• AFRIČKI LJILJAN - sjeme
  • Nemoj propustiti priliku!

AFRIČKI LJILJAN - sjeme

Cijena
7 €
Šifra oglasa: 8894532

Osnovne informacije

Lokacija
Splitsko-dalmatinska, Baška Voda, Promajna
Vrsta
Ljiljan

Opis oglasa

Ime Agapanthus dolazi od grčke riječi agap - ljubav i anthos - cvijet, pa bi u doslovnom prijevodu značilo cvijet ljubavi. Agapanthus je također poznat kao ljiljan Nila, afrički plavi ljiljan i afrički ljiljan. Dolazi iz obitelji Agapanthaceae, koji obuhvaća do 10 vrsta južnoafričkih višegodišnjih zeljastih biljaka. Agapanthus procvjeta u velikoj, okrugloj skupini cvjetova plave, bijele ili ljubičasto-plave boje. Zimzelena je vrtna bilja koja ne podnosi hladnoću, i na kontinentu se uzgaja kao lončanica. Ima dugačke uske listove, a cvijet je kuglast (podsjeća na cvijet ukrasnog luka). Cvjeta od 7. – 9. mj., a visina cvjetnih stapki može biti od 0,5 – 1 m. Traži sunčan položaj pa lonac sa biljkom treba držati na suncu ili svijetloj polusjeni, u zavjetrini. Uzgaja se u plodnoj, humusom bogatoj zemlji. U doba rasta, jednom tjedno gnoji se običnim tekućim gnojivom – na vlažnu zemlju. U doba mirovanja se ne gnoji. Umjereno ga se zalijeva i to tek kada se površina zemlje prosuši. U kasnu jesen i zimu, dok miruje, oprezno ga zalijevati, tek toliko da se zemlja potpuno ne osuši. Mesnati korijen je osjetljiv na povišenu vlagu pa kod obilnog zalijevanja prijeti truljenje. Poslije cvatnje treba cvjetne stabljike odrezati da ne iscrpljuju biljku. Može se ostaviti jedna stabljika da se dobije sjeme za razmnožavanje.

Razmnožava se sijanjem sjemena ili dijeljenjem korijena u ožujku. Biljke izrasle iz sjemena procvjetat će tek nakon nekoliko godina. Njegov mesnati korijen ne voli da ga se „uznemirava“ pa je najbolje ne presađivati ga, osim kada nakon više godina već potpuno preraste cvjetnjak. Ne podnosi kontinentalnu zimu pa prezimljuje u kući. U 11. i 12. mjesecu ga treba držati na 1 – 5 °C. Od siječnja ga držati na 14 °C i sa što više svjetla. Van se iznosi kada prođu kasni proljetni mrazevi (polovicom 5. mj.), s tim da se prvih dana, radi prilagodbe vanjskim uvjetima, treba držati na zaklonjenom mjestu, zaštićen od jakog sunca. Ako prezimljava na višim temperaturama onda mu je cvatnja slabija ili potpuno izostane, a kod nekih se slaba cvatnja pojavi zimi.

Ponuda:

50 sjemenki - 7 E

Poštarina je besplatna, sjeme šaljem u zaštitnoj koverti prioritetnom pošiljkom slijedeći radni dan nakon uplate iznosa iz ponude. Uz odabrano sjeme dobijete detaljan opis sijanja za sigurno klijanje. U slučaju plaćanja pouzećem, kompletne poštanske troškove snosi kupac. Dodatne informacije mailom ili mobitelom.

PBZ IBAN: HR74 2340 0093 1041 2955 6

Paypal: tripalo@net.hr

Mail: tripalo@net.hr

Mob: 091 - 90 - 90 - 988
099 - 22 - 33 - 233

Karta

Objekti u blizini

tripalo-kruno

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
  • Adresa:  bratuš 68, 21320 Baška Voda, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska
Oglas objavljen
15.08.2021. u 22:37
Do isteka još
do prodaje
Oglas prikazan
9448 puta

tripalo-kruno

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
  • Adresa:  bratuš 68, 21320 Baška Voda, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska