• Danska 500 KR UNC
  • Danska 500 KR UNC
  • Nemoj propustiti priliku!

Danska 500 KR UNC

Cijena
85 €
Šifra oglasa: 28290234

Osnovne informacije

Lokacija
Osječko-baranjska, Belišće, Belišće
Stanje
novo

Opis oglasa

Godina 2016.
Consecutive

Danska kruna je zakonsko sredstvo plaćanja Kraljevine Danske – kao i Farskih otoka i Grenlanda. Kovanice se u Danskoj proizvode više od 15 stoljeća. Tijekom godina, kruna je bila različito vezana za zlato, za britansku funtu i trenutno za euro.
Povijest novca u Danskoj Proizvodnja i uporaba kovanica u Danskoj sežu stoljećima unatrag. Organizirano kovanje novca u Danskoj se odvijalo još u 10. stoljeću. Najranije službene danske kovanice temeljile su se na karolinškom srebrnom standardu, osnovici srebrne valute koja je stvorena u Francuskoj za vrijeme Karla Velikog kako bi zamijenila zlatni novac Rimskog Carstva. Monetarni sustav penija, šilinga i funti temeljen na srebru na kraju je poslužio kao osnova za britansku funtu sterlinga u Velikoj Britaniji. Nažalost, danski kraljevi slijedili su praksu mnogih drugih vladara, obogativši se povremenim snižavanjem vrijednosti svoje valute smanjivanjem stvarne količine srebra prisutnog u kovanom novcu. To je dovelo do višestruke remonetizacije, stvaranja novih valuta kako bi se pokušalo vratiti povjerenje javnosti u nacionalni novac.
Jedan od takvih događaja bilo je stvaranje sadašnje danske krune 1875. godine. Uvođenje krune došlo je u vrijeme kada je rukovanje transakcijama s kovanicama postajalo sve glomaznije. Stoga je prijelaz na veću upotrebu tiskanih novčanica pratio uvođenje nove valute.
Danska je više puta pokušala vezati svoju valutu za zlato, ali je na kraju odustala od toga 1931., iste godine kada je Velika Britanija odbacila zlatni standard.
Tijekom okupacije Danske od strane Njemačke u Drugom svjetskom ratu, danska kruna bila je privremeno vezana za njemačku Reichsmarku. U neposrednom poslijeratnom svijetu, bila je vezana za britansku funtu. Kruna je trenutačno vezana za euro, u skladu s Europskim tečajnim mehanizmom (ERM) II, alatom za izračun tečaja osmišljenim za sprječavanje pretjerane volatilnosti tečaja eura s trgovinskim partnerima u Europi. Posljednjih desetljeća Danska je kraljevina razmišljala o pridruživanju eurozoni i usvajanju eura kao svoje službene valute.
Međutim, posljednji javni referendum, 2000. godine, odbacio je tu ideju s malom razlikom (53% prema 47%).

Karta

Objekti u blizini

Senio965

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Korisnik nije trgovac te na njega nisu primjenjive EU odredbe o zaštiti potrošača
  • Adresa:  31551 Belišće, Osječko-baranjska, Hrvatska
Oglas objavljen
08.04.2024. u 21:12
Do isteka još
Oglas prikazan
361 puta

Senio965

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Korisnik nije trgovac te na njega nisu primjenjive EU odredbe o zaštiti potrošača
  • Adresa:  31551 Belišće, Osječko-baranjska, Hrvatska