Ovaj oglas je neaktivan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • JOSIP GENERALIĆ - PASTIR
  • JOSIP GENERALIĆ - PASTIR

JOSIP GENERALIĆ - PASTIR

Cijena
331,81 €
Šifra oglasa: 33425888

Osnovne informacije

Lokacija
Primorsko-goranska, Novi Vinodolski, Povile
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

Umjetnički crno bijeli etnični motiv PASTIR, 1980. Avtor poznati hrvatski umjetnik JOSIP GENERALIĆ.
Dimenzije 11cm x 16cm (dimenzije okvir 27cm x 32cm)
Tehnika bakropis grafika.
U ponudi imamo više original slika Josipa Generalića. U interesu kupnje više slika cijene su po dogovoru. Za više informacija i dogovore pošaljite poruku ili nas nazovite.

O avtoru:
Josip Generalić rođen je 19. veljače 1935. godine u selu Hlebine, Republika Hrvatska.
Prve radove u ulju na platnu naslikao je 1950. godine, a prvi javni nastup imao je godine 1954. u Križevcima gdje je završio učiteljsku školu.
Prvu samostalnu izložbu imao je godine 1959. u Muzeju grada Koprivnice.
Godine 1960. počinje raditi kao učitelj u osmogodišnjoj školi u Zagrebu, u kojem dvije godine kasnije završava Višu pedagošku školu.
Pod utjecajem osobnih tragedija Generalićeva djela čine fazu koju je sam autor nazvao "crna faza".
Za svoga života Josip Generalić izlagao je na preko tisuću skupnih i 200 samostalnih izložbi na svim kontinentima. Redovito je izlagao na reprezentativnim izložbama Hrvatske i svjetske naive, a za svoj umjetnički rad dobio je nagrade mnogih žirija.
Autor je nekoliko scenografija u zagrebačkim kazalištima, ilustrirao je knjige za djecu, izradio tridesetak tapiserija od kojih je "Velika berba grožđa" uvrštena u stalni postav Muzeja moderne umjetnosti u Soilami, Japan.
Josipa Generalića kritičari ubrajaju u vrhunske slikare i grafičare naivne umjetnosti, te među najveće predstavnike u svijetu poznate "Hlebinske škole".
Kritičari Josipova djela svrstavaju u četiri faze: Hlebinski verizam, cvjetnu fazu, fazu portreta istaknutih osoba i crnu fazu.
Josip Generalić preminuo je 22. prosinca 2004. godine u Koprivnici, a pokopan je u svom rodnom mjestu Hlebine. (vir: internet)

Karta

pa3

Oglas objavljen
03.12.2022. u 11:27
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
244 puta

pa3