• LANILIST - sjeme
  • Nemoj propustiti priliku!

LANILIST - sjeme

Cijena
7 €
Šifra oglasa: 10186634

Osnovne informacije

Lokacija
Splitsko-dalmatinska, Baška Voda, Promajna
Vrsta
ostalo

Opis oglasa

Lanilist (Linaria vulgaris) je trajna biljka, visoka 40-50 cm, pri dnu često sa razgranatom stabljikom. Narodni nazivi su bogorodičin lan, divlji lan, dubčac, katalinka, konopljanka, lanika, lanilist žuti, lančac, mala mačica, malo predivce, palanak, pišalka. Biljka je gola, samo je dio stabljike gdje se razvijaju cvjetovi pokriven žljezdastim dlakama. Listovi su duguljasti, vrlo uski, nasuprotni i sjedeći. Na krajevima stabljike razvijaju se cvatovi u obliku grozda. Cvjetovi su oblika ždrijela, imaju dvije usne i dugu, zašiljenu ostrugu, žute su boje, a na dnu žuto-crveni do narančasti, vrijeme cvjetanja je od srpnja do rujna. Plod je tobolac sa sjemenkama koji se raspuca.

Svježa biljka miriše neugodno, dok je osušena potpuno bez mirisa. Okus biljke je zeljast, slan, oštar i također neugodan. Lanilist je kao korov rasprostranjen po čitavoj srednjoj Europi te se u priličnom mnoštvu javlja uz poljske međe, po pašnjacima na šljunkovitim i pjeskovitim staništima, a naročito uz rubove putova i na željezničkim nasipima.

Ljekoviti dijelovi biljke: sabire se biljka u cvatu i to u mjesecu srpnju. Tvrđe donje dijelove biljke potrebno je odstraniti. Ljekovite i djelotvorne tvari u biljci u prvom redu su glikozid linarin, no nalaze se i drugi glikozidi koji do sada još nisu pobliže poznati i čija ljekovita vrijednost još nije potpuno objašnjena. Biljka nadalje sadrži gumu i niz organskih kiselina kao što su mravlja, taninska, jabučna i citronska kiselina. Lanilist je korisna ljekovita biljka, te bi zaslužila više pažnje i bilo bi vrijedno podvrgnuti je iscrpnom znanstvenom ispitivanju. Biljka se još negdje vodi kao ljekovita biljka u službenoj upotrebi uglavnom za pripremanje Lanilistove masti (Unuentum Linariae). Ova mast djeluje na stišavanje bolova kod hemoroida koji svrbe. Čaj od sušene biljke (listovi i cvjetovi) cijenjen je kao sredstvo za izlučivanje mokraće. Za pripremu čaja uzima se 1 do 1,5 čajne žlice osušene biljke za 1 šalicu čaja. Svježi sok biljke čisti sve rane i oštećenja kože ako se tim sokom više puta pere i nakon pranja još sok nakapa na bolesna mjesta. Budući da sok odstranjuje i sve mrlje i nečistoće s kože lica, lanilist je bio već u najstarijim njemačkim knjigama označen kao biljka "za lijepe žene".

Za bolne hemoroide kao i za teško zacjeljive rane i čireve može svatko sam vrlo lako pripremiti lanilistovu mast za kućnu upotrebu: 25 g sitno izrezane biljke u cvatu stavlja se na močenje kroz 24 sata u 50 g rakije, jačine 60 % u dobro zatvorenu bocu i na najmanje 25° C topline. Dobivena tinktura zajedno s namočenim dijelovima biljke istrese se u tavu i dodaje se uz stalno miješanje neslane svježe istopljene svinjske masti tako dugo dok ne nastane fina kaša poput masti. Sada se ta kaša ugrije i propusti kroz fino sito izravno u posudu u kojoj će se mast čuvati. Ovako pripremljena mast može se upotrebljavati preko godinu dana.

Ponuda:

50 sjemenki - 7 E

Poštarina je besplatna, sjeme šaljem u zaštitnoj koverti prioritetnom pošiljkom slijedeći radni dan nakon uplate iznosa iz ponude. Uz odabrano sjeme dobijete detaljan opis sijanja za sigurno klijanje. U slučaju plaćanja pouzećem, kompletne poštanske troškove snosi kupac. Dodatne informacije mailom ili mobitelom.

PBZ IBAN: HR74 2340 0093 1041 2955 6

Paypal: tripalo@net.hr

Mail: tripalo@net.hr

Mob: 091 - 90 - 90 - 988
099 - 22 - 33 - 233

Karta

Objekti u blizini

tripalo-kruno

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
  • Adresa:  bratuš 68, 21320 Baška Voda, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska
Oglas objavljen
15.08.2021. u 22:37
Do isteka još
do prodaje
Oglas prikazan
2754 puta

tripalo-kruno

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
  • Adresa:  bratuš 68, 21320 Baška Voda, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska