Ovaj oglas je prodan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • PROCES, Franz Kafka

PROCES, Franz Kafka

Cijena
17,12 €
Šifra oglasa: 27990791

Osnovne informacije

Lokacija
Šibensko-kninska, Šibenik, Grad
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

Franz Kafka ostavio nam je istinski veliku književnost, a njegov je najpoznatiji i najutjecajniji roman "PROCES" općepriznato remek-djelo. "PROCES" ne pripada samo školskoj lektiri, već je odavno i dio opće lektire; o njemu, baš kao i o autoru gotovo sve se zna i ispisane su stranice i stranice. Stoga ovdje bilježimo tek nekoliko natuknica: "PROCESU" bi se mogao pridjenuti i pridjevak "roman o zakonu", jer nudi metaforičnu, kritičnu, ali i groteskno-tragičnu sliku birokratiziranog pravosudnog i državnog sustava. U njemu se može prepoznati svaki slobodouman čovjek koji se, htio-ne htio, bespomoćan našao u besmislenom sporu s bezosjećajnim i bahatim "autoritetima".

"Mali čovjek želi preko crte, ali ne smije", pjevao je Šarlo, možda inspiriran i Josefom K.-om koji se našao u "sukobu sa zakonom" (bolje rečeno: zakon je ušao u sukob s njim), ali ne može dokučiti o kojem se zakonu radi, tko ga i zašto optužuje i koja su pravila u tom bizarnom (montiranom?) procesu. Naime, određene "institucije rade svoj posao" tako da vode postupak protiv njega, no te su institucije nespoznatljive, a postupci nejasni i nelogični, ali zato nemilosrdni; jer K. je "očito kriv" ili u najmanju ruku "opravdano sumnjiv", samo što nije jasno koliko i zašto.
A on, smeten, izgubljen, paradoksalno odlučan da bude neodlučan, čekanjem pred vratima zakona juriša na zakon kojega, ustvari, nema a postoji, čije su regule nepoznate ali su neumoljive i čijoj se drakonskoj kazni nemoćan mirno prepušta ...

Tipično kafkijanski, baš kao što i dolikuje tvorcu toga slavnog epiteta. Kafka u romanu "PROCES" snagom modernoga mitotvorca govori o sudbini pojedinca u institucionaliziranom svijetu. Stoljeće, koje Kafka nije proživio, neće prestati potvrđivati tragičnu točnost njegove književne dijagnoze.

Franz Kafka smatra se ključnom figurom svjetske književnosti 20. stoljeća. Rođen je 3. srpnja 1883. godine u Pragu, u obitelji dobrostojećih njemačkih Židova. Tijekom života objavio je niz kraćih i duljih pripovijetki, poput "Preobražaja" (1915.), i romane "Proces" (1925.), "Dvorac" (1926.) i "Amerika" (1927.). Kafkina djela prikazuju sivu i banalnu svakodnevnicu kao enigmatsku i alogičnu zbilju ispunjenu strepnjom, u kojoj su likovi, pritisnuti osjećajem krivice i zbunjenosti, neprestance izloženi prijetnji birokratskih sila kojima ne mogu dokučiti izvor ni motiv.

Teško bolestan od tuberkuloze grla, koja je u ono doba bila teško izlječiva, preminuo je 1924. godine u Kierlingu kraj Beča, u 41. godini.

Kafka je pisao na njemačkom jeziku, a njegov nezamjenjivi i vizionarski književni opus ubraja se u vrhunce moderne književnosti. Utjecao je na niz svjetskih i europskih pisaca, poput Jorgea Luisa Borgesa, Alberta Camusa, Samuela Becketta, ali i Jonathana Franzena i Lászla Krasznahorkaija. O važnosti ovog autora možda najbolje govore svima znani epiteti kafkijanski i kafkaeskno koji opisuju tjeskobu, apsurd življenja i otuđenje modernog čovjeka.

Izdavač: "GZH ZORA" Zagreb, tvrdi uvez, 182 str. Prijevod: Bogomir Herman. Format: 12 x 19,5 cm. Knjiga je odlično očuvana, kao nova.

E-mail : truta.srecko@gmail.com

DOSTAVA KNJIGA - Hrvatska i inozemstvo

Karta

Objekti u blizini

Fortunato1

Oglas objavljen
19.03.2022. u 22:49
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
257 puta

Fortunato1