Lažne web stranice (phishing)

Kako prepoznati phishing web stranice?

Iako phishing web stranica može izgledati kao Njuškalo, radi se lažnoj stranici dizajniranoj od strane prevaranta u svrhu krađe tvog korisničkog imena i lozinke ili distribucije zlonamjernih programa.

Svoj Njuškalo račun možeš smatrati sigurnim samo prijavom na Njuškalo kada ti tvoj web preglednik govori da je stranica sigurna pojavom ikone lokota. To je indikator da je web stranica na koju šalješ svoje podatke zaštićena od uljeza. Na Njuškalu će ti se taj lokot pojaviti na svim stranicama. Ovisno o pregledniku, ikona lokota prikazuje se na početku adresne trake preglednika ili na njenom kraju gdje ostavljaš svoje podatke ili se prijavljuješ.

Kada je ispravna adresa Njuškalo web stranice. Sve Njuškalo web stranice prepoznat ćeš po Njuškalovoj domeni njuskalo.hr. Pimjerice, www.njuskalo.hr ili popusti.njuskalo.hr ispravne su adrese, primjerice njuskalohr.prijava.hr nije ispravna adresa.

Primjer provjerene i sigurne stranice:

ikona - ova se ikona prikazuje za http:// web lokaciju. Na takvoj stranici izbjegavaj unošenje osobnih podataka kao što su korisničko ime, lozinka ili podatke o bankovnim računima. Ako te sa ovakve stranice traže navedene podatke, kontaktiraj vlasnika te stranice.

ikona - ova ikona se prikazuje za https:// web lokaciju. Na toj stranici je tvoj preglednik uspostavio sigurnu vezu s posjećenom stranicom.

Ovo je primjer vrlo uvjerljive phishing stranice dizajnirane u svrhu krađe:

Možeš vidjeti da na stranici nema ikone lokota za označavanje sigurne veze sa stranicom i da je neispravna domena web stranice metmexico.com umjesto njuskalo.hr.

Phishing e-mailovi obično ti kažu da je tvoj Njuškalo račun blokiran, zaključan ili ugašen. Može čak sadržavati link koji je identičan Njuškalovom, ali kada klikneš na taj link, odvede te na phishing web stranicu. Radi svoje sigurnosti, uvijek provjeri web adresu nakon što klikneš na bilo kakav link u e-mailu. Također, za što bolju zaštitu, koristi najnoviju verziju svog web preglednika i anti-virusni program.

Sa sumnjivih web stranica nikad nemoj preuzimati i instalirati programe na svoje računalo, tako možeš zaraziti svoje računalo zlonamjernim programima.

Povezani sadržaj
Kako prepoznati lažne e-mailove?
Kako prepoznati lažne SMS poruke?

Trebaš pomoć?