Konji

Prije donošenja odluke o kupnji konja, važno je jako dobro razmisliti: trebat ćeš imati dnevno najmanje 2-3 sata vremana za posvetiti se svom konju, a osim toga treba ti i dovoljno novčanih sredstava za njegovo održavanje te opremu. Ako smatraš da ne možeš zadovoljiti ova dva uvjeta, možda kupnja konja nije za tebe? Konju treba puno trčanja i boravka u prirodi. Zatvoren, konj može postati bolestan, bilo to fizički ili psihički. Osim budžeta za samu kupnju konja, važno je imati na umu i godišnji budžet za smještaj, hranu, veterinarske usluge te opremu za jahanje.

Prije nego doneseš konačnu odluku, razmisli i kakvog konja želiš: mladog konja kojeg ćeš sam odgojiti i uvježbati ili već uvježbanog? Kobilu ili pastuha? Konja za utrke ili za rekreaciju?

Prije same kupovine dobro razmisli o svemu što smo spomenuli, jer kad kreneš u kupnju trebaš točno znati što želiš, pošto će o tome ovisiti i cijena konja. Prouči sve moguće savjete i zapamti, kad kupiš konja te ga dovedeš u njegov novi dom - nemoj ga odmah ići jahati. Daj mu par dana da se privikne na novo okruženje, za njih je ta promjena jako stresna.

  • Nikad ne kupuj konja bez prethodne provjere
  • Kad provjeravaš konja povedi sa sobom stručnu osobu jer svakako želiš izbjeći kupnju bolesnog konja ili konja s problemima u ponašanju
  • Ako kupuješ konja za jahanje, povedi sa sobom osobu koja namjerava jahati tog konja (u slučaju da nisi ti ta osoba)
  • Obavezan je veterinarski pregled prije kupnje
  • Uzmi u obzir sve troškove i obavezu koju konj predstavlja
  • Pitaj prodavatelja s čime je hranio hranio konja

Trebaš pomoć?