Znakovi upozorenja

Osvrnimo se prvo na preventivne mjere. Ako već nisi, pročitaj naše savjete za sigurnost. No, što ti je činiti kad se nađeš usred neke sumnjive priče?

Kao Njuškalov korisnik, primat ćeš niz obavijesti o statusima svojih oglasa i različitim aktivnostima koje provodimo na našim stranicama.

U slučaju primitka sumnjive e-pošte, u kojoj se kao pošiljatelj predstavlja Njuškalo i u kojoj se od tebe hitno traže osobni podaci, registracijski podaci, podaci bankovnog računa, kreditnih kartica ili ti se npr. prijeti zatvaranjem korisničkog računa i brisanjem oglasa ne postupiš li na način opisan u e-mailu – ne odgovaraj na takvu poruku i ne klikaj na linkove koji se nalaze u njoj, nego je jednostavno proslijedi na podrska@njuskalo.hr.

E-mail adresu je relativno lako krivotvoriti i zato nemoj pretpostaviti da je adresa koja ti se prikazuje legitimna. Krađa tvojih podataka može dovesti do krađe tvojeg identiteta.

S web stranica na koje vode linkovi iz sumnjivih poruka nikad nemoj preuzimati i instalirati programe na svoje računalo, to je jednostavan način da na svoje računalo instaliraš zlonamjerne programe koji se mogu iskoristiti za krađu podatka, ucjene i ostale oblike internetskih zloupotreba i kriminala.

Ako si prodavatelj na Njuškalu, zaštiti se od neželjene pošte koja ti može uzrokovati štetu tako što svoju e-mail adresu ne objavljuješ javno – zainteresirani kupci mogu te kontaktirati putem linka "Kontaktiraj oglašivača" koji se nalazi na detaljnom prikazu oglasa. Svi upiti poslani putem ove forme dolaze na tvoju e-mail adresu.

Budući da Njuškalo ne sudjeluje u trgovanju svojih korisnika, kupci i prodavatelji dužni su prijavljivati sve sumnjive radnje i situacije na koje naiđu tijekom svojih međusobnih kontakata. Ispod svakog detaljnog prikaza oglasa nalazi se link "Prijavi oglas". Korištenjem ovog linka na jednostavan i brz način šalješ prijavu našoj Korisničkoj podršci. Opiši sve što te muči, a mi ćemo te povratno savjetovati što je najbolje učiniti za tvoju zaštitu i poduzeti interne mjere da zaštitimo ostale korisnike na Njuškalu.

Ako je ipak došlo do prijevare, to je vrlo ozbiljna situacija, hitno nam se javi, savjetovat ćemo te o daljnjim postupcima i prikupiti sve podatke potrebne za policiju. Njuškalo ne prosljeđuje osobne podatke svojih korisnika nikome trećem, osim na upit policije.

Trebaš pomoć?