• RUKE, Ranko Marinković
  • Nemoj propustiti priliku!

RUKE, Ranko Marinković

Cijena
19,85 €
Šifra oglasa: 43553649

Osnovne informacije

Lokacija
Šibensko-kninska, Šibenik, Grad
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

“RUKE” su zbirka pripovjedaka koje su objavljene 1953. godine. U njima se autor Ranko Marinković bavi temama kao što su gradić, obala, otok, kontinent, ali i analizama čovjeka. Prvo izdanja sastojalo se od čak deset novela – “Mrtve duše”, “Suknja”, “Karneval”, “Anđeo”, “U znaku vage”, “Koštane zvijezde”, “Prah”, “Benito Floda von Reltih”, “Zagrljaj”, “Ruke”. Današnje izdanje sastoji se od devet novela.

Kratak sadržaj:

Novela “RUKE” - Čovjek hoda prekriženih ruku na leđima i stavlja lijevu u naručje desne. Ruke se počinju prepirati kad lijeva ruka počne pjevušiti u naručju desne. Desna joj kaže da prestane, ali lijeva nastavlja iz inata i tu počinje preprika oko teme koja je ruka korisnija.
Desna ponižava lijevu ruku kako ni pisati ni čitati ne zna te da svome vlasniku služi samo kao stalak dok ona obavlja sam posao. Dok desna obavlja sve, lijeva se osjeća kao rob desne ruke. Lijeva ruka počinje pričati kakav bi njen život bio da je njihov vlasnik ljevak. Pretpostavlja kako bi onda sve mogla raditi bolje od desne ruke. Desna ruka namjerno postavlja izazove pred lijevu za koje ona kaže da bi ih sve mogla napraviti kao primjerice prstima okretati marionete, slikati sama na svome noktu, rezati sama sebi nokte, udjenuti konac u iglu, šivati i brijati ga.
Kada se spomene brijanje rasprava dolazi u napeto stanje kada desna kaže kako bi mu lijeva prerezala grkljan te joj lijeva na to odgovori kako je ona ubojica koja je skoro ubila svog vlasnika. Desna se brani kako je ona mislila da je smrt ono što njihov vlasnik želi jer je proveo noć u suzama prevrćući se u krevetu te je čak napisao oproštajno pismo i sam ju odveo do britve kojom je trebala prerezati vene na njegovoj lijevoj ruci. Sam vlasnik je te noći govorio da treba svemu doći kraj, ali lijeva svejedno napada desnu ruku kako je trebala znati da njegove riječi nisu izraz njegovih želja. Lijeva govori kako je ona znala da on to nije želio te nastavlja svađu govoreći desnoj ruci kako je ona stoljećima uništavala živote sa svojih pet prstiju.

Izdavač: "MLADOST" Zagreb, 1981. god. Biblioteka "Jelen". Tvrdi uvez, 186 str. Format: 14 x 20 cm. Knjiga je u odličnom stanju, kao nova.

E-mail: carlitotruta1609@gmail.com

DOSTAVA KNJIGA - Hrvatska i inozemstvo

Karta

Objekti u blizini

Karlovyvary

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Korisnik nije trgovac te na njega nisu primjenjive EU odredbe o zaštiti potrošača
  • Adresa:  22232 Zlarin, Šibensko-kninska, Hrvatska
Oglas objavljen
25.04.2024. u 01:49
Do isteka još
Oglas prikazan
16 puta

Karlovyvary

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Korisnik nije trgovac te na njega nisu primjenjive EU odredbe o zaštiti potrošača
  • Adresa:  22232 Zlarin, Šibensko-kninska, Hrvatska