Surinamska trešnja

Cijena
13,27 €
Šifra oglasa: 22356811

Osnovne informacije

Lokacija
Zagrebačka, Bistra, Donja Bistra

Opis oglasa

Surinamska trešnja, sadnice, cijena 100 i 250 kn/komad, Crne sorte 500 kn/komad

ACEROLA– Surinamska trešnja (malpighia punicifolia) –još jedno čudo prirode
Acerola je plodonosan listopadni grm ili drvo kojeg nalazimo duboko u tropskim klimatskim regijama Južne i Srednje Amerike. Cvjetovi su sitni, ružičaste boje i nalaze se u cvatovima do po tri do pet cvjetova. Ona je porijeklom poluotoka Yucatana u Meksiku. U prirodi naraste do 6 metara, najčešće 2-3 m. Količina vitamina C u ovom voću je veća za nevjerojatnih 32 puta veća nego kod naranče. Ima plodove veće od trešnje i crvene su boje, okusom su između trešnje i višnje. Možemo ih naći pod imenima Barbados višnja, West Indian trešnja, Cereza, Semeruco i Cerisier.
LJEKOVITA SVOJSTVA
Vitamin C u Acerola trešnji pomaže u jačanju imunološkog sustava tijela. U prosjeku, plodovi sadrže 1.500 do 4.000 mg vitamina C na 100 g svježeg voća. Za usporedbu, naranča ima samo 50 mg vitamina C na 100 g svježeg voća i manje od pola količine magnezija, kalija i pantotenske kiseline. Osim toga, pomaže u liječenju i popravku oštećenih tkiva u tijelu. Osim vitamina C bogata je provitaminom A, vitaminom iz B-kompleksa, pomaže u uništavanju slobodnih radikala koji mogu izazvati bolesti oka, artritis i rak. Od minerala najznačajniji su željezo, kalcij i fosfor. Sadržaj šećera u plodu je nizak, svega 3-5%.
Kalij u ovom voću regulira krvni tlak i srčani ritam. Folna kiselina koja se nalazi u ovom voću pomaže u proizvodnji novih stanica. Dakle, ove trešnje se preporučaju za trudnice. Folna kiselina također štiti novorođenče od bolesti.
Acerola trešnja je jedan od prirodnih lijekova protiv glavobolje. Acerola ima učinke protiv bolova slične kao aspirin i ibuprofen. Oni također pomažu u liječenju groznice i grlobolja.
Bioflavonoidi i karotenoidi kod Acerole su snažni antioksidansi koji pomažu u održavanju razine kolesterola u tijelu. Oni čiste tijelo od kancerogenih tvari.
Liječi želučani poremećaj.Ovo voće jetakođer lijek za želučane bolesti kao što su zatvor, proljev.
Plodovi se mogu prerađivati u sirup ili džem. Njihova se konzumacija preporučuje kod umora ili kao pomoć kod različitih virusnih infekcija, zacjeljivanja rana, lječenja bolesti jetara.
Sok Acerole posebno se rabi kao osvježenje pilota, astronauta i atletičara izloženih velikom fizičkom naporu. Također, jača dišni sustav i pomaže stvaranju kolagena , koji je ključan za zdrav i lijep izgled kože.
UVJETI UZGOJA
Kod nas je uzgoj moguć na otocima ili u plasteniku. Može podnijeti temperaturu od svega 2°C. Preferira kiselkasto laganije tlo, a odrasle biljke mogu podnijeti i kratkotrajnu sušu.
Može se nabaviti u obliku lončanice. Dvogodišnja biljka u lončanici daje preko 50 plodova, dok ista u zemlji daje i preko 300 plodova.

Karta

Objekti u blizini

OPG ŠULOG

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Oglas objavljen
29.09.2022. u 10:15
Do isteka još
do prodaje
Oglas prikazan
3640 puta

OPG ŠULOG

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska