Ovaj oglas je neaktivan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • Borilačke veštine bez upotrebe oružja – Dragan Janjić, Vladislav Gigov

Borilačke veštine bez upotrebe oružja – Dragan Janjić, Vladislav Gigov

Cijena
12 €
Šifra oglasa: 41928498

Osnovne informacije

Lokacija
Osječko-baranjska, Osijek, Gornji grad / Centar
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

Borilačke veštine bez upotrebe oružja – Aikido, Judo, Karate, Hapkido, Kung-fu, Sumo, Pentjak-silat – Dragan Janjić, Vladislav Gigov

Stanje proizvoda: izvrsno.

https://antikvarijatstaklenigrad.hr/borilacke-vestine-bez-upotrebe-oruzja-dragan-janjic/

Format 14 × 20 cm
Uredila Milan Čabrić
Izdavač Sportska knjiga
Mjesto izdanja Beograd
Godina 1988
Broj stranica 324
Uvez Meki


Predgovor naslova Borilačke veštine bez upotrebe oružja:

Borilačke veštine Dalekog istoka predstavljaju svojevrstan fenomen u poslednjih nekoliko decenija u celom svetu… njihov razvoj i ekspanzija poprimaju impozantne oblike. Broj onih koji se nekom od veština bave ili su njeni simpatizeri, pristalice, sledbenici toliko je velik… da se danas populacija onih koji su u redovima neke od veština iskazuje milionskim brojevima.
Kod nas početak vežbanja borilačkih veština koje dolaze sa Dalekog istoka. Japana. Kine i slično datira dvadesetak godina unazad i od tog doba ono je poprimilo masovan i opšti karakter.

Dolazeći jedna za drugom, Ju-jutsu, Judo, Karate, a u skorije vreme i Kung-fu, postaju predmet interesovanja… stiču popularnost i pristalice. odredenu materijalnu bazu i populaciju. Uporedo sa tim fenomenom omasovljavanja pojedinih istočnjačkih borilačkih veština javlja se i, koliko toliko… stručan instruktorski ili trenerski kadar.

Šira javnost je počela da upoznaje neke veštine koje su do tada bile gotovo nepoznate a o njima su kružile priče, neistine, legende i pogrešna verovanja.





Sredstvo, put da se odbrani, preživi, opstane, suprotstavi neprijatelju
Uporedo sa omasovljavanjem borilačkih veština u javnosti… u civilnoj sredini, neke od veština, u svom sportskom odnosno samoodbrambenom obliku nalaze svoje mesto i u nekim službama. Naročito u JNA. Evidentno je to da danas, Ju-jutsu i Judo imaju određenu ulogu u obuci mnogih jedinica, ali time njihova uloga uopšte nije iscrpljena. Ove veštine imaju i mogu imati mnogo širu primenu i polje dejstva ne samo u regularnim jedinicama JNA… već i u koncepciji opštenarodne odbrane i civilne zaštite, jer se uklapaju u neke od njihovih osnovnih zamisli. One mogu predstavljati sredstvo, put da se odbrani, preživi, opstane, suprotstavi neprijatelju. Kada otkažu tehnička sredstva tada Judo, Karate, Ju-jutsu, Aikido… mogu značiti jedino mogući način zaštite ličnog integriteta, imovine, i svoje teritorije.

Takode je evidentno i to da u JNA Judo i Ju-jutsu imaju određene pozicije i redovno se praktikuju, što nije slučaj sa na primer Karate om, najmasovnijom borilačkom veštinom kod nas ili Aikido-om koji je isključivo defanzivan i, tim svojim implikacijama odgovara u potpunosti svrsi i ideji savremenih borilačkih veština, samoodbrani.



Ostalo iz naše ponude provjerite na: www.antikvarijatstaklenigrad.hr

Karta

Oglas objavljen
21.05.2024. u 15:10
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
46 puta