• Drago Marin Cherina, akvarel - karton, potpisan, RIJETKO!, novi okvir
  • Drago Marin Cherina, akvarel - karton, potpisan, RIJETKO!, novi okvir
  • Drago Marin Cherina, akvarel - karton, potpisan, RIJETKO!, novi okvir
  • Drago Marin Cherina, akvarel - karton, potpisan, RIJETKO!, novi okvir
  • Nemoj propustiti priliku!

Drago Marin Cherina, akvarel - karton, potpisan, RIJETKO!, novi okvir

Cijena
220 €
Šifra oglasa: 28096833

Osnovne informacije

Lokacija
Grad Zagreb, Podsused - Vrapče, Trdica
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

38x25, sa novim zlatnim okvirom 50x38.samo osobno preuzimanje - Zagreb, Vrapče
DRAGO MARIN CHERINA ( ČERINA ) , (born 1949) is a Croatian artist.
He was born in Korčula and moved to England, where he worked as an assistant to Henry Moore.He came to Australia in 1975 to do a bust of Prime Minister, Gough Whitlam, and liked the place so much he arranged to be naturalized in Gough's office.
Notable works include the 'The Mathy' a bronze statuette awarded to the annual winner of the IFAC Australian Singing Competition and a bust of Alexander Solzhenitsyn that is held at the National Library of Australia.
( preuzeto sa Wikipedije).
Odlazi u svijet koji mu ni dotad nije bio nepoznanica. Putovao je posvuda, družio se s mnogima, već se sedamdesetih spominje kao suradnik glasovitog Henryja Moorea. A jedne večeri dok su završavali tko zna koju skulpturu, stigao mu je poziv australskog premijera Gougha Whitlama da mu izradi bistu. Danas se čuva u nacionalnom muzeju. Tada prvi put duže boravi u Australiji, zapošljava se čak u premijerovu uredu, ali istodobno održava kontakte sa svjetskom umjetničkom elitom.
Dolazi već nekako do Dalija, sprijateljuje se s Joanom Miróem, slijede uspješni projekti, izložbe, suradnje. U bronci je izlio Marlyn Monroe, Martina Luthera Kinga, iranskog kralja, Einsteina, Henryja Kissingera i Federica Fellinija, autor je biste Aleksandra Solženjicina.Njegove vanjske skulpture stoje u više od 100 gradova, od Rima do Hiroshime, od Canberre do Hustona. Pišu australske novine da ga kritičari uspoređuju s Michelangelom i da je urede imao na trima kontinentima.
Nitko, pa vjerojatno ni Čerina sam, ne zna gdje završavaju činjenice, a počinje fantazija. Sigurno je, međutim, neke susjede davnih godina vodio u Japan na svoju izložbu "Cherina Osaka EXPO 1990".
I dok vi ovo sve čitate, u Australiji su otvorene prijave za natjecanje "ABC Young Performers Awards", a to je nešto kao naš Eurosong, samo značajnije i veće. Održava se u slavnoj Sydneyskoj operi, a glazbenici s čitavog kontinenta bore se da osvoje Čerininu skulpturu. Držati "The Maty" u rukama za njih predstavlja simbol uspjeha, životnog dostignuća. Dodjeljuje se i na natjecanju "IFAC Australian Singing Competition".
O Dragi su sve relevantne australske dnevne novine pisale bez da ga predstavljaju. Posebno nije bilo potrebno navoditi da je, je li, umjetnik. To je kao da pitate "koji Murtić?". Živio je život daleko od izraza miran i tih. Pišu da je ulicama udaljenog kontinenta vozio blindirani bijeli rolls royce, ljubio glumice i umjetnice, među njima i, hvalio se, kćer filipinskog predsjednika Ferdinanda Marcosa.
Dovodio bi ih u svoj atelje ili pak palaču tešku 560 tisuća dolara na brdu Hunter, ali je ipak najluđe razularene zabave organizirao po elitnim restoranima. Ta i on je bio elita...A na kraju ovog romana, premijer Gough Whitlam koji ga je i zadržao u Australiji imao je čast na aukciju postaviti Čerinine najbolje radove i procijeniti neprocjenjivo. Dva metra visoka brončana statua, figura žene nazvana Koraljka, etiketirana je na 385 tisuća dolara, glava Alberta Einsteina na 45 tisuća, čak su se i tinte i kemijske prodavale za tri tisuće dolara. Ostalih 213 umjetnina procijenjeno je na milijun i osamnaest tisuća dolara....

Karta

Objekti u blizini

fredyyy

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Korisnik nije trgovac te na njega nisu primjenjive EU odredbe o zaštiti potrošača
  • Adresa:  Grad Zagreb, Hrvatska
Oglas objavljen
03.05.2024. u 19:35
Do isteka još
Oglas prikazan
1556 puta

fredyyy

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Korisnik nije trgovac te na njega nisu primjenjive EU odredbe o zaštiti potrošača
  • Adresa:  Grad Zagreb, Hrvatska