Ovaj oglas je prodan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • Mandolina NOVAK Licitarsko srce - unikat 2002
  • Mandolina NOVAK Licitarsko srce - unikat 2002
  • Mandolina NOVAK Licitarsko srce - unikat 2002
  • Mandolina NOVAK Licitarsko srce - unikat 2002
  • Mandolina NOVAK Licitarsko srce - unikat 2002
  • Mandolina NOVAK Licitarsko srce - unikat 2002
  • Mandolina NOVAK Licitarsko srce - unikat 2002
  • Mandolina NOVAK Licitarsko srce - unikat 2002

Mandolina NOVAK Licitarsko srce - unikat 2002

Cijena
225,63 €
Šifra oglasa: 16525603

Osnovne informacije

Lokacija
Primorsko-goranska
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

.... iz radionice majstora Marijana Novaka u Zagrebu.
Vrhunska mandolina, u odličnom stanju, prvi vlasnik, čvrsta izrada, glasan i konkretan zvuk, izrađen novi konjić radi preciznosti štimanja oktava, futrola s džepom i uzicom za nošenje na ramenu, držač za trzalice.

U nastojanju da prepoznatljivo oblikuje hrvatsku tamburu, Marijan Novak je eksperimentirao s pronalaženjem oblika koji bi simbolički podsjećao na svoje podrijetlo. Tako je inspiraciju pronašao i u najpoznatijem hrvatskom suveniru – licitarskom srcu.

Za svoju ideju, koja je zaštićena u zagrebačkom Uredu za inovacije, dobio je srebrnu (mandoline) i brončanu (tambure) medalju na manifestaciji Brussels Eureka 2002. – 51. svjetskoj izložbi inovacija i nove tehnologije, održanoj u Belgiji 2002. godine kao i Nagradu grada Zagreba.

Uspjeh hrvatskih izumitelja:
Na sajmu vrlo je dojmljiv bio izum Marijana Novaka, a radi se o novom oblicju mandoline koje ima dvije bitne prednosti nad klasicnim oblikom, jer je držanje mandoline anatomski prilagodeno tijelu te promicanje rezonantnog volumena naprijed uz istodobno sprijecavanje prigušivanja zvucnice.
http://www.dw.com/hr/uspjeh-hrvatskih-izumitelja/a-2282931

Finiji i dublji tonovi majstora mandolina:
Novi zvuk mandoline stiže iz radionice graditelja glazbala 67-godišnjega Marijana Novaka iz Zagreba. Pet potpuno novih instrumenata, novog obličja i bogatijeg zvuka, sačinjavaju mandolinski komplet koji je majstor Novak posvetio svome sinu prof. Damiru Novaku, opernom pjevaču Hrvatskoga narodnog kazališta koji je nesretnim slučajem stradao od zalutalog metka na Silvestrovo 2001. godine. Damir Novak bio je i jedan od najboljih mandolinista Hrvatske.
- Evo, nakon tamburaškog kompleta pod nazivom Licitarsko srce, napravio sam novi mandolinski komplet instrumenata koji čine mandolina, mandola, mandolin čelo, mandolin gitara i mandolin bas - kaže majstor Novak. - Novim oblikom moje mandoline dobile su finije i dublje tonove, što je posebno traženo kod svih žičanih instrumenata. Glavna je prednost novog oblika to što je najširi dio anatomski prilagođen glazbeniku za držanje i manje je prigušenje rukom rezonantne daske. Pomicanjem rezonantnog volumena prema naprijed dobio sam dublji, tj. puniji ton koji je centriran na zvučni otvor i istoga trenutka izlazi van.
Svoj novi mandolinski komplet majstor Novak zaštitio je patentom u Državnome zavodu za intelektualno vlasništvo, a prvi put ga je javnosti predstavio na Međunarodnom sajmu inovacija Eureka u Bruxellesu. Za izradu novih mandolina, međunarodni stručni ocjenjivački sud Eureke dodijelio je majstoru Novaku srebrno odličje. Kako je cijeli komplet napravljen ručno i unikatan je, na prezentaciji novih mandolina objavljeno je da se traže proizvođači kojima bi se ustupilo pravo na proizvodnju cijelog kompleta.

- Probe koje smo da sada izveli s novim mandolinama pokazuju da su puno bolje od dosadašnjih: istodobno smo testirali 15 mandolin čela i ni jedno tonski nije ni blizu novom mandolin čelu. Pravu vrijednost novih instrumenata glazbeni stručnjaci moći će ocijeniti na promotivnom koncertu, na kojem će moći čuti i tamburaški komplet majstora Novaka pod nazivom Licitarsko srce, o kojem smo već pisali. Usporednom izvedbom istih melodija, koje će se izvoditi na starim i novim instrumentima majstora Novaka, najbolje će se moći ocijeniti vrijednost novih glazbala.
Duško Tadić
http://www.vecernji.hr/hrvatska/finiji-i-dublji-tonovi-majstora-mandolina-749624
Oglas objavljen
07.07.2017. u 13:10
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
1656 puta