Ovaj oglas je prodan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • IRIS - PERUNIKA - sjeme (1000x)

IRIS - PERUNIKA - sjeme (1000x)

Cijena
13,14 €
Šifra oglasa: 8994361

Osnovne informacije

Lokacija
Splitsko-dalmatinska, Baška Voda, Promajna

Opis oglasa

Iris pseudopallida spada u porodicu Perunike (Iridaceae), narodni naziv je Južnojadranska perunika. To je trajnica modrikastozelene boje s podankom, nadzemne stabljike većinom su razgranjene sa po 3-8 cvjetova. Listovi su prizemni, plosnati i zakrivljeni, nikad širi od 3 cm. Ovojni listovi cvijeta za vrijeme cvatnje su opnasti i blijedi. Mirisni cvjetovi su ljubičasti, pri dnu žućkasti ili bijeli, 3 vanjska lista ocvijeća svinuta su unatrag i s unutarnje strane nose uzdužnu prugu žutih dlačica (''brada''). Cvate u svibnju i lipnju, plod je krupni trodijelni tobolac sa više crvenosmeđih sjemenki, dugih do 5 mm.
Biljci odgovaraju krška, stjenovita staništa, suhi kamenjarski travnjaci, od obale mora do 600 m nadmorske visine.

Iris p. je Ilirsko-jadranski (Dalmatinski) endem srednje i južne Dalmacije – klasično nalazište je pokraj Trstenika na Pelješcu. Naziv ovog lijepog roda dolazi od lat. Iris = duga, jer je u grčkoj mitologiji simbolizirala božje poslanstvo – božicu Iris koja je bogovima nosila vodu za obrede iz zagrobne rijeke Stiks.

I hrvatski naziv ovog roda prastarog je podrijetla i slavi staroslavenskoga boga – gromovnika Peruna (perunike rastu na mjestu gdje njegova munja pogodi zemlju ili pak božicu Peruniku (braniteljica pravednosti u braku). Perunike su sastavni dio i mnogih drugih mitologija: na Kreti su još prije 4000 godina značile vladarsku čast, a Muhamedovi vojnici sadili su ih na grobovima palih suboraca. Kao i bijeli ljiljan, u kršćanskoj se mitologiji perunike posvećuju Djevici Mariji, o čemu govore i brojni hrvatski nazivi – aleluja, bogiša, cvit nebeski, kaćun nebeski. U Hrvatskoj raste 15-ak vrsta perunika, od kojih je barem pola endemično. Godine 2000. perunika je proglašena hrvatskim nacionalnim cvijetom (konkretno hrvatska perunika Iris croatica), a sve su vrste zakonom strogo zaštićene.

Ponuda:

1000 sjemenki - 99 kn

Poštarina je besplatna, sjeme šaljem u zaštitnoj koverti prioritetnom pošiljkom slijedeći radni dan nakon uplate iznosa iz ponude. Uz odabrano sjeme dobijete detaljan opis sijanja za sigurno klijanje. U slučaju plaćanja pouzećem, kompletne poštanske troškove snosi kupac. Dodatne informacije mailom ili mobitelom.

PBZ IBAN: HR74 2340 0093 1041 2955 6

Paypal: tripalo@net.hr

Mail: tripalo@net.hr

Mob: 091 - 90 - 90 - 988
099 - 22 - 33 - 233

Karta

Oglas objavljen
15.08.2021. u 22:37
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
5526 puta