Kako prepoznati lažne SMS poruke?

U komunikaciji SMS-om pošiljatelj se može lažno predstavljati (spoofing) sa ciljem prijevare. Lažnim SMS porukama distribuiraju se zlonamjerni program ili se traže povjerljive informacije primatelja.

Ne postoji jedinstveni način zaštite od ovakvih pokušaja prijevara, ali postoji par znakova koji te mogu na to upozoriti.

Kako prepoznati lažni SMS?

Lažni SMS može izgledati kao poruka koju je poslao Njuškalo, a uključuje linkove na lažne web stranice ili lažne usluge za koje tvrde da su potvrđene od strane Njuškala. Takve SMS-ove često možeš prepoznati po:

  • pravopisnim i gramatičkim greškama
  • upozorenju o zatvaranju ili brisanju korisničkog računa, kartice ili sl.
  • traženju osobnih podataka

Primjer lažnog SMS-a :

Phishing SMS-ovi obično ti kažu da je tvoj Njuškalo račun blokiran, zaključan, ugašen, te traži hitnu potvrdu tvojih podataka ili prihvaćanje pravila i uvjeta oglašavanja. Može sadržavati link koji je identičan Njuškalovom, ali kada klikneš na taj link, odvede te na phishing web stranicu. Radi svoje sigurnosti, uvijek provjeri ispravnost web stranice nakon što klikneš na bilo kakav link u SMS-u ili nazovi našu korisničku podršku ukoliko nisi siguran.

Njuškalo nikada neće tražiti potvrdu podataka ili uvjeta oglašavanja putem SMS poruke te prihvaćanje istih uvjetovati brisanjem računa ili deaktivacijom korisnika.

Povezani sadržaj
Lažne web stranice (phishing)

Trebaš pomoć?