Kako prepoznati lažne SMS poruke?

U komunikaciji SMS-om pošiljatelj se može lažno predstavljati (spoofing), s ciljem prijevare. Lažnim SMS porukama distribuiraju se zlonamjerni programi, traže se povjerljive informacije primatelja ili navodi primatelja na lažnu web stranicu s ciljem prijevare.

Ne postoji jedinstveni način zaštite od ovakvih pokušaja prijevara, ali postoji par znakova koji te mogu na to upozoriti.

Kako prepoznati lažni SMS?

Link na web stranicu u SMS-u uvijek je prvi znak za oprez, a posebno ako se radi o skraćenom linku ili QR kodu gdje nije moguće prepoznati na koju web stranicu vodi.

Lažna SMS poruka može izgledati kao da ju je poslao Njuškalo, a uključuje linkove na lažne web stranice ili lažne usluge za koje tvrde da su potvrđene od strane Njuškala. Takve SMS-ove često možeš prepoznati po:

  • pravopisnim i gramatičkim greškama
  • upozorenju o zatvaranju ili brisanju korisničkog računa, kartice ili sl.
  • traženju osobnih podataka
  • zahtjevu za potvrdu podataka, dostave ili primitka novca ili nagrade

Primjer lažnog SMS-a:

Phishing SMS-ovi obično ti kažu da je tvoj Njuškalo račun blokiran, zaključan ili ugašen te traži hitnu potvrdu tvojih podataka ili prihvaćanje pravila i uvjeta oglašavanja. Mogu sadržavati link koji je identičan Njuškalovom, ali kada klikneš na taj link, odvede te na phishing web stranicu. Radi svoje sigurnosti, uvijek provjeri ispravnost web stranice nakon što klikneš na bilo kakav link u SMS-u ili nazovi našu Korisničku podršku ukoliko nisi siguran.

Njuškalo nikada neće tražiti potvrdu podataka, neće poslati link za uplatu, prijavu na Njuškalo ili tražiti podatke tvoje kartice putem SMS poruke.

Povezani sadržaj
Lažne web stranice (phishing)

Trebaš pomoć?