• ČEMPRES  - sjeme
  • Nemoj propustiti priliku!

ČEMPRES - sjeme

Cijena
7 €
Šifra oglasa: 9622558

Osnovne informacije

Lokacija
Splitsko-dalmatinska, Baška Voda, Promajna
Vrsta
Čempres

Opis oglasa

Čempres (Cupressus sempervirens) spada u porodicu čempresa (Cupressaceae). Narodni nazivi su Čipres ili Ćimpres. To je stablo uspravna i ravna debla, visine 20-30 metara, jako razgranata korjenova sustava koji prodire duboko u tlo. Kora je glatka, tanka i siva, starenjem postaje sivosmeđa i uzdužno izbrazdana. Tamnozeleni listovi sitni su i ljuskasti, raspoređeni na ograncima poput crjepova. Okrugli izbojci, oko 1 mm debeli, usmjereni su na sve strane. Cvjetovi su jednospolni, muški dugi 4-8 mm su žućkasti i raspoređeni po cijeloj krošnji, dok su ženski smješteni najčešće po vrhovima krošnje pojedinačno ili u skupinama. Cvate od ožujka do svibnja, nakon oprašivanja ženskih cvjetova razvijaju se sjajni češeri na kratkoj stapci, dugi do 5 cm, u mladosti zelenkasti, a zatim smeđi do sivi. Zriju druge godine, a otvaraju se treće, nakon ispadanja sjemenki, češer više godina ostaje na stablu.

Izvorna rasprostranjenost vrste je istočni Mediteran dok je danas raširen po cijeloj Mediteranskoj regiji i drugim kontinentima (osim Antarktike). Stanište je na kamenitim i skeletoidnim tlima, 0-800 metara nadmorske visine. Vrsta je otporna na visoke temperature i dugotrajne suše, obični čempres se često može naći i u unutrašnjosti. Vrlo brzo raste, dugovječan je i može doživjeti starost 400-500, pa čak i 1000 godina. Raste u manjim ili većim skupinama ali ne tvori veće šumske komplekse. Čempres se široko koristi kao dekorativna vrsta pa se uzgaja u parkovima, nasadima, grobljima, vrtovima i alejama i to kao pojedinačno stablo u manjim skupinama ili u drvoredima. Služi i za pošumljavanje opustošenih i ogoljelih krških područja.

Drvo čempresa je izdržljivo i kvalitetno te se od davnina smatra ''neuništivim'' i koristi za izradu sarkofaga i lijesova. Najpoznatiji predmet izrađen od čempresovine (osim navodno Noine arke) svakako su bila vrata bazilike sv. Petra u Rimu, koja su trajala od vremena cara Konstantina pa sve do pape Eugena IV, dakle oko 800 godina. Listovi su bogati smolom pa se njihovom destilacijom dobiva čempresovo ulje s primjenom u farmaceutskoj industriji. Latinski naziv ovaj rod duguje mladiću Kyparissosu iz grčke mitologije kojega je bog Apolon pretvorio u drvo čempresa.



Prema vanjskom izgledu razlikujemo dva oblika običnog čempresa: piramidalni ili stupasti čempres (Cupressus sempervirens pyramidalis), usko piramidalne krošnje, uspravljenih i priljubljenih grana (u narodu poznat kao 'muški' čempres), te široki čempres (Cupressus sempervirens horizontalis), široke, kupaste krošnje, vodoravno raspoređenih grana (u narodu zvan 'ženski' čempres.

Ponuda:

50 sjemenki ('muški' ili 'ženski') - 7 E

Poštarina je besplatna, sjeme šaljem u zaštitnoj koverti prioritetnom pošiljkom slijedeći radni dan nakon uplate iznosa iz ponude. Uz odabrano sjeme dobijete detaljan opis sijanja za sigurno klijanje. U slučaju plaćanja pouzećem, kompletne poštanske troškove snosi kupac. Dodatne informacije mailom ili mobitelom.

PBZ IBAN: HR74 2340 0093 1041 2955 6

Paypal: tripalo@net.hr

Mail: tripalo@net.hr

Mob: 091 - 90 - 90 - 988
099 - 22 - 33 - 233

Karta

Objekti u blizini

tripalo-kruno

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
  • Adresa:  bratuš 68, 21320 Baška Voda, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska
Oglas objavljen
09.12.2021. u 08:35
Do isteka još
do prodaje
Oglas prikazan
17014 puta

tripalo-kruno

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
  • Adresa:  bratuš 68, 21320 Baška Voda, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska