• Vještice - Roald Dahl
  • Nemoj propustiti priliku!

Vještice - Roald Dahl

Cijena
10 €
Šifra oglasa: 42137998

Osnovne informacije

Lokacija
Osječko-baranjska, Osijek, Gornji grad / Centar
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

Očuvanost: vrlo dobro.

https://antikvarijatstaklenigrad.hr/vjestice-roald-dahl/

Format 14 × 20 cm
Autor Roald Dahl
Izdavač Znanje
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 1988
Broj stranica 181
Uvez Meki


Ovo nije bajka. Ovo je priča o pravim vješticama. Prave vještice ne lete naokolo na metlama. Čak ne nose ni crne plašteve ni šiljaste šešire. One su podla, lukava, gnjusna stvorenja prerušena u obične, ljubazne gospođe. Pa kako ih onda prepoznati? Eh, bolje vam je da čim prije otkrijete! Jer vještice bez predaha kuju urote i spletkare – i svim silama mrze djecu. Vrhovna velevještica mrzi djecu najviše od svih i kani vas uništiti sve do jednoga. Samo jedan dječak i njegova baka mogu je zaustaviti, ali ako njihov plan propadne, Vrhovna velevještica će ih spržiti kao uštipke, i što ćemo onda…? “Onda sam povrh sve te buke začuo glas Vrhovne velevještice gdje vrišti neku odvratnu, zluradu pjesmu: Smlafit dijete, smošdit dijete. Skkkuhat kkkosti, sprrršit pete. Smrrrskkkat, skkkašit, zgnječit, prrrebit, Samljet, zdrrrobit, rrrasčetforrrit.”

Prva knjiga koju je Dahl napisao je Gremlini, kojoj su inspiracija bile životne navike vojnih pilota, jer oni upravo gremline okrivljuju za kvarove u zrakoplovima. Tu je knjigu pročitala i sama Eleanor Roosevelt, a Disney je otkupio prava na nju. Začudo, film nikada nije snimljen. Reputaciju najboljeg dječjeg pisca zacementirao je djelima Vještice i Matilda. U svojoj autobiografiji Dječak: Priče iz djetinjstva opisuje sve svoje negodovštine iz mladosti, uključujući Veliku mišju zavjeru i neugodni život u internatu.

Osim što je bio ljubitelj knjiga, fotografije i imao istančanu strast prema čokoladi, Dahl je jednakim žarom izražavao i netrpeljivost prema Židovima, crncima i ženama. Tako su Oompe-Loompe iz Charlieja i tvornice čokolade u Dahlovoj verziji crni pigmejci, za što je bio optužen za rasizam. Danas su Oompe-Loompe mali ljudi. Roman o divu BFG prvotno je napravljen kao priča o divu kanibalu koji otme djevojčicu, što je vuklo na pedofiliju, a slovo ‘f’ u originalu nije predstavljalo riječ ‘friendly’. Bio je poznati ljubitelj ženske suknje, a nije se libio emocionalno maltretirati vlastitu ženu i djecu. Ono što mi danas nazivamo remek-djelima dječje književnosti, teško da je izašlo iz samoga Dahla, već je vjerojatnije rezultat brojnih prepravki.




Ostale naslove iz naše ponude pregledajte na: www.antikvarijatstaklenigrad.hr

Karta

Objekti u blizini

Antikvarijat Stakleni grad

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Oglas objavljen
26.04.2024. u 08:22
Do isteka još
do prodaje
Oglas prikazan
160 puta

Antikvarijat Stakleni grad

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska