• Kvarkovi - Pratvar našeg svijeta - Harald Fritzsch
  • Nemoj propustiti priliku!

Kvarkovi - Pratvar našeg svijeta - Harald Fritzsch

Cijena
6 €
Šifra oglasa: 41552141

Osnovne informacije

Lokacija
Osječko-baranjska, Osijek, Gornji grad / Centar
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

Stanje proizvoda: izvrsno.

https://antikvarijatstaklenigrad.hr/kvarkovi-pratvar-naseg-svijeta-harald-fritzsch/

Format 14 × 21 cm
Autor Harald Fritzsch
Izdavač Školska knjiga
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 1988
Broj stranica 264
Uvez Meki


Iz sadržaja naslova Kvarkovi - Pratvar našeg svijeta:

Pogled u unutrašnjost atoma
Jake jezgrene sile
Mezoni, barioni, kvarkovi
Kromomagnetske sile
Protoni se razlažu na kvarkove




"Fizičari istražuju elementarne čestice od kojih je sazdana materija prema kojima se dimenzije atoma čine divovskima. Nađeni su novi objekti - kvarkovi, kojih je djelovanje gotovo mistično."

Predgovor

Da bi širi krug ljudi mogao pratiti najnoviji vrtoglavi razvoj fizike elementarnih čestica, morali bi, zapravo, svi znanstvenici biti pripravni da rezultate oslobode su- višnih dodataka, a posebice stručnog žargona, te ih tako približe javnosti. Često su me u povodu javnih predavanja pitali može li se u literaturi pročitati nešto o kvarko- vima, gluonima, »velikom ujedinjenju«< itd. Na žalost, morao sam davati negativne odgovore. Ova knjiga pridonosi tome da se popuni praznina na tom području. Njezin autor, mlad i briljantan fizičar, koji je i sam bitno pridonio sadašnjim teorijskim znanjima, sposoban je da i bez matematičkih pomagala čitatelja uputi u najnovije rezultate istraživanja i odatle dade spekulativno videnje budućnosti.

Čime je svijet iz svoje nutrine održavan - oduvijek je zaokupljalo čovječanstvo. A pitanje o pratvari poprima pri tome središnje značenje. Ugodna je spoznaja da se mlada generacija u današnjem, često materijalistički opisanom, dobu zanima za takva temeljna pitanja koja nemaju nikakvu praktičnu primjenu. Postoji želja da se shvate veze prirodnih zbivanja što nas okružuju, kako bi se bolje razumjelo čovjekov položaj u kozmosu i pridonijelo rješenju pitanja da li vladaju samo slučaj i kaos, ili su, pak, u prirodno zbivanje otisnuti smisao i red. Utjecaji koji iz tog proizlaze, na postojanje osnovnog reda u svijetu, u filozofiji ili čak u religiji, obrazlažu što se neusmjerena temeljna prirodoznanstvena is- traživanja smatraju dijelom naše kulture.



Cijelu našu ponudu provjerite na: www.antikvarijatstaklenigrad.hr

Karta

Antikvarijat Stakleni grad

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Oglas objavljen
08.05.2024. u 14:39
Do isteka još
do prodaje
Oglas prikazan
44 puta

Antikvarijat Stakleni grad

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska