• ŽELJKO IVANJEK: Pohvala zaboravu : (Članci i eseji)
  • Nemoj propustiti priliku!

ŽELJKO IVANJEK: Pohvala zaboravu : (Članci i eseji)

Cijena
18,58 € / 139,99 kn

+ 5,97 € / 44,98 kn dostava

+ 1,06 € / 7,99 kn zaštita kupca

Fiksni tečaj konverzije 1 € = 7,53450 kn

PayProtect - Plaćaš Njuškalu i ako predmet koji primiš nije onaj koji je bio oglašen ili nije dostavljen, vraćamo ti novac. Saznaj više

Šifra oglasa: 37669125

Osnovne informacije

Lokacija
Grad Zagreb, Stenjevec, Špansko
Stanje
novo
Interna šifra
KNJ34

Opis oglasa

Nakladnik: V.B.Z.
04/2006.
228, tvrdi uvez
ISBN 9532015450

"Pohvala zaboravu", knjiga odabranih članaka i eseja Željka Ivanjeka (Zagreb, 1954), pršti od samo naoko različitih motivacijskih izvira, ali utječe se jednom, domišljenom i, rekli bismo, nabujalom repertoaru teksta. Sačinjena od autorovih gotovo intimističkih sjećanja i akribičnih unutarnjih čitanja nekih kanoniziranih mjesta literature, ona je pustolovni križanac u kojem se pošteno gombaju Fasbbinder i Sever, Joyce i Krleža, Defoe i Poe, a da čitatelja i dalje zanima kako je, primjerice, mačka "pobjegla" iz "Crvenkapice" ili kako se društveno prokletstvo likova u prošlostoljetnoj američkoj prozi pretvara u njihovo književno prokletstvo, jednako kao i to što još ima za reći Tadjanović ili kako je Byron pjevao Istok.

Jer, bilo da piše o ljubavi, magiji i okultizmu kao glavnim temama bestselera iz 70-ih godina prošloga stoljeća, bilo da pokušava detektirati ideal ženske ljepote u osamdesetim, Željko Ivanjek, prvovrsno u esejima, demonstrira strast i upućenost u novije, ali i starije književne i umjetničke fenomene. Njegova zapažanja o ženskom tijelu i ludilu, srednjovjekovnom i renesansnom "statusu" zrcala, o književnim junacima neovisnim od svojih tvoraca ili pogledu kršćanskih pisaca na muslimane, načinjena su istodobno od pomne analize i lepršava čitanja. Čini se, naime, da većinom ovih tekstova dominira lakoća kojom se on referira na opća mjesta literarne ili kakve kulturalne šifre i na korpus autora čije tekstove interpretativno dopisuje, rekreira, prevrednuje – da bi im "upisao" vlastitu i, u pravilu, drukčiju i drugotniju inačicu. Veze koje pritom uspostavlja između umjetničkih gesti i njihovih zagovaratelja, ali i intertekstovna međuprožimanja, te vještina da, ekvilibrirajući na samom rubu popularne i tzv. visoke književnosti, bude zanimljiv i čitljiv – preporuka su za čitanje ove knjige.

Karta

ZUZI obrt za trgovinu i uslužne djelatnosti

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Oglas objavljen
30.01.2023. u 16:14
Do isteka još
do prodaje
Oglas prikazan
59 puta

ZUZI obrt za trgovinu i uslužne djelatnosti

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska