• DALMATINSKI CRNI BOR - sjeme
  • Nemoj propustiti priliku!

DALMATINSKI CRNI BOR - sjeme

Cijena
7 €
Šifra oglasa: 11006585

Osnovne informacije

Lokacija
Splitsko-dalmatinska, Baška Voda, Promajna
Vrsta
Bor

Opis oglasa

Crni bor (Pinus nigra) raste u južnoj Europi, sjeverozapadnoj Africi i Maloj Aziji. U Hrvatskoj je autohtona vrsta drveća. Naraste do 40 m visine, krošnja je jajasta, a u starijoj dobi i na kamenitom tlu široko zaobljena, gotovo horizontalno zaravnjenog vrha. Kora je debela i do 10 cm, tamno-siva i izbrazdana, u starijoj dobi je duboko raspucala na nepravilne izdužene ploče. Pupovi su smolasti, okruglasti, prekriveni tankim sivim ljuskicama, dugi su 1 do 2 cm. Cvjetovi su jednospolni, muški cvjetovi su žućkasti, oko 2 cm dugi, u grupama. Ženski su cvjetovi pojedinačni i cvjeta u svibnju. Iglice su tvrde, blago povijene, tamno-zelene, 8-15 cm duge, naglo ušiljenog žućkasta vrha. Češeri su simetrični, 5-8 cm dugi i do 4 cm debeli, žuto-smeđi, zriju druge godine, a otvaraju se u proljeće treće godine.

Razmnožava se sjemenom, sivosmeđe je boje, dugo 5-7 mm i klijavost je preko 80%. Korijenje crnog bora prodire između kamenja i poboljšava uvjete za ostale vrste. Živi i do 500 godina. Drvo obiluje smolom. Naseljava staništa pretežno na vapnencu, većinom na toplijim ekspozicijama, brdskog i gorskog pojasa. Rasprostranjen je u srednjoj i južnoj Europi i zapadnoj Aziji, vrsta je polusvjetla, može podnijeti postranu zasjenu obližnjeg drveća. Pomladak treba dosta svjetla za razvoj, ipak podnosi više zasjene od pomlatka običnog bora. Što je sastojina kvalitetnija, zahtjevi za svjetlom su manji. Otporan je na sušu te dobro podnosi mraz. Umjereno je osjetljiv na zimske studeni. Nije osjetljiv na dim, tvorničku prašinu i štetne plinove pa je pogodan za osnivanje zelenih površina u blizini industrijskih centara i vrlo je značajan za pošumljavanje jer je skroman u zahtjevima na vodu i svojstva tla, popravlja tlo, podnosi sušu, žegu i buru.

Ponuda:

40 sjemenki (Dalmatinski crni bor) - 7 E

Poštarina je besplatna, sjeme šaljem u zaštitnoj koverti prioritetnom pošiljkom slijedeći radni dan nakon uplate iznosa iz ponude. Uz odabrano sjeme dobijete detaljan opis sijanja za sigurno klijanje. U slučaju plaćanja pouzećem, kompletne poštanske troškove snosi kupac. Dodatne informacije mailom ili mobitelom.

PBZ IBAN: HR74 2340 0093 1041 2955 6

Paypal: tripalo@net.hr

Mail: tripalo@net.hr

Mob: 091 - 90 - 90 - 988
099 - 22 - 33 - 233

Karta

Objekti u blizini

tripalo-kruno

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
  • Adresa:  bratuš 68, 21320 Baška Voda, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska
Oglas objavljen
05.09.2021. u 09:23
Do isteka još
do prodaje
Oglas prikazan
10467 puta

tripalo-kruno

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
  • Adresa:  bratuš 68, 21320 Baška Voda, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska