• Superhik 5 – Alan Ford Kolor biblioteka
  • Nemoj propustiti priliku!

Superhik 5 – Alan Ford Kolor biblioteka

Cijena
4 €
Šifra oglasa: 42528289

Osnovne informacije

Lokacija
Osječko-baranjska, Osijek, Gornji grad / Centar
Izdanje
Ostala izdanja
Izdavač
Strip Agent
Glavni junak
Alan Ford
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

Superhik 5 – Alan Ford Kolor biblioteka

Stanje proizvoda: lijepo očuvano

https://antikvarijatstaklenigrad.hr/superhik-5-alan-ford-kolor-biblioteka/

Format 21 x 15cm
Autor Max Bunker
Izdavač Strip-agent
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 2008
Broj stranica 122
Uvez Meki



Alan Ford, junak istoimenoga talijanskoga komičnog stripa o parodijski prikazanim doživljajima skupine tajnih agenata (Grupa T.N.T.). Autori su scenarist Max Bunker (pravo ime Luciano Massimiliano Secchi, r. 1939) i crtač Magnus (pravo ime Roberto Raviola, 1939–96), potpisivani zajednički kao Magnus & Bunker, a u samostalnim sveščićima izlazi od svibnja 1969.

Stalne likove, uz Alana Forda, tipskoga nespretnog mladića iz susjedstva, čine Bob Rock, antijunak patuljasta rasta i velika nosa, odjeven kao Sherlock Holmes, Sir Oliver, lopov i lažni plemić, izumitelj njemačkoga podrijetla Grunf, lijenčine Šef i Jeremija, te vođa grupe Broj Jedan.

Od protivnika ističu se Superhik (koji krade siromašnima da bi dao bogatima), špijunka Margot, Gumiflex, Tromb i Arsen Lupiga. Premda je započet, nalik Magnusovim i Bunkerovim ranijim »crnim stripovima« Kriminal i Diabolik, kao kriminalističko-špijunska priča, pri čemu je lik Alana Forda bio zamišljen kao glavni junak i parodija filmova o Jamesu Bondu, već do desetoga broja strip prelazi u grotesku.

Naslovni lik postaje moralno očište priče u skupini ravnopravnih likova, a u daljnjim se nastavcima kao podtekst ironijski i satirički razotkrivaju talijansko društvo druge polovice XX. st., hladnoratovska psihoza, kapitalizam i poslijeratni ekonomski napredak, prikriveno naslijeđe fašizma, malograđanština, nepotizam, klijentelizam, rasizam i sl.,.

Što je znatno otežalo inozemnu recepciju stripa, pa je osim u Italiji iznimnu popularnost doživio još samo u bivšoj Jugoslaviji, gdje izlazi već od 1970. u izdanju Vjesnika u Zagrebu, u zapaženom prijevodu Nenada Brixyja, postavši kulturnim fenomenom i ušavši u svakodnevni leksik.

Kanonom se drži prvih 75 brojeva koje je do 1975. nacrtao Magnus; po Bunkerovim scenarijima strip 1975–84. crta Paolo Piffarerio (1925–2015), a neke epizode ostvaruju asistenti koji su tuširali strip od 1970., Giovanni Romanini (1945–2020) …




Ostale stripove iz naše ponude pregledajte na: www.antikvarijatstaklenigrad.hr/strip/
Ostale naslove iz naše ponude pregledajte na: www.antikvarijatstaklenigrad.hr

Karta

Antikvarijat Stakleni grad

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Oglas objavljen
30.04.2024. u 12:58
Do isteka još
do prodaje
Oglas prikazan
66 puta

Antikvarijat Stakleni grad

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska