• Aleksandrijska djetelina  sjeme (Trifolium alexandrinum)
  • Aleksandrijska djetelina  sjeme (Trifolium alexandrinum)
  • Nemoj propustiti priliku!

Aleksandrijska djetelina sjeme (Trifolium alexandrinum)

Cijena
4,25 €
Šifra oglasa: 14749753

Osnovne informacije

Lokacija
Grad Zagreb, Trešnjevka - Jug, Prečko
Vrsta
ostalo

Opis oglasa

Aleksandrijska djetelina, porijeklom sa Bliskog istoka, daje visoko kvalitetnu krmu. Kultivira se samo kao proljetni ili ljetni usjev, glavni, naknadni i vrlo rijetko postrno.

Brzo raste i za ishranu stoke stiže za svega 60-70 dana. Za sobom ostavlja rastresito zemljište bogato dušikom. Korijen ove djeteline je srednje veličine sa dobro razvijenim kvržicama.

Ako je glavni usjev, cvjeta već u lipnju, a zbog cvijeta bogatog nektarom značajna je i kao medonosna biljka. Klija već na 10 °C, ograničavajući faktor za njeno kultiviranje je nadmorska visina preko 500 m.

Za njeno kultiviranje podobna su plodna i aluvijalna zemljišta. Pogodna je kao predusjev većini okopavina, svim žitima, livadskim travama i povrću , osim leguminozama. Ne kultivira se u travnim smjesama. Osnovna obrada za ovu krmnu biljku mora biti pravovremena i kvalitetna, a zemljište poslije nje dovoljno slegnuto.

Predsjetvena priprema sjetvospremačem preko zimskog oranja čini zemljište pogodnim za sjetvu koja se obavlja krajem travnja, početkom svibnja ili u lipnju. Uobičajena je sjetva na razmak od 15 dana, da bi djetelina stalno pristizala za ishranu stoke. Najveće prinose daje sjetvom od 10.04. do kraja svibnja. Sjetva mora biti gustoredna sa razmakom između redova od 18 cm. Sjeme se polaže na 2-3 cm dubine i zatim povalja valjcima.

Niče brzo, već 4-6 dana poslje sjetve. U početku sporo raste a potom se ubrzano razvija u stablo. Navodnjavanje je neophodno na propustljivim zemljištima. Aleksandrijska djetelina prosečno daje oko 45 t/ha zelene mase a silo-mase oko 40 t. U ishrani stoke se koristi kao svježa zelena krma, ukusna i hranljiva koju stoka rado konzumira.

Prvi otkos dospijeva polovinom lipnja, a u uvjetima navodnjavanja može se kositi više puta. Prvo košenje u punom cvijetu, pri čemu kosu treba podići malo više da bi drugi otkos brzo narastao. Drugi otkos će biti gušći i manje visine do 70 cm.
Ovaj otkos je bogat cvijetovima i zanimljiv pčelama. Posljednji otkos se koristi kao ispaša. Za silažu su pogodni prvi otkos u punom cvijetu, a drugi kad su biljke nešto zrelije i sa većim sadržajem suhe tvari. Uglavnom se silira sa kukuruzom.
Na 1ha ide 25-30 kg sjemena

Izdajem račun i potvrdu da nije GMO.

Mogućnost dostave.

Akcijska cijena 32,00 kn/kg
4,25 EUR/kg


Redovna cijena 35,00 kn/kg
4,65 EUR/kg

0998839053

Karta

Objekti u blizini

agrocomodo

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Korisnik nije trgovac te na njega nisu primjenjive EU odredbe o zaštiti potrošača
  • Adresa:  10000 ZAGREB, Grad Zagreb, Hrvatska
Oglas objavljen
27.04.2024. u 10:41
Do isteka još
Oglas prikazan
9701 puta

agrocomodo

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Korisnik nije trgovac te na njega nisu primjenjive EU odredbe o zaštiti potrošača
  • Adresa:  10000 ZAGREB, Grad Zagreb, Hrvatska

Povezani oglasi