• Nemoj propustiti priliku!

KEFIRNA ZRNCA - TIBETANSKA GLJIVA

Cijena
5 €
Šifra oglasa: 31565416

Osnovne informacije

Lokacija
Grad Zagreb, Maksimir, Maksimir
Cijena se odnosi na
litru

Opis oglasa

Kefirna zrnca (Tibetanska gljiva) za izradu domaćeg kefira. JEDNA VELIKA ŽLICA u cijeni - količina dovoljna za 1 litru kefira svaki dan.
Taj ukusan i osvježavajući kiselkasti napitak priprema se od takozvanih kefirnih gljiva, iako se zapravo radi o simbiozi korisnih bakterija i gljivica.
Na vanjskom dijelu zrnaca prevladavaju bakterije, od čega je najviše bakterija Lactobacillus kefiranofaciens i Lactobacillus kefiri. Unutarnji dio zrnca sadrži kvasce.

Bakterije i kvasci čine simbiozu. Kvasci opskrbljuju bakterije vitaminima, aminokiselinama i drugim molekulama koje su važne za rast bakterija. Zauzvrat bakterije proizvode sastojke nužne za preživljavanje kvasaca.

Osim mikroorganizama, kefirna zrnca sadrže:

masti,
ugljikohidrate,
proteine,
vitamine B skupine,
vitamin K,
triptofan,
kalcij,
fosfor,
magnezij.

Iskustvo je pokazalo da kefir povoljno utječe na zdravlje, te liječi ili pomaže pri liječenju mnogih bolesti i tegoba.

Redovita konzumacija kefira...


jača imunitet
čisti organizam od toksina
pomaže uspostaviti normalan krvni tlak
smanjuje razinu kolesterola
pomaže kod želučanih bolesti
obnavlja floru i ublažava bolesti crijeva
pomaže kod bolesti jetre, bubrega i žuči
liječi upalne procese (prirodni je antibiotik)
pomaže kod slabokrvnosti i slaboj cirkulaciji
liječi respiratorne bolesti
pomaže kod stresa, nesanice i bolesti živčanog sustava
usporava širenje stanica raka
djeluje protiv gljivica i bakterija
pomaže kod astme i alergije

PRIPREMA: Tradicionalno, za pripravu kefira se ne koristi metalno posuđe i žlice, jer mogu poništiti ljekovito djelovanje napitka.

Za pola litre kefira potrebno je dvije žlice zrnaca i bilo kakvo mlijeko (kravlje, ovčje, kozje).

Mlijeko može biti kuhano ili nekuhano, no ne smije biti vruće.

Preporučuje se da mlijeko ne sadrži manje od 2,8% masnoće - što je sadržaj masnoće u mlijeku veći, kefir je bolji.
Mlijeko usuti u staklenu ili u plastičnu posudu.

U mlijeko staviti zrnca.

Poklopiti (primjerice, tanjurićem), i ostaviti na sobnoj temperaturi 24 sata. Temperatura u prostoriji ne smije biti viša od 30 stupnjeva.

U roku od 24 sata tekućina će se zgusnuti. Možete ju povremeno promiješati u svrhu provjere gustoće.

Nakon toga, kefir je potrebno procijediti (preporučuje se koristiti plastično cjedilo), presuti ga u bocu i držati u hladnjaku.

Gljivu kefira potrebno je oprati hladnom ili mlakom vodom i dan-dva (do iduće uporabe) ostaviti u hladnjaku, u hladnoj vodi ili u mlijeku.

Zrnca kefira vrlo brzo će se umnožiti, što će omogućiti dobivanje veće količine napitka.
Tijekom procesa fermentacije dolazi do razgradnje proteina u kefiru te oni postaju probavljiviji. Osim toga, nastaju i brojni bioaktivni spojevi među kojima su:

mliječna kiselina,
bioaktivni peptid,
egzopolisaharidi,
antibiotici,
bakteriocini.

Blagotvorni učinci na ljudsko zdravlje upravo se povezuju s prisutnošću tih sastojaka koji kefir čine osobitim.

NE ŠALJEM POŠTOM, SAMO OSOBNO PREUZIMANJE KOD MENE

Pogledajte i ostale moje oglase

Karta

fotomelita

Vidi ocjene Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Korisnik nije trgovac te na njega nisu primjenjive EU odredbe o zaštiti potrošača
  • Adresa:  Bukovačka cesta 115A, 10000 Zagreb, Grad Zagreb, Hrvatska
Oglas objavljen
28.11.2025. u 12:12
Do isteka još
Oglas prikazan
6929 puta

fotomelita

Vidi ocjene Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Korisnik nije trgovac te na njega nisu primjenjive EU odredbe o zaštiti potrošača
  • Adresa:  Bukovačka cesta 115A, 10000 Zagreb, Grad Zagreb, Hrvatska