• Psiho trening - M. Stanković, L. Marković, I. Schorr, R. Jos
  • Nemoj propustiti priliku!

Psiho trening - M. Stanković, L. Marković, I. Schorr, R. Jos

Cijena
6 €
Šifra oglasa: 41542523

Osnovne informacije

Lokacija
Osječko-baranjska, Osijek, Gornji grad / Centar
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

Stanje proizvoda: vrlo dobro.

https://antikvarijatstaklenigrad.hr/psiho-trening-m-stankovic-l-markovic-i-schorr-r-jos/

Format 14 × 20 cm
Autor M. Stanković, L. Marković, I. Schorr, R. Jos
Izdavač
Mjesto izdanja Beograd
Godina 1977
Broj stranica 151
Uvez Meki


U naslovu Psiho trening…

Šta je čovek, šta ga razlikuje od drugih živih bića… koje su njegove mogućnosti i sama njegova priroda predstavljaju predmet živog interesovanja svih nauka koje se bave izučavanjem čoveka. 0 ovim pitanjima postoji puno teorija, u velikoj meri naučno nedokazanih… koje se temelje na iskustvima i saznanjima psihologije. S obzirom na veliki broj nerešenih pitanja iz ove oblasti, autori teorija ličnosti prisiljeni su da daju svoja tumačenja, koje sasvim razumljivo, nisu potpuna i ne osvetljavaju problem ličnosti u celini. Danas postoji veliki broj teorija ličnosti, veliki broj različitih pokušaja objašnjenja osnovnih problema ličnosti. Od svih njih mi ćemo se ukratko upoznati sa Frojdovom psihoanalitičkom teorijom, koja primarno mesto daje seksualnom motivu, jer je i tema ove knjige organski povezana sa idejom pomenute teorije i bez njenog poznavanja teško bi se mogla shvatiti mesto i uloga seksualnosti u ljudskom životu.


Freud
Bečki psihijatar Sigmund Frojd, utemeljivač dubinske psihologije i tvorac psihoanalitičke teorije… smatra da je naš psihički život nalik ogromnoj ledenoj santi koja plovi okeanom. Kao što neznatan deo sante viri iznad površine, a ostatak ledene mase se nalazi pod vodom… tako je i od psihičkih procesa samo mali deo svestan… a ostatak je pod kontrolom nesvesnog. Oblast nesvesnog je pokretačka snaga sveukupne naše aktivnosti.

U oblasti nesvesnog dominiraju dve vrste Instikata, motiva (neposrednih pokretača ljudske aktivnosti) instikti života – eros i instikt smrti – tanatos. Eros-instikti služe održanju jedinke i vrste iu njih spadaju nagon gladi. nagon za vodom i seksualni nagon. Psihička energija koja na zadovoljenje ovih Instikata Jeste libido. Za razumevanje ponašanja čoveka najvažnije je upoznati način zadovoljenja seksualnog nagona. Jer individua upravo u zadovoljenju ovog motiva nailazi na razne prepreke ograničenja koje su proizvod moralnih shvatanja druš- tva u kome biti še. Tanatos instikti čine instikti smrti ili razarački instikti. Čovek, po Frojdu, kao deo organske materije teži da se vrati u stanje mirovanja… stanje neorganske materije iz koje je živa materija nastala.


Cijelu našu ponudu provjerite na: www.antikvarijatstaklenigrad.hr

Karta

Antikvarijat Stakleni grad

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Oglas objavljen
29.05.2024. u 14:30
Do isteka još
do prodaje
Oglas prikazan
28 puta

Antikvarijat Stakleni grad

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska