Ovaj oglas je neaktivan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • PRO APIS KOŠNICA * ZAHVALA NA KUPNJI KOŠNICE U 2013- www.medno.net
  • PRO APIS KOŠNICA * ZAHVALA NA KUPNJI KOŠNICE U 2013- www.medno.net
  • PRO APIS KOŠNICA * ZAHVALA NA KUPNJI KOŠNICE U 2013- www.medno.net
  • PRO APIS KOŠNICA * ZAHVALA NA KUPNJI KOŠNICE U 2013- www.medno.net
  • PRO APIS KOŠNICA * ZAHVALA NA KUPNJI KOŠNICE U 2013- www.medno.net
  • PRO APIS KOŠNICA * ZAHVALA NA KUPNJI KOŠNICE U 2013- www.medno.net
  • PRO APIS KOŠNICA * ZAHVALA NA KUPNJI KOŠNICE U 2013- www.medno.net
  • PRO APIS KOŠNICA * ZAHVALA NA KUPNJI KOŠNICE U 2013- www.medno.net
  • PRO APIS KOŠNICA * ZAHVALA NA KUPNJI KOŠNICE U 2013- www.medno.net
  • PRO APIS KOŠNICA * ZAHVALA NA KUPNJI KOŠNICE U 2013- www.medno.net

PRO APIS KOŠNICA * ZAHVALA NA KUPNJI KOŠNICE U 2013- www.medno.net

Cijena
73 €
Šifra oglasa: 11376379

Osnovne informacije

Lokacija
Grad Zagreb, Črnomerec, Gornje Vrapče

Opis oglasa

POGLEDAJTE I DRUGE MOJE OGLASE !!!! Prodajem sve za pčelarstvo , OD - DO PO NAJPOVOLJNIJIM CIJENAM

!!!!!!!!!!!!!!!!!! AKCIJA !!!! PRO APIS KOŠNICA 550,00 kn !!!!!!!!!!!!!!!!!!
www.medno.net

PRO APIS KOMPLET / KOŠNICA / DRVENA


1 kom / podnica antivarozna
1kom / hranilica 4u1
1kom / pokrovna daska
1kom / krov sa limom
2 kom / plodišna nastavka
2 kom / medišna nastavka
20 kom / plodišnih okvira
20 kom / medišnih okvira

Hvala vam svima na ukazanoj pažnji i vašem vremenu . Slažem se sa nekim vašim izjavama . No morat ču vas razočarati sa nekoliko konstatacija .

1. Ovo nije nova košnica niti je koncept nov , stvar je u tome da su najsličnije košnice PRO APIS košnici sve poznate košnice . U tome i je bit ove košnice , da se uzme od svih košnica ono najbolje i napravi odlična košnica .
Sve kreće od okvira , tako je i ovdje slučaj . Najbitnije je izračunati koliko je potrebno pčeli prostora da bi razvila leglo do 60 000 pčela te tome dodati količinu meda koji je potreban da bi ona normalno funkcionirala tokom cijele godine . A to je 10 - 15 kg meda . Tako dobijamo plodišta . Matematika je vrlo jasna po tom pitanju . PLODIŠTA podjelimo u dva nastavka radi lakše manipulacije , dizanja i mogučnosti dvomatičnog pčelarstva . Što nije slučaj u DB košnici . Medišta mogu biti sa čistim i djevičanskim medom samo onda kada u njih matica nije nikada zalegla jaja i kada ne koristimo " otrove " kumofos , amitraz , rotenon itd .
Na raspolaganju imamo mlječnu , oksalnu , mravlju kiselinu ( koju treba znati pravilno koristiti a to kod nas često nije slučaj , njemci ne koriste ljekove od BAYERA , nego ih nama prodaju . Dok oni koriste mravlju kiselinu i bez problema riješavaju problem sa varojom. Dali ste se ikad zapitali zašto je tomu tako . Nama uvaljuju ( prodaju ) GMO sjeme i ljekove za pčele koje dobijemo „ JEFTINO „ dok netko na njima u hrvatskoj okreče zaradu . Francuzi su čak zabranili GMO sjeme a njemci to planiraju napraviti vrlo brzo . Zašto onda kod nas se svi koriste sa GMO kukuruzom i uljanom repicom koja ne medi kako bi trebala . Zašto je cijena meda od uljane repice u njemačkoj 7-8 eura ? Možda zato jer nema u sebi pesticida ? A naš med je zatrovan od samog početka , čast izuzecima . Dešava se da nam nam stradaju zajednice na paši koje pošpricaju pesticidima a za to nitko ne odgovara . Dali je tako u njemačkoj ? VJERUJ TE MI DA NIJE !!!! Tamo se čak i košnice mogu osigurati od krađe a kod nas je i to skoro nemoguće .
Medišta primaju svako po 17 kg meda i nikada ne postaju plodišta . Zato mi od ove godine jedini na tržištu nudimo EKO SATNU osnovu u suradnji sa firmom HODLE iz austrije .

2. Radeči istraživanja te obilazeči razne sajmove po njemačkoj , evropi , susjednim zemljama i hrvatskoj sam se iznenadio da ova košnica postoji preko 100 godina . To jest vrlo slična košnica u njemačkoj koja se zove „ njemačka standardna košnica „ vrlo je mala razlika u dimenzijama okvira . Svega nekoliko milimetara . No to je i problem kod mnogih košnica što im uvjek nešta fali ili im je to mana . Najbitnije je da je košnica „ kocka „ kako bi mogli imati mogučnost „ toplo – hladnog „ načina rada sa okvirima i tada dolazi do situacije da se samo klupko pomiće prema gore jer nema izbora ( kao kod LR-a da ide prvo naprijed nazad pa onda nailazi na smrtni prostor iznad glave kada počne leglo . Klupko ne želi napustiti leglo , to je zakon opstanka . Nego umire u klupku a oko klupka se nalazi med . Zar vam se to nikada nije dogodilo ? PRIZNAJTE SEBI , meni se dogodilo više puta ... ali ne mojom krivnjom . U ovoj košnici i u drugim kockastim košnicama ( RV , EKO RV , ALPSKA , WAREOVA košnica se med nalazi iznad klupka i zato rijetko dolazi do stradavanja pčela jer nemogu dosegnuti med dok je krenulo leglu u 1-2 mjesecu . TOPLO – HLADNI položaj okvira omogučuje pčeli bolje zimovanje jer vjetar i hladnoča ne udaraju direktno u klupko .

3. Ako uzmete AŽ košnicu ona ima skoro identičan okvir ( po visini ) kao i PRO APIS košnica no opet je okvir od AŽ košnice duži za 2 cm od PRO APIS okvira što AŽ košnici ne omogučuje slaganje okvira na „ TOPLO i HLADNO „ i opet mi moramo prevješavati okvire sa leglom , što u kockastim košnicama nije slučaj . Jedini nedostatak AŽ košnice je ako imate tihu pašu onda pčela teško zatvara medišne okvire . Te se često nezna koji su okviri medišni a koji plodišni . Tako da ponovo dolazi do mješanja okvira onih tretiranih sa ljekovima i onih u koje je zalegla matica što u PRO APIS košnici nije slučaj . Uskoro krečemo sa proizvodnjom PRO APIS – AŽ košnicom koja če od AŽ košnice uzeti najbolje a to je stalna mobilnost i mogučnost da zauzima u paviljonskom načinu seljejna malo prostora . S time da čemo mi napraviti termo ormare . Najbitnije je da čemo koristitit identične okvire kao i do sada u PRO APIS košnici. U PRO APIS-AŽ košnici če okviri biti postavljeni u TOPLO – HLADNO poziciju . Neče biti prevješavanja legla niti mješanja plodišnih sa medišnim okvirima .

4. PRO APIS košnica je ujedno vrlo jednostavna za rad a ujedno i komplicirana za početnike . Zašto je tomu tako ? Ako PRO apis košnicu postavite na područje gdje dobro medi vi čete imati vrlo malo posla . Jer če pčela priridno kao i u drvetu skladištit med iznad glave to jest ono iznad matične rešetke je vaše a ono ispod nije . I to je cijela filozofija PRO APS pčelarenja , slično kao kod DB košnice . Primjetio sam da mnoge muči rojenje . Neka od riješenja sam ponudio kao što je rezanje krila ( što nije dopušteno u eko pčelarstu , zato se danas sve manje i koristi ) . Drugo riješenje je hvatač roja na letu ( dodatan trošak , opet nekima neprihvatljivo ) , moderno riješenje je hvatanje matice pomoću magneta kada izlazi na rojenje

(http://www.youtube.com/watch?v=eZkHarna2aQ ) ,

no najbolje riješenje je da ne dođe do rojenja . Kao to napraviti u PRO APIS košnici ? Naj jednostavnije je pomoću hranilice 4u1 koja postaje podnica . Napravimo nakon kestenove paše ( 7 mjesec ) još jednu maticu ili ju kupimo . Hranilicu postavljamu u položaj između dva plodišta te odvajamo na taj način fizički pčele . U gornje plodište dodamo mladu maticu koja če nam sljedeče godine biti „ glavna matica „ jer je mlada . Poznato je da se mlada matica rijetko roji dok čemo staru-prošlogodišnju maticu iskoristiti za izradu nukleuse i eventuano za selekciju . Tako smo riješili „ STRAH od rojevnog nagona i ujedno smo započeli raditi dvomatično . A poznato je da dvije matice sigurno če do glavne paše zaleči dovoljana broj jaja . Dok sa jednom maticom riskiramo . SELEKCIJA JE KLJUČ PČELARSTVA !!!!

5. Prije nekoliko godina sam pisao u hrvatskoj pčeli o RV košnici kao i sada o PRO APIS košnici . Također potpuno besplatno . Tada su me napadali da pišem o srpskoj košnici a danas čitam da je to u biti katalenićeva-hrvatska košnica . Tada sam davao bilo kome da uzme od mene jedan komplet RV košnice BESPLATNO jer ja nisma imao pojma o toj košnici niti o sistemu rada sa istom . NITKO SE NIJE JAVIO NA TAJ OGLAS – NEVJEROJATNO ZAR NE ? Poslje sam dao nacrte u MPS-67 gdje se i danas uspješno proizvodi i prodaje . Moj cilj i plan je da svatko unaprijedi pčelarstvo koliko može i želi . PRO APIS košnica nije „ MOJA „ košnica niti moj izum . MOŽE JE BILO TKO RADITI I PROIZVODITI SVE DOK POŠTIVA STANDARDE KOJE SAM POSTAVIO . BITNO JE DA IMA HRANILICU 4u1 koja joj daje potpuni smisao i da ima strogo odvojena plodišta od medišta . Kako bi lako proizveli ekološki i nezagađeni med .

6. PRO APIS košnica se može nači u OMIŠU kod splita i to prije 60 godina . Jer tamo su je koristili lokalni pčelari . Samo je imala dva nastavka i nije bila sasvim kockasta več je bila kao njemačka košnica ( Deutsch Normal ) malo izdužena . Danas ona ima objedinjeno u sebi sve najbolje od svih košnica .

7. PRO APIS KOŠNICA U NJEMAČKOJ : ( njena vrlo slična inačica )

http://de.wikipedia.org/wiki/Rähmchen ( Deutsch Normal [Einheitsmaß] 370 x 223 )

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Honigkeller.jpg / okviri

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:20130713_bonn25_(cropped).jpg / košnica

PRO APIS KOŠNICA U AUSTRIJI : ( njena vrlo slična inačica )

http://www.bienenladen.at/imkereibedarf/beuten-und-raehmchen/ehm-beute-warmbau/magazinbeute-uni-warmbau-hartfaserdach.html

http://www.imkereibedarf-lunz.at/itemacms/cms/default.asp?Page=12

8. Moja konstantacija je : nitkome ne želim nanjeti „ zlo“ time što sam napravio ovu košnicu več želim potaknuti pčelare na rasparavu oko toga zašto nebi mi kao francuzi i njemci izbacili ljekove i GMO sjeme . Vratimo hrvatskoj dostojanstvo i čistu okolinu . IZBACIMO OTROVE !!!! BEZ OBZIRA KAKO PČELARILI I SA KOJOM KOŠNICOM , kao što su to napravili naši susjedi . Prodajimo kvalitetan med makar on bio i od uljane repice koja medi po 7-8 eura /kg i još k tome ako je taj med Ekološki . Zar nas to neče činiti sretnim da jedemo i prodajemo med koji je med a ne mješavina ljekova , pesticida , meda i sirupa ili šečera .

OVA košnica je moj izbor !!! Može i nemora biti vaš IZBOR !!!???!!!

NA VAMA JE DA IZABERETE TEHNOLOGIJU RADA .


MEDNO SVIMA KOLIKO NAS IMA !!!!

PS : za sva pitanja i diskusije sam uvjek zainteresiran pogotovo ako su konstruktivne . Kao poput ideje da sadimo medonosno bilje i drveče . Predlažem :

http://www.paulownia.rs/clanci/paulovnija/paulownia-drvo.html PAULOWNIU

http://www.youtube.com/watch?v=aIjlA-j68RU EVODIJU

http://rasadnikmanojlovic.com/sophora-japonica-pendula/ SOPHORA JAPONICA

HELJUDU , FACELIJU , KANADSKI JAVOR i mnoge druge

LP i medno

Marko Mašić , pčelar iz zagreba , 091 322 22 21

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE :

DIMENZIJE SVIH OKVIRA :

http://de.wikipedia.org/wiki/Rähmchen

tu možete nači dimenzije svih okvira . PRO APIS JE NAJSLIČNIA PO DIMENZIJAMA

Deutsch Normal [Einheitsmaß] 370 x 223 = 825 dimenzija okvira , 350 x 200 = 700 dimenzija saća


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodatak tekstu i odgovor pčelarima sa foruma .....

http://www.pcela.hr/forum/viewtopic.php?f=82&t=7720&p=110368#p110368

Slažem se da nije stvar u košnici . Bitno je da pčela ima kvalitetnu pašu . Koja kod nas pomalo izumire ako nešta ne poduzmemo , sami . Najbolje je pojedinačno a onda tako ujedno i globalno .Pogledajte kako kesten boluje , kako uljana repica ne medi jer je GMO modificirana , kako suncokret ne medi kao nekada jer je također GMO modificiran . Nekada je kadulja medila toliko da je bilo i po tri vrcanja ( 1946 godine , podatak od jednog pčelara ) . Danas smo prisiljeni nešta sami poduzeti kako nam pčele nebi jele šećer . Nego ipak med i zdravo živjele ( manje posla za nas i više meda a za njih manje stresa i bolesti ) .Tada možemo med-prihod podjeliti . Dio njima dio nama . treba saditi medonosno bilje koje nije GMO modificirano . Ako ima meda u prirodi može biti bilo koja košnica dobra ako pčelar sa njom zna raditi . No postoje bolje i lošije košnice ili teži i lakši put da dobijemo razultat - med . Usporedimo to sa pismom i mobitelima . Nekad ste morali informaciju - pismo poslati poštom a danas je i sms poruka zastrila . Jer več imamo besplatne pozive preko skypa gdje se vidimo i čujemo za = 0 kn . Nekada smo imali pletare , vrškare , trnke , pa kasnije košnice sa okvirima . Danas imamo veliki izbor košnica . I glupo je reči da je " LR " košnica standard u evropi . Samo u njemačkoj koja nam je jako blizu več se ne koristi " LR " nego Zander ili Deutsch Normal [Einheitsmaß] . Ako se pomaknemo u austriju onda tamo imamo druge košnice ( Österreichische Breitwabe ) .... itd ( koga zanima više tu je link o košnicama i okvirima koji se koriste u svijetu , http://de.wikipedia.org/wiki/Rähmchen tako da je glupo reči da je " LR " košnica 95 % standard u svijetu . Neznanje nije opravdanje . I meni su rekli da je " LR " košnica najrasprostranjenija kada sam išao u pčelarsku školu . ŠTO NIJE TOČNO !!!! U sloveniji je " AŽ " košnica , u ukrajini " DB " i pološke " u italiji i francuskoj " DB " itd .... DA ne duljim . Nadam se da ste me shvatili . Standard je ono što vam vaš stolar napravi i što vi koristite i želite koristiti . O tome sam već pisao . Kod nas je problem što naši stolari nisu pčelari pa nam prodaju " LR " košnice jeftino jer im je to najlakše izraditi i nači mjere na internetu kada ostanu bez svog posla . Standard je ono što ima standarnizirane mjere ma koje god one bile . PRO APIS KOŠNICA IMA SVOJ STANDARD , LR SVOJ , RV SVOJ itd .....

- postavio bi jedno pitanje ? tko god mi može i želi odgovoriti ... koje su prednosti LR košnice nad PRO APIS , RV košnicom ili farrar košnicom ? osim cijene ???? Kada bi sve tri jednako koštale , naprimjer 400 kn ???

Želim samo reči jednu konstataciju što mi govore stariji i " skusni pčelari " ... kažu da je med pre skup da bi ga ostavili pčelama preko zime i da med nije za pčele nego šećer , da na njemu bolje zimuju . Tko je tu lud ? Mi ili pčele , ljudska pohlepa nema granice ili ipak ima .... samo je neznamo odrediti sami nego nam je potrebna nova tehnologija . U mom slučaju se to zove PRO APIS KOŠNICA . koja ima striktno podjeljena plodišta i medišta matičnom rešetkom . Koja govori o mom karakteru , kao pčelaru . Mogu uzeti med samo iz medišta . Matična rešetka mi " služi " da " meni " odredi granicu kako nebi tu jadnu pčelu koja toliko radi i koju tako " navodno " svi volimo izrabljivao do krajnjih granica . DOVODIO DO GLADI I DO STRESA A POTOM DO BOLESTI !!!!

Hvala bogu da se roje i da ih nemožemo ukrotiti !!! Zato ih ja volim jer su one od boga poslane da nam uljepšavaju ovaj svijet i oprašuju cvijet :)

LP i MEDNO ....

Marko Mašić

Karta

Objekti u blizini
Oglas objavljen
16.05.2023. u 22:46
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
15746 puta