Ovaj oglas je prodan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • Crikvenica 51.78 m2
  • Crikvenica 51.78 m2
  • Crikvenica 51.78 m2

Crikvenica 51.78 m2

Cijena
154.822 €
  • Trebaš kredit?
Šifra oglasa: 13739513

Osnovne informacije

Lokacija
Primorsko-goranska, Crikvenica, Crikvenica
Tip nekretnine
Apartman
Novogradnja
Da

Opis oglasa

POVIJEST GRADA CRIKVENICE

Na ušću rječice Dubračine, koje je još u antičko doba bilo plovno do današnjeg nogometnog igrališta, već na početku nove ere postojalo je naselje Ad Turres. To je bilo jedno od ključnih mjesta na rimskoj cesti iz Italije za Dalmaciju. Ova postaja za izmjenu konja sadržavala je i vojnu posadu, koja je osiguravala putni pravac između obale i susjedne udoline, Vallis vineariae, Vinodola. Jedno vrijeme ovdje je postojala i značajna lokalna radionica s pećima za izradu predmeta od gline.Tijekom jednog dužeg mirnog razdoblja, bez ratova, bogati Rimljani gradili su svoje vile i gospodarske objekte u dobro zaštićenim morskim uvalama, o čemu svjedoče arheološki ostaci u Selcu i Jadranovu u uvali Lokvišća.

Seoba Vizigota nakon 400. godine natjerala je lokalno stanovništvo da zaštitu potraži na vrhovima brda. Tako je stanovništvo Ad Turresa našlo utočište unutar zidova prapovijesne gradine Kotor (Kod tor). U 8. stoljeću ove predjele naseljavaju Hrvati i u Vinodolu organiziraju svoju Župu koja se sastojala od slobodnih općina. U novu domovinu donose i svoju duhovnu i materijalnu kulturu, o čijim dosezima svjedoče izuzetni primjerci nakita i osobne opreme pronađeni u starohrvatskoj nekropoli Stranče-Gorica nedaleko od Crikvenice. Bavili su se zemljoradnjom, stočarstvom i ribarstvom, a od domicilnog rimskog stanovništva preuzeli su vještinu uzgoja vinove loze. I sam latinski naziv plodne udoline, Vallis vinearia preveli su u hrvatski Vinodol.

Prestanak ratnih pustošenja omogućio je ponovno naseljavanje priobalja. Na lijevoj strani ušća rječice Dubračine sagrađena je mala crkvica posvećena Blaženoj Djevici Mariji. Uz nju, knez Nikola IV Frankopan podiže 1412. godine veliku zgradu i daruje ju crkvenom redu pavlina. Ta je samostanska zgrada označila početak stvaranja Crikvenice, pa kneza Nikolu Frankopana možemo smatrati njenim utemeljiteljem, a Blažena Djevica Marija se smatra njenom zaštitnicom. Sačuvana darovnica, koju je Nikola IV Frankopan izdao u Modrušu 14. kolovoza 1412. ujedno je i najstariji pisani spomen imena Crikvenice, te je ovaj datum u novije vrijeme proglašen Danom Grada Crikvenice. Povijest priobalnih naselja koja čine Grad Crikvenicu, Selca, Crikvenice, Dramlja i Jadranova, povezana je i uvjetovana razvojem susjedne plodne udoline Vinodol i njenih utvrđenih srednjevjekovnih gradova, Drivenika, Grižana i Bribira. Tijekom srednjeg vijeka svaki od tih gradova imao je svoju luku u priobalju, uz koju su nicala i ribarska naselja. Razvio se osebujan način gradnje kamenih kuća, sa svodovima i malenim dvorištima ograđenim visokim kamenim zidovima. Između susjednih zidova vijugale su uske uličice, kale, u kojima je bilo tek toliko mjesta da se dvije osobe mimoiđu. I danas se još ponegdje mogu pronaći sačuvani tragovi rada spretnih primorskih zidara i klesara koji su zahvaljujući svojim vještinama najčešće zarađivali kruh daleko od svoga doma

Stoljeća austrijske i mađarske vlasti ostavila su i danas vidljiv "mitteleuropski" trag, kojeg osobito zamjećujemo na hotelskoj arhitekturi. U tom duhu građen je prvi crikvenički hotel Nadvojvotkinje Clotilde (danas ljekarna Jadran), a osobito je izražen na hotelu "Therapia", prvom velikom crikveničkom hotelu sagrađenom 1895. godine, koji je u prvo vrijeme nosio naziv Hotel Nadvojvode Josipa. Iz sezone u sezonu, Crikvenicu su posjećivale okrunjene glave, filmske zvijezde, ali i mnogobrojni ostali smrtnici. Mnogi od njih su, kroz kontakte i prijateljstva s domaćim stanovništvom, ovdje ostavljali dio sebe, a sa sobom odnosili jedan mali dio Crikvenice. Zato se brojni i danas uzastopno po trideseti ili četrdeseti put vraćaju da bi ovdje proveli odmor.

Crikvenica je smještena u Kvarnerskom zaljevu Jadranskog mora, 33 kilometra udaljena od Rijeke, velikog prometnog čvorišta I središta Primorsko-goranske županije, u sastavu koje se nalazi I Grad Crikvenica. Cijeli Grad Crikvenica je zapravo morska rivijera s nizom urbanistički gotovo spojenih turističkih mjesta: Selcem, Crikvenicom, Dramljem i Jadranovom. Grad se prostire na oko 28 četvornih kilometara u priobalnom pojasu, oko 15 km dugom i oko 2 km širokom, stisnut Između mora I Izduženog primorskog grebena, čija je prosječna nadmorska visina oko 300 m. Blizina zračne luke na otoku Krku, putničke i teretne morske luke u Rijeci te dobra cestovna i željeznička povezanost sa srednjom Europom bile su važne pretpostavke za rani razvoj turizma, koji na području današnje Crikveničke rivijere ima tradiciju dužu od stotinu godina.

POLOŽAJ I KLIMA

Položaj

Crikvenica se nalazi na dohvat ruke posjetiteljima iz Srednje Europe. Smještena je na hrvatskom dijelu Jadranskog mora, poznatom kao Hrvatsko primorje, u najljepšem dijelu Kvarnerskog zaljeva, svega 35 kilometara od grada Rijeke, središta Županije primorsko-goranske. To veliko prometno čvorište i najveća hrvatska luka ujedno je i najbliži izlaz na more cijele Središnje Hrvatske i velikog dijela Srednje Europe.Do Crikvenice se cestovnim putem može stići u jednom danu iz gotovo svih dijelova Europe.

Osim cestovnim, do Crikvenice se može doći morskim ili zračnim putem. Nautičari će vez za svoja plovila pronaći u Gradskoj luci ili u nekoj od manjih lučica, a obližnja marina u Puntu na otoku Krku pruža usluge zimskog veza. Na otoku Krku nalazi se zračna luka Rijeka, koja je od Crikvenice udaljena svega 20 kilometara.

Klima

Povoljan smještaj Crikvenice i zaštićenost od jakih vjetrova, i to sa sjevera zahvaljujući obroncima planine Kapele, a s juga zahvaljujući otoku Krku, uvjetuju blagu klimu opuštajućeg tipa. Karakteristična klimatska obilježja na ovom području su suha, vedra i ugodno topla ljeta te blage zime sa zdravim, lokalno uvjetovanim sustavom vjetrova. Razlika, odnosno amplituda, između prosječnog godišnjeg maksimuma i minimuma temperature je mala pa su kolebanja blaga. Stogodišnji prosjek temperature je 14,2 °C, a prosječna ljetna temperatura iznosi 23,6 °C. Snijeg, magla i temperatura niža od 5 °C su velika rijetkost. Temperatura mora dostiže ljeti maksimalno 27 °C. Morski zrak se odlikuje čistoćom i raspršenim zdravim oligomineralima, a nema štetnih peludnih alergena i otpadnih plinova. Moderno prihvaćanje vrijednosti balneo, klimato i talasoterapije u vrhunskim medicinskim centrima Europe potaklo je izgradnju zdravstvenih objekata i ustanova u Crikvenici.

O PROJEKTU

Izgradnja Doma za starije i nemoćne osobe izvesti će se parceli k.č. 8873/1, K.O. Crikvenica koja je u vlasništvu Investitora.

Predmetna parcela nalazi se jugoistočno od Jadranske turističke ceste i veličine je 4.356m2.

Sukladno prostornom planu, Investitor će izgraditi dom za starije i nemoćne u skladu s najnovijim saznanjima i dobrom provjerenom praksom za ovu vrstu investicija s proširenim programom doma. To podrazumijeva izgradnju objekta koji se sastoji od više dijelova i funkcionalnih sklopova. Glavni dijelovi su glavna zgrada Doma i tri stambena apartmanska bloka. Stambeni blokovi imaju ukupno 48 apartmanskih jedinica za olakšano stanovanje, a ukupna površina svih objekata iznosi 10.665,9m2. Sadržaji, prostori i prostorije, u pogledu namjene i funkcije, njihova površina, količina i kapacitet, dimenzionirani su prema Pravilniku o mjerilima za razvrstavanje domova za starije i nemoćne osobe tako da smještajni kapaciteti zadovoljavaju uvjete doma prve kategorije.

Osnovni dio Doma sadrži smještajni kapacitet te propisane zajedničke sadržaje, a moguće je dio zajedničkog prostora iskoristiti i za dodatne medicinske sadržaje koji bi mogli pružati dodatne usluge korisnicima Doma, ali i korisnicima izvan Doma. Arhitektonsko rješenje smještajnih jedinica u glavnoj zgradi je fleksibilno, odnosno omogućuje uz male zahvate (prema potrebi) mijenjanje strukture odnosa pokretnih i nepokretnih korisnika. Osim smještajnih kapaciteta u glavnoj zgradi su predviđeni svi propisani zajednički sadržaji: uprava, kuhinja i restoran, spremišta, garderobe, sanitarije, te razni servisi za potrebe korisnika doma (frizer, pediker, manja trgovina i sl.). Također, u glavnoj zgradi doma predviđeni su i prostori za dodatne medicinske sadržaje čija će se namjena naknadno odrediti. Pojedini dijelovi zgrada imati će različitu visinu uvjetovanu konfiguracijom terena, ali je predviđena jedna zajednička etaža (suteren / nivo 0) svim dijelovima kompleksa. Vertikalne veze za unutarnje i vanjske korisnike doma predstavljaju stubišta i dizala (ukupno 4 komada).

Dodatni smještajni sadržaj Doma predstavljaju stanovi, koji omogućavaju individualno stanovanje, uz mogućnost korištenja zajedničkih sadržaja i servisa Doma. Stanovi će s Domom biti funkcionalno povezani, a omogućena je jednostavna fizička veza i za osobe smanjene pokretljivosti. Svaki stambeni blok ima mogućnost vanjskog ulaza iz garaže i preko pješačkih komunikacija u sklopu centralnog parka u nivou suterena. Kapacitet apartmana je 48 stambenih jedinica.

Apartmani će biti u jedinstvenom sustavu nadzora, što omogućuje veću sigurnost za korisnike.

Fasada ima ETICS fasadne obloge. Svi prozori i fasadne stijene biti će od drvo-aluminija.

Sve smještajne jedinice u glavnoj zgradi imaju manje balkone za boravak korisnika na zraku, a svaki apartman ima barem jedan balkon, primjerene veličine. Svi vanjski prostori, uključujući krov iznad podzemne garaže i ravne krovove objekta (krovne terase glavne zgrade bit će povezane s krovnim terasama blokova „A" i „C") bit će kvalitetno hortikulturno uređeni.

Karta

Objekti u blizini
Oglas objavljen
29.05.2018. u 08:39
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
2501 puta