Ovaj oglas je neaktivan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • Medun hrasta sladuna, iz vlastitog pčelinjaka
  • Medun hrasta sladuna, iz vlastitog pčelinjaka
  • Medun hrasta sladuna, iz vlastitog pčelinjaka
  • Medun hrasta sladuna, iz vlastitog pčelinjaka
  • Medun hrasta sladuna, iz vlastitog pčelinjaka

Medun hrasta sladuna, iz vlastitog pčelinjaka

Cijena
14,60 €
Šifra oglasa: 17027199

Osnovne informacije

Lokacija
Požeško-slavonska, Požega, Babin vir

Opis oglasa

Med od hrasta sladuna, dobitnik dvostruke šampionske zlatne medalje na međunarodnom ocjenjivanju meda. Ovaj med znatno je drugačiji od drugih vrsta meda, što po svom sastavu, a što po svom izgledu i mirisu. Karakterizira ga vrlo tamna, skoro crna boja i izrazito visoke količine antioksidansa u odnosu na druge medove. Okus nije tipično mednog karaktera, kao ni njegova struktura i gustoća. Sadržaj šećera u zrelom medu se bitno razlikuje od drugih vrsta, posebno po količinama složenijih šećera te uz veći sadržaj mineralnih tvari, medu od sladuna daje okus manje slatkoće od nektarnog meda, ima manje kiselina od nektarnog meda i pH mu je vrijednost veća od 4,2.

Medljika ili „medna rosa“ je med biljnog porijekla za razliku od medljikovca koji je animalnog porijekla i izlučuju ga lisne uši na različitom drveću. Pčele ga proizvode prerađujući slatki sok hrasta sladuna Quercus conferta Kit. Ex Schult.( syn. Q.frainetto Ten., Q.farnetto Ten., Q.hungarica Hubeny, Q.pannonica hort.) tijekom lipnja i srpnja, u godinama kada su ekstremno visoke temperature i vlažnost zraka. Hrast tada odbacuje višak žirova, a iz preostalih kapica curi tamni slatki sok kojega pčele skupljaju i prerađuju u med gotovo crne boje, gustoće poput karamela. U stručnoj literaturi još nije zabilježen taj fenomen.

Med od hrasta sladuna je vrlo najbogat lako apsorbirajućim mineralima za ljudski organizam, a pogotovo željezom radi visokog sadržaja tanina. Sadrži i veće količine antioksidansa, aminokiselina (alanin, arginin, asparaginska kiselina, cistin, glutaminska kiselina, glicin, histidin, leucin, lizin,metionin, prolin,serin, treonin, triptofan,tirozin i valin), enzimima te ostalim ljekovitih i hranjivih tvari. Osim saharoze, fruktoze, glukoze sadrži i veću količinu viših šećera kao što su rafinoza, melicitoza, turanoza, trehanoza, maltoza, koje se vrlo lako apsorbiraju u organizmu i imaju produženo djelovanje.
Korist mu je višestruka, kod podizanja imuniteta, preventivno kod prehlada i kašlja, ali i kod dugogodišnjih tegoba s hemeroidima pri vanjskoj upotrebi.
Hrast sladun raste na području između Kutjeva i Gradišta i medi svake 3 - 4 godine zbog čega je hrastov med dosta rijedak i ima ga u vrlo ograničenim količinama. Hrast sladun navodno da medi još u samo nekoliko lokacija na svijetu.

Od 2017.godine liječenje pčelinjih zajednica protiv varoe radi se BEZ IKAKVIH lijekova kao što su Bayvarol, Checkmite, Cumafos, Amitraz i slično. Tretiranje se vrši nakon zatvaranja matice u kavez oksalnom kiselinom - ekološkim i ljudima neštodljivim sredstvom.

Isporuka i putem pošte.
Med je u standardnim teglicama od 940 grama, a cijena je 110 kn.

Za više informacija pogledajte na web stranicu www.pcelarstvo-idlbek.hr
Oglas objavljen
30.03.2019. u 22:56
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
9260 puta