• Obitavališta duša – Boris A. Novak
  • Nemoj propustiti priliku!

Obitavališta duša – Boris A. Novak

Cijena
25 €
Šifra oglasa: 42234404

Osnovne informacije

Lokacija
Osječko-baranjska, Osijek, Gornji grad / Centar
Jezik
Hrvatski
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

Stanje proizvoda: kao novo.

https://antikvarijatstaklenigrad.hr/obitavalista-dusa-boris-a-novak/

Format 24 x 17 cm
Autor Boris A. Novak
Izdavač Fraktura
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 2021
Broj stranica 874
Uvez Tvrdi


“Lađa na kojoj pjesnik u društvu svoje voljene Mo putuje na sjever polako rastvara svoje ograničene fizičke dimenzije u beskonačan prostor i neograničeno vrijeme.

Silazak u Potpalublje znači silazak u povijest svijeta koja se proteže od mitoloških pripovijesti o genezi bogova do najaktualnijih i najbolnijih suvremenih pojava (npr. migranti ili izbjeglice), Trojanski rat pretače se u Drugi svjetski rat i jugoslavenske konflikte. S druge pak strane, uspon u Natpalublje otvara dragocjene dimenzije umjetnosti; ovdje dolazi do temeljitog obrata u pripovijedanju pripovijesti, zato što Novak svojim mrtvim dušama omogućava da zažive životom kakvim bi rado živjele kad ne bi bilo povijesti. Sjećanju kao temelju epskog svijeta priskače u pomoć mašta.

Raj je, dakle, svijet bez povijesti; Pakao počinje s poviješću. ‘Vječne duše’, to jest zadnji, deveti svezak treće knjige, sinteza je ljepote i apokalipse: lađa bježi ispred ratne kataklizme i kataklizme podneblja te spašava sjećanje – pripovijest. Ako je ‘Vrijeme očeva’ odjek Ilijade, onda su ‘Vječne duše’, zadnji svezak Obitavališta duša, odjek Odiseje kao povratka na rodnu Itaku.” – Janez Vrečko, iz Pogovora

Velemajstor jezika i pjesničkih formi, vrstan poznavatelj tradicije i pjesnik koji ne skreće pogled od mučnih fleševa sadašnjosti, Boris A. Novak u Obitavalištima duša svoj je opus magnum pjesnički sažeo i učinio još osobnijim, uzdigao ga na metafizičku, možda čak i religioznu razinu. Uz odmjereni naklon svojemu vodiču, velikom autoru Božanstvene komedije, ali i u dijalogu s čitavim nizom slavnih mitologa i mitomana (Homer, Vergilije, Ovidije, Milton…), Novak epu udahnjuje novi život, stvarajući veličanstven pjesnički svemir u čijem središtu pulsira poruka o sudbini čovjeka, usudu umjetnika i umjetnosti, o ljubavi i o smrti. Obitavališta duša posljednji su, treći dio eposa Vrata nepovrata, koji je – sa svojih 40.000 stihova – Borisa A. Novaka potvrdio kao jednog od najznačajnijih i najpotentnijih suvremenih slovenskih pjesnika.




Cijelu našu ponudu možete provjeriti na: www.antikvarijatstaklenigrad.hr

Karta

Objekti u blizini

Antikvarijat Stakleni grad

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Oglas objavljen
17.04.2024. u 14:09
Do isteka još
do prodaje
Oglas prikazan
17 puta

Antikvarijat Stakleni grad

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska