenog i osjetljivog želuca, lošeg apetita, svih oblika proljeva, grčeva, nadutosti, protiv ameba i glista, menstrualnih tegoba, slabog mokrenja, gripe i prehlade, za izazivanje znojenja, bolesti pluća, i to akutnog ili kroničnog bronhitis, katara bronha, infekcija, reume mišića i kostiju, za jačanje muške potencije, za masiranje vlasišta kose kod početne ćelavosti. Primorski vrisak daje eterično ulje bogato fenolima i nije popularno u kozmetici. Prije svega je izvanredno antibakterijsko i antivirusno ulje. Djeluje imunostimulirajuće i tonizirajuće na cijeli organizam. Indicirano je kod bakterijskih plućnih infekcija, gastrointestinalnih i urogenitalnih infekcija. Stimulirajuće djelovanje izraženo je kod općeg umora i nervoza.
Primorski vrisak je poput bliskog srodnika čubra aromatična biljka, mirisom podsjeća na mažuran (origano), timijan i majčinu dušicu. Okus mu je ljutkast i podsjeća na papar. Koristi pri pripremi variva i jela od krumpira, dobro ide uz meso gdje može zamijeniti čubar. U kulinarstvu se koristi svjež ili kao sušeni začin.

Primorski vris koji nudim je ubran na šumskim obroncima planine Biokovo i kao takav je nekontaminiran bilo kojim štetnim dodacima jer nije bio izložen negativnom utjecaju kako prirode tako i čovjeka. Primorski vris je nešto drukčije nego što možete pronaći u dućanima, dosta intenzivnijeg i mirisa i okusa nego origano i takvoga ga treba koristiti u dosta manjim količinama u kulinarstvu. Ako spadate u veliki postotak ljudi kojima je bitna cijena, količina, nepoznata zemlja porijekla, nepoznat način kako branja tako i obrade uz pakiranje – zaobiđite ovu ponudu. Ako ste u onom malom preostalom postotku, slobodno me kontaktirajte na bilo koji način i sve se dogovorimo. Ponuda je prihvatljiva i za vlasnike restorana koji žele biti kuhanjem drukčiji i prepoznatljivi i vrisom unijeti gostima dio mediterana ako takvi još postoje. Ono što ne postoji u mene i nikad neće postojati – uloži minimalno za ogromnu zaradu i od 3 mjeseca sezone živi kao kralj, bez obzira kakvo sve smeće uz laži se prodaje turistima za velike novce. Takvi – također zaobiđite moju ponudu.

U ponudi je prirodno sušeni i samljeveni Primorski vris, težine 70g, pakiran u zip vrećici, plaćanjem unaprijed iznosa iz ponude, trošak prioritetne poštarine preuzimam na sebe, plaćanje pouzećem podiže cijenu za 20kn.

Ponuda:

Zip vrećica (70g) – 8 E

Krunoslav Tripalo
Bratuš 68, Krvavica
21 320 Baška Voda

Mail: tripalo@net.hr
Mob: 091-90-90-988
099 - 22 - 33 - 233

PBZ IBAN: HR74 2340 0093 1041 2955 6

Karta

Objekti u blizini

tripalo-kruno

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
  • Adresa:  bratuš 68, 21320 Baška Voda, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska
Oglas objavljen
07.09.2021. u 21:46
Do isteka još
do prodaje
Oglas prikazan
5897 puta

tripalo-kruno

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
  • Adresa:  bratuš 68, 21320 Baška Voda, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska