Ovaj oglas je neaktivan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • Shiitake stupići
  • Shiitake stupići
  • Shiitake stupići
  • Shiitake stupići
  • Shiitake stupići
  • Shiitake stupići
  • Shiitake stupići

Shiitake stupići

Cijena
10,62 €
Šifra oglasa: 27375451

Osnovne informacije

Lokacija
Zagrebačka, Krašić, Svrževo

Opis oglasa

Gotovi obrašteni substrat, spreman za plodonošenje. Vreće preko 6 kg. U prosjeku (ovisno o uvjetima, vlaga i temperatura) dobiva se 30 do 35 posto od težine vreće gljiva! Za manji broj vreća nije potrebno čekati, ali ako se radi o večim količinama-potreban je prethodni dogovor. Cijena friške gljive na tržištu je 100 kuna dok ako se vi pridržavate osnovnih stvari pri uzgoju možete dobiti i do 2 kg iz stupića u par valova. Za detaljne informacije oko uzgoja i tretiranja stupića može se dobiti telefonski. Svakom kupcu poklanjam zbirku recepata.

Iako su se nekada uzgajale i konzumirale samo na Dalekom Istoku, shiitake gljive danas se jedu u cijelome svijetu. Osim što je vrlo ukusna, ova ljekovita namirnica pomaže u jačanju imuniteta i spušta razinu kolesterola.

Gljiva koja raste na srušenom drveću
Gljive su čudna bića i koliko god ih dobro poznavali još uvijek je malen broj onih koje možemo uzgajati. Ono što je za nas šampinjon, za Aziju je shiitake. Nakon šampinjona, shiitake je druga najčešće uzgajana gljiva na svijetu. Nekada se uzgajala samo na Dalekom istoku, a danas se proširila cijelim svijetom. Od Kine i Japana do Amerike i Europe. Evo je i kod nas! Kao i obično, dok smo mi Europljani mogli samo maštati o uzgojenim gljivama Kinezi i Japanci već su imali razvijenu gljivarsku poljoprivredu. Za vrijeme dinastije Sung (967-1127) živio je Wu San Kwung koji se smatra prvim uzgajivačem shiitakea. Prvi je primijetio da gljiva voli rasti na srušenom drveću. Tako ih je počeo uzgojati u Qingyuanu, gdje ga i danas slave poput božanstva. Cijela je provincija postala poznata po toj gljivi, a zavladalo je zdravlje i blagostanje među siromašnim seljacima. Navodno i danas u selima uzgajivača shiitakea postoje hramovi u čast velikog Wua. Ipak, gljiva se počela širiti svijetom preko Japana, pa tako ime shiitake na japanskom znači "gljiva sa shii drveta". "Take" znači gljiva, a "shii" je japansko drvo koje se u uzgoju gljiva na Zapadu najbolje zamjenjuje hrastom.

Svježe i sušene shiitake gljive
I Japanci imaju svoje mitove i legende o njima. Oni tvrde da je prvi pisani dokument o gljivi koja je bila hrana plemstva iz 199 godine. Na japanskim tržnicama shiitake se klasificira po obliku. Cjenjeniji je shiitake s debljim, poluotvorenim klobukom kojeg nazivaju "donko". Kada je klobuk potpuno otvoren i tanak zove se "koshin" i manje je cijenjen. Prije početka uzgoja u Americi i Europi shiitake nam je dolazio sušen. Jedna je to od onih gljiva koje sušenjem ne gube mnogo na okusu nego se čak i pojačava njihova aroma koja podsjeća na dim. Danas se i na našim tržnicama može svakodnevno kupiti svježi shiitake pa je dobro pripaziti da bude "donko".

Eliksir života
Shiitake ima dugu reputaciju ljekovite gljive. Japanski znanstvenici svakodnevno otkrivaju njegov sastav i djelovanje na neke od najgorih i najopasnijih bolesti današnjice. Legende govore da je shiitake "eliksir života". Japansko je plemstvo bilo uvjereno da zaustavlja proces starenja. Nekadašnje legende kao da dobivaju i znanstvenu snagu pa se danas tvrdi da je shiitake dobar protiv gripe, da spušte razinu kolesterola u krvi. Govore da jača imunitet pa tako pomaže kod AIDS-a i karcinoma. I bez obzira na ljekovitost shiitake je izuzetno ukusna gljiva. Još uvijek prilično skupa, ali s većom proizvodnjom i cijene će valjda padati. Suhe shiitake treba dobro oprati i namočiti u toploj vodi 30 do 45 minuta, odrezati im stapku, jer je drvenasta kao kod svih gljiva koje rastu na drvetu.

Osnažuju imunitet
Pojačavaju rad glavnih mehanizama imunološke obrane od raka. Korištenje aktivnih tvari iz shiitake gljiva u kombinaciji s kemoterapijom značajno poboljšava ukupni učinak jer pomažu u osnaživanju imuniteta kod terapija. One i produljuju život oboljelima od raka i onima koji su ga preboljeli.
Ova namirnica pomaže u stimuliranju sazrijevanja i umnožavanja obrambenih stanica koje su uključene u imunološku samoobranu organizma te utječe na pojačavanje aktivnosti monocita, limfocida i ostalih stanica potrebnih za jačanje imuniteta.

Pomažu pri kardiovaskularnim bolestima
Shitakee gljive snižavaju povišene razine kolesterola u krvi i jetri, čime se koči i usporava razvoj ateroskleroze, arterioskleroze i s njima povezanih krvožilnih bolesti. Potiču izlučivanje suvišnoga kolesterola. Snižavaju povišene količine zasićenih masti te čiste unutarnje stijenke krvnih žila od masnih nakupina. Ujedno, smanjuju visoki krvni tlak pa i tako pomažu organizmu smanjivanjem mogućnosti za dobivanje srčanog ili moždanog udara.

Povećavaju otpornost na bakterijske infekcije
Korištenje ovih gljiva u svojoj prehrani pomoći će vašem organizmu da poveća otpornost protiv različitih patogenih bakterija koje su otporne na antibiotike. One mogu omogućiti zaštitu od toksičnog stresa uzrokovanog endotoksinima koje proizvode bakterije. Shiitakegljive pomoći će pri proizvodnji aktivnog kisika koji ubija bakterije. Osim bakterijskih infekcija pomoći će i kod virusnih upala, ali i gljivičnih infekcija.
Najpoznatije su za ove bolesti, no imaju pozitivan učinak na cijeli organizam:
• bore se protiv virusa
• pomažu u liječenju autoimunih bolesti
• poboljšavaju pamćenje i koncentraciju
• reguliraju razinu šećera u krvi
• otklanjaju umor, slabost i nesanicu
• pospješuju regeneraciju jetre
• liječe alergije, astmu, dermatitis i psorijazu
• pospješuju cirkulaciju
• pomažu u liječenju artritisa i reume
• poboljšavaju seksualne funkcije
• pojačavaju izdržljivost i snagu organizma
• ublažavaju nuspojave kemoterapija
Oglas objavljen
24.10.2019. u 09:01
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
1688 puta