Energetski certifikat

Energetski certifikat je dokument kojim se predočuju energetska svojstva nekretnine. On daje uvid u kvalitetu nekretnine sa stajališta potrošnje energije odnosno svrstava nekretninu u jedan od osam energetskih razreda (od A+ do G). Energetski razred A+ je najbolji, a razred G je energetski najlošiji.

Što su energetska svojstva nekretnine bolja to je potrošnja energije manja. Primjerice, za stan od 75m2 energetskog razreda B godišnji troškovi grijanja mogu biti i do nekoliko tisuća kn manji od jednako velikog stana koji ima energetski razred E, a koristi isti tip grijanja.

Energetski certifikat važi 10 godina od dana njegova izdavanja, a izdaje se za nekretninu za koju je potrebno koristiti energiju za održavanje unutarnje temperature u skladu sa njenom namjenom. Certifikat se ne izdaje za nekretninu koja ima rok uporabe 2 godine i manje, zatim za nekretnine ukupne korisne površine manje od 50m2, te industrijske zgrade, radionice i nestambene poljoprivredne zgrade s malim energetskim potrebama.

Sadržaj i izgled energetskog certifikata propisan je pravilnikom.

Trebaš pomoć?