• BOŽIKOVINA - sjeme
  • Nemoj propustiti priliku!

BOŽIKOVINA - sjeme

Cijena
7 €
Šifra oglasa: 6545930

Osnovne informacije

Lokacija
Splitsko-dalmatinska, Baška Voda, Promajna
Vrsta
Božikovina

Opis oglasa

Božikovina je zimzeleni dvodomni grm ili drvo koje na prirodnom staništu naraste do 5 m, rijetko do 10 m visine. Raste sporo, ali može doživjeti starost i do 300 godina. U tri godine dosegne visinu od metra, a visinu od 2 do 2,5 metara tek za 6-7 godina. Listovi božikovine su zimzeleni, kožasti, valoviti i na rubu bodljasti. Gornja strana (lice) je tamnozelena i sjajna dok je naličje svjetlije. Dugi su 5-8 cm, a široki 3-4,5 cm. Valovitost i bodljikavost listova vremenom se mijenja pa može i posve nestati. Na gornjim granama starijih stabala listovi su manje bodljasti. Cvjetovi su jednospolni, maleni. Blijedožute su boje, razvijeni u pazusima listova. Božikovina se rasprostranjuje plodovima koje raznose ptice. Plod je crvena koštunica poput bobe. Veličine je graška s 4 do 5 sjemenki. Sazrijeva od studenog i na granama ostaje do proljeća. Osim sjemenkama, božikovina se razmnožava i vegetativno. Panjevi božikovine imaju jaku izbojnu snagu.
U Hrvatskoj je rasprostranjena u kontinentalnom i primorskom dijelu. Raste i u srednjoj i zapadnoj Europi, Maloj Aziji te sjeverozapadnoj Africi (Tunis, Alžir).
Prisutna je u bukovim i bukovo-jelovim šumama gorskih područja, do 1200 m nadmorske visine. Dolazi i u submediteranskim šumama i šikarama. Veoma je cijenjena vrsta u hortikulturi i cvjećarstvu. Listovi i kora sadržavaju glukozid ilicin koji se nekad koristio u narodnoj medicini i za proizvodnju ljepila.
Naziv Ilex aquifolium - smatra se da Ilex potječe, zbog zimzelenih listova, još od naziva starih Rimljana za hrast crniku Quercus. Ilex Aquifolium dolazi od latinskih riječi Aquila = orao (bodlje na listu podsjećaju na kljun grabljivice) i folium = list.
Božikovina je u nas zaštićena vrsta i zabranjeno je u prirodi trgati grane, čupati i presađivati biljku. Zbog dekorativnih osobina, interesantnih zimzelenih listova, kompaktnog i pravilnog izgleda, božikovine se često sade u parkovima i vrtovima, a upotrebljavaju se i za žive ograde. Kako je biljka dvodomna, a želimo li plodove, potrebno je posaditi biljke sa ženskim i muškim cvjetovima na udaljenost koja osigurava sigurno oprašivanje. Obzirom da dobro podnosi rez, mogu se oblikovati različiti oblici, najčešće kuglasti i stožasti. Biljka dobro podnosi gradska onečišćenja. Uspijeva na osunčanim, polusjenovitim i sjenovitim staništima, ali treba biti zaštićena od hladnih vjetrova zimi. Uzgojeni primjerci su različitih visina, brzine rasta, veličine i oblika listova te boje plodova (crvene, narančaste, žute ili crne boje).
Postoje biljke koje više ili manje štite od buke. Listovi božikovine zasađene kao npr. živa ograda, imaju sposobnost da ublažavaju zvukove. Grančica božikovine još se u doba starih Rimljana upotrebljavala kao simbol zaštite od munje, uroka i čarolije. Čudesna moć koja se pripisivala grančici božikovine prenesena je i u kršćanstvo. Svijetli cvat božikovine postao je simbol rođenja Isusa, crveni plodovi njegova krv, a bodljikavo lišće simbolizira krunu od trnja.
U tradiciji kršćanstva vrijeme došašća - Adventa je vrijeme u kojemu se, uz božićna stabla, koristi raznovrsno bilje za tradicionalne ukrase i kao zaštitnik doma i obitelji. Vjerovalo se da božikovina štiti od lutajućih mrtvih duša koje traže ulaz u topli dom. Stavljala se u obliku vijenca na ulazna vrata jer zle sile mrze i izbjegavaju božikovinu.
U narodu je ostalo mišljenje da bilje koje daje zimi plod ima jaku moć u zaštiti čovjeka jer i ono samo prkosi prirodi. U vrijeme zime kad sve miruje, ono se rađa.

Ponuda:

5 sjemenki - 7 E

Poštarina je besplatna, sjeme šaljem u zaštitnoj koverti prioritetnom pošiljkom slijedeci radni dan nakon uplate iznosa iz ponude. Uz odabrano sjeme dobijete detaljan opis sijanja za sigurno klijanje. U slucaju placanja pouzecem, kompletne poštanske troškove snosi kupac. Dodatne informacije mailom ili mobitelom.

PBZ IBAN: HR74 2340 0093 1041 2955 6

Paypal: tripalo@net.hr

Mail: tripalo@net.hr

Mob: 091 - 90 - 90 - 988
099 - 22 - 33 - 233

Karta

tripalo-kruno

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
  • Adresa:  bratuš 68, 21320 Baška Voda, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska
Oglas objavljen
07.09.2021. u 21:46
Do isteka još
do prodaje
Oglas prikazan
9748 puta

tripalo-kruno

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
  • Adresa:  bratuš 68, 21320 Baška Voda, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska