Ovaj oglas je neaktivan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • KLASIČNI NJEMAČKI IDEALIZAM,  Vladimir Filipović

KLASIČNI NJEMAČKI IDEALIZAM, Vladimir Filipović

Cijena
26,48 €
Šifra oglasa: 28797276

Osnovne informacije

Lokacija
Šibensko-kninska, Šibenik, Grad
Stanje
novo

Opis oglasa

Pri "učenju filozofije" sve je na tome da se sami neposredno upustimo u iskustvo mišljenja. I najbolji učitelj i najprobranija lektira mogu tek, ako se posreći, biti u tu svrhu nekom valjanom pripomoći. U razlici spram sve i svake znanosti osobito u njenoj prosječnoj pojavi i samorazumijevanju - "učiti filozofiju" znači spoznati i iskusiti sve njene mogućnosti koje su poviješću na javu iskrsle. U filozofiji nema lagodnosti oslonca na suvremeno, aktualno i sadašnje stanje, na kojem bismo onda, ne osvrćući se suvišno - kako se to obično smatra - "unatrag", tek imali svom snagom svoje radinosti i oštroumnosti dalje graditi ono na čvrstim i neupitnim temeljima počivajuće. Filozofirati znači prije svega stalno se "vraćati" u temelj i početak te ga otvarati za bitno pitanje i moguću preinaku. U živom je filozofiranju prisutna ujedno sva njegova bitna povijest, i to nikako ne tek kao nešto puko "prošlo".

Njemačkim idealizmom se označava period njemačke filozofije od Kanta do Hegela, te kasnijih djela Schellinga. Točnije, period od pojavljivanja Kantove "Kritike čistog uma" (1781) do Hegelove smrti (1831). Njemački idealizam se često naziva vrhuncem njemačke filozofije, te se, u pogledu njegovog filozofsko-povijesnog značaja, često uspoređuje s klasičnom grčkom filozofijom .Poznat je i pod nazivom "Klasična njemačka filozofija". Njemački idealizam je u smjeni 18-og i 19-og stoljeća bio u Njemačkoj prevladavajuća filozofska struja, koja je sebi postavila zadatak, da kroz jedan filozofski sistem koji bi obuhvaćao različite filozofske discipline (teorija spoznaje,logika, filozofija prirode, etika, nauka o državi i metafizika) spozna, naučno iscrpi i predstavi cjelinu (das Ganze) svijeta. U stalnom suočavanju s problemom kojeg je Kant iznio u "Kritici čistog uma", nastalo je bogatstvo naizmjeničnih nacrta sistema, pri čemu centralnu ulogu igraju djela Fichtea, Hegela i Schellinga. Njemački idealizam je bio u međusobnom djelovanju s poezijom weimarske klasike i romantizmom.

Izdavač: "NZ MATICE HRVATSKE" Zagreb, 1982. god. Broširano, 306 str. Format: 14 x 19 cm. Knjiga je potpuno nova. S police knjižare.

E-mail: truta.srecko@gmail.com

DOSTAVA KNJIGA - Hrvatska i inozemstvo

Karta

Objekti u blizini

Fortunato1

Oglas objavljen
26.12.2023. u 15:30
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
372 puta

Fortunato1